G4Media.ro

Cutremurul devastator din Turcia a influențat activitatea seismică din Vrancea? Experții de…

Sursa foto: INCDFP

Cutremurul devastator din Turcia a influențat activitatea seismică din Vrancea? Experții de la Institutul pentru Fizica Pământului vin cu afirmații contradictorii: „Nu are nicio legătură” / „E posibil ca aceste cutremure mici din zona Buzăului să fi fost declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia”

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) precizează, marți, pe Facebook, faptul că cutremurul de 7,8 pe scara Richter de luni dimineață din Turcia s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie și, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite, seismicitatea din țara noastră poate fi influențată în anumite condiții.

Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure”, se arată în postare.

În același timp, directorul general al INCDFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru Agerpres, că cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică din zona Vrancei fiind una normală.

Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt. Adică cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă”, a precizat specialistul INCDFP.

El a explicat că, pentru a putea face o legătură între aceste cutremure, trebuia să se activeze mai întâi falia nord-anatoliană şi după aceea se activa şi falia românească. „Din Turcia şi până aici trebuia să se activeze falia nord-anatoliană întâi şi după aceea se activa falia românească. Şi acolo, pe falia nord-anatoliană, sunt tot cutremure de suprafaţă, care este mai la sud puţin de Marea Neagră, adică pe ţărmul Mării Negre. Concluzionând, nu are nicio legătură, a fost doar o coincidenţă”, a mai spus Ionescu, subliniind că activitatea seismică în zona Vrancea este una normală, iar în această zonă se produc seisme de adâncime, dar şi de suprafaţă.

Luni, au fost înregistrate şi în România cinci cutremure de suprafaţă, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, unul cu magnitudinea 4,6, în timp ce replicile au avut magnitudini situate între 2 şi 2,9. Un alt cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs, marţi dimineaţa, în judeţul Buzău la o adâncime de 145,5 km.

Directorul științific al INCDFP, Mircea Radulian, a declarat tot luni, la Euronews România, că este posibil ca aceste cutremure mici din Buzău să fie declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia:

„Din punct de vedere tectonic, nu cred că există o legătură. Sunt prea depărtate una de alta, dar e posibil ca aceste cutremure mici din zona Buzăului, tot de suprafață, să fi fost declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia.

Deci, în momentul în care se produc undele seismice, se propagă în scoarța terestră, în toate direcțiile, ele creează un surplus de tensiune, destul de mare. E posibil ca undele seismice, când au ajuns în zona Râmnicu Sărat, acolo unde s-au produs cutremurele din țara noastră, să fi declanșat cumva apariția acestor cutremure.

Asta înseamnă că aceste cutremure nu pot să fie prea mari ca magnitudine, că altfel nu puteau fi declanșate.”

În postarea de pe Facebook, de marți, INCDFP explică faptul că „falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România și ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puțin probabil să influențeze seimicitatea din țara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure”.

Postarea integrală a Institutului pentru Fizica Pământului:

Cele două cutremure devastatoare din Turcia, din 6 februarie 2023, primul având magnitudinea de 7.8 Mw și cel de-al doilea 7.5 Mw, au provocat moartea și rănirea a zeci de mii de oameni și distrugeri uriașe. Peste 4300 de persoane au murit (aprox 3000 în Turcia si 1500 în Siria) și alte peste 16.500 au fost rănite (aproximativ 15.800 în Turcia și 700 în Siria). Autoritățile au anunțat că numărul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.

Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România și ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puțin probabil să influențeze seimicitatea din țara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure.

Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ne bazam pe „experti” ca de fiecare data. Credem cu Religiozitate!! Contradictia este fructul cunoasterii!

    • Ai in articol doua explicatii diametral opuse. Daca ai minime cunostinte de geologie, poti sa-ti dai seama care e cea reala si care bate campii. Nu e nicio contradictie aici.

  2. Daca mai traieste, va lamureste imediat ce isi consulta borcanul cu apa :)!

    • Ce e aia Mw? Magnitudinea nu are decat indice de marime, nu are unitate de masura. E la fel ca la uragane, un indice de marime.

  3. Sa inteleg ca tu ai minime cunostinte de geologie, rezulta ca nu esti expert. Deci nu te CRED. Eu CRED in experti!

    • Faliile tectonice din turcia nu au legatura cu cele din romania. Deci nu au influentat cu nimic cutremurele din turcia. Plus ca seismul de 4.5 din romania s-a produs la 3 dimineata. Cel din turcia a fost la cateva ore DUPA.

  4. ,,Au avut 4 falii magnetice la Buzau.le-am simtzit., ca la turci….,noaptea spre dimineatza…”FIREA naturii si cei 40 % speciali,specialisti si doctori….

  5. Placa românească?
    Aceeași placă de 30 de ani.

  6. Să se hotărască, are sau n-are legătură. O tot scaldă.

  7. Cred că Putin jubilează, pentru momentele de umilință când Erdogan l- a lăsat să aștepte in antecameră.

  8. Cei de la Fizica Pământului se bazează pe informații neactuale. În realitate, după cum a spus un geolog italian, pe direcția celor două epicentre s-a produs o falie între cele două plăci, de lățime între 3 și 10 metri, care va duce la separarea lor și la formarea unei „rupturi”, adică o fisurare a scoarței pe lungime de zeci de km. Ceva asemănător cu Riftul african. Daca apar și aici vulcani ca în zona africană, este evidenta o derivă a continentelor, adică Eurasia se va împărți în două bucăți, odată cu fisurarea continentului african.
    Să ne ajute Cel de Sus sa nu se întâmple pe durata vieții noastre, evident în mod catastrofic !
    Se cam explica în acest mod „încălzirea globală” iar presupunerile Ursulei cum că ar fi de vina lumea care gătește prea mult la aragaz, sunt de-a dreptul ridicole !
    Să nu dea vina tot pe noi și să zică că, din cauză că bem prea mult lapte și mâncăm prea multa carne, ne-am îngrășat și presam pe plăcile tectonice de-am ajuns sa le rupem !!! :))

  9. Cautati informatiile nealterate despre orele la care s-au produs cutremurele din Turcia si din Romania, tineti cont de diferenta de fus orar, si o sa vedeti ca cel din Romania a fost dupa cel din Turcia la foarte scurt timp (mai putin de o ora). Poate a fost coincidenta (fara relatie cauza-efect), poate nu.

  10. Seismologie = astrologie. Cat timp nu poate prezice un cutremur, e total inutila.