G4Media.ro

Cutremur politic în Franța: președintele Emmanuel Macron pierde majoritatea parlamentară. Stânga și…

foto: Facebook

Cutremur politic în Franța: președintele Emmanuel Macron pierde majoritatea parlamentară. Stânga și dreapta populistă înregistrează câștiguri majore în al doilea tur de scrutin ale alegerilor pentru Adunarea Națională

Potrivit rezultatelor oficiale complete afișate pe site-ul ministerului de interne de la Paris, alianța centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună) a obținut 245 (unul câștigat în primul tur) de mandate, fiind urmată de Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii), formată din Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF) cu 131 (patru câștigate în primul tur) mandate, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de mandate, alianța de centru-dreapta Republicanii (LR, neo-gaulliști), Uniunea Democraților și Independenților (UDI) și Diverși Dreapta (DVD) cu 74 de mandate, diverși stânga (DVG) 22 de mandate și alții 16 mandate.

Participarea la vot la turul al doilea a fost de 46,9%.

Majoritatea absolută în Adunarea Națională este de 289 de mandate din totalul de 577. Este doar a doua oară în istoria celei de-a Cincea Republici Franceze (după 1958) când niciun partid sau alianță electorală nu reușește obținerea unei majorități absolute după 1988, când PS a câștigat 275 de mandate, cu 14 mai puțin decât majoritatea absolută.

După alegerile din 2017 alianța pro-prezidențială deținea 350 de mandate, în timp ce cele patru partide de stânga care azi formează Nupes totalizau 57 de mandate, LR-UDI-DVD avea 137, iar RN opt.

Reunirea Națională – al doilea partid ca mărime în Adunarea Națională

În timp ce rezultatul Ensemble este considerat în mod unanim drept extrem de slab, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de RN, în frunte cu Marine Le Pen, în pofida scrutinului majoritar uninominal cu două tururi care până acum a dezavantajat acest partid. Cu excepția scrutinului din 1986, desfășurat pe baza reprezentării proporționale când Frontul Național (predecesorul RN) a obținut 35 de deputați, aceasta este prima oară când partidul condus de Le Pen reușește formarea unui grup parlamentar (minimum 15 deputați). Potrivit unei estimări France Info, RN este acum al doilea partid din Adunarea Națională, după Renaissance (Renaștere) – principalul parti din Ensemble, care are 162 de deputați aleși, dar înainte LFI cu 79.

Rezultatul constituie un eșec usturător pentru președintele Macron și pentru prim ministra Elisabeth Borne. Nu numai că Ensemble a pierdut majoritatea în Adunarea Națională, dar și guvernarea minoritară e pusă la îndoială, dată fiind diferența foarte mare până la majoritatea absolută rezultată din alegeri.

Singura variantă – o înțelegere cu LR a fost respinsă de liderul acestui partid, Christian Jacob. Trebuie menționat faptul că în cei 64 de ani ai celei de-a Cincea Republici nu a existat niciun guvern de coaliție post-electorală, iar cultura compromisului este practic absentă în politica franceză. Singurele majorități la ora actuală în Adunarea Națională sunt negative, împotriva guvernului Borne, o asemănare cu situația politică din Italia.

Se poate spune că Franța a intrat în plină criză politică, după ce a trecut printr-o criză sanitară Covid care amenință să revină, în plină criză generată de agresiunea Rusiei în Ucraina cu  multiple implicații, în primul rând economice. Dintr-o dată se pune întrebarea dacă Framța va putea fi guvernată.

foto: Ministerul de interne al Franței

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Care e cutremurul ? Nu pierde nimic, nu pierde guvernarea doar ca nu mai guvernează singuri ci împreuna cu pardiduletul de centru-dreapta de pe locul 4 .

    Adică le da doua trei ministere ălora și viața continua ca pana acum .

  2. Participare de 46.9- cam putin- e ceva obisnuit la francezi? Partidele din extreme aproape si-au dublat numarul de mandate. Oare de ce in situatii problematice – boli, ciza economica la usa, razboi – oameni voteza si mai problematic? O alianta a tuturor celor 577 – 245, adica o ciorba nemaimancata in Franta, nu are cum sa aduca ceva mai bun si mai ieftin pe farfurie. Prea multa emotie si mai putina gandire, au cazut in apatie si neparticipare cei dezamagiti? Ceva ma face sa cred ca participarea in 2017 a fost mult mai buna iar cei dezamagiti de partidul lui Macron au ales sa nu participe. Daca e asa, inseamna ca apatia adversarului e arma electorala cea mai puternica. Si daca-i asa, partidele ar trebui sa-si angajeze consultanti si cativa psihologi si psihiatri.

  3. Dacă nu se dădea progresist și nu se tot lega de partidele vechi, acum putea face o coaliție cu republicanii. I

  4. I-a adus noroc Zelenski…
    Alta stire f interesanta e Columbia – presedinte de stanga ales ! Americanii au pierdut ultima tara prietena semnificativa in America Latina.

  5. Vor trebui sa invete sa negocieze, atata tot. Nici un pericol, nici o problema. Nu mai speriati lumea.
    Ceea ce s-a schimbat, este sfarsitul regimului de hyperpresedinte, inaugurat de Sarkozy. Parlamentul a revenit in centrul puterii, ceea ce a fost si este normal, in republica V.

  6. domnule Clej era sa leşin de frică. cutremur?
    daca ati trai de mai mult de zece ani si ati elector ati intelege.
    1.era evident ca alianta prezidentiala nu va avea acelasi succes ca acum 5 ani.
    2. totusi Ensemble cu 245 de deputati pot face o alianta pe proiecte, culmea, cu o parte de deputati din „uniunea” Nupes. acolo sunt multi de centru-stanga.
    tot pe proiecte orientate „dreapta” vor cere votul celor din DvD, si filonul centrist din LR!
    nu vad multi deputati votand ca „asa le cere partidul” pentru prouectele importante. au fost votati uninominal..deci atentie

  7. va dau un exemplu de fost deputat, „macronist” de la prima oră.
    Cédric Villani. cautati pe wik8.pedia si you.tube si vedeti cam cine este.
    foarte bun comunicator, in comparatie cu matematicianul-primar Nicusor Dan, foarte bun administrator al unui institut national, premiu Fields… si ambitii de primar al Parisului.
    nu l-au „ales” ca si candidat la primarie, s-a suparat si a plecat la ecologisti.
    a candidat din partea Nupes si a pierdut.

  8. Energie? Tocmai ce a taiat total gazul (Gazprom) 😀