
Cutremurul din Myanmar: Bilanţul deceselor se apropie de 3.000
Bilanţul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunţat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite şi aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.
Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că speranţele de a găsi mai mulţi supravieţuitori sub dărâmături sunt în scădere.
În pofida perspectivei sumbre, continuă să existe salvări considerate miraculoase. Un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost găsit în viaţă printre ruinele unui hotel din capitala Naypyidaw, echipe de salvare din Turcia fiind implicate în recuperarea sa. Marţi, o femeie a fost scoasă în viaţă de sub dărâmături după mai bine de 90 de ore.
Organizaţiile umanitare avertizează că numărul real al persoanelor dispărute ar putea fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale.
Organizaţia Medici fără Frontiere a declarat că în condiţiile conflictului în curs, a deficienţelor de comunicare şi a restricţiilor de acces sunt dificil de evaluat amploarea dezastrului şi necesarul medical, în special în zonele izolate.
Cutremurul, cu magnitudinea 7,7, a zguduit vineri al doilea oraş ca mărime din Myanmar, Mandalay, precum şi regiunea Sagaing şi Naypyidaw.
Mişcările telurice au fost resimţite până la Bangkok, capitala Thailandei, la peste 1.000 de kilometri distanţă.
Uniunea Europeană a lansat un transport aerian cu ajutoare umanitare în Myanmar. Comisia Europeană a anunţat că primul zbor a decolat de la Copenhaga, transportând 80 de tone de provizii – inclusiv corturi, apă şi produse medicale – care vor fi predate UNICEF.
În plus, o echipă formată din 12 experţi europeni va fi trimisă la Bangkok şi Kuala Lumpur pentru a coordona eforturile de ajutorare între statele membre ale UE.
UE a alocat deja, vineri, 2,5 milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi a anunţat o sumă suplimentară de 500.000 de euro.
Între timp, autorităţile de la Bangkok au deschis o anchetă care vizează un antreprenor chinez după ce o clădire de 30 de etaje, aflată în construcţie, s-a prăbuşit în timpul seismului. Clădirea urma să găzduiască Oficiul Naţional de Audit.
„Toate autorităţile relevante au fost instruite să analizeze îndeaproape la câte alte proiecte lucrează în prezent consorţiul”, a declarat premierul Paetongtarn Shinawatra.
Douăsprezece cadavre au fost recuperate până în prezent de sub dărâmături la Bangkok, în timp ce zeci de muncitori sunt în continuare daţi dispăruţi sub grămada masivă de beton. Eforturile de căutare şi salvare continuă, în pofida faptului că şansele de a găsi supravieţuitori scad.
Guvernul investighează acuzaţiile conform cărora la construcţie ar fi fost folosite bare de oţel care nu îndeplinesc standardele, a confirmat Shinawatra.
Acelaşi consorţiu, din care face parte firma chineză, este implicat în alte proiecte majore, inclusiv o nouă clădire pentru o agenţie pentru resurse de apă şi secţiuni ale unui proiect feroviar pentru trenuri de mare viteză, a relatat Bangkok Post.
Nicio altă clădire din Bangkok nu s-a prăbuşit în timpul seismului.
Rapoarte privind neregulile de construcţie din cadrul proiectului au apărut chiar înainte de dezastru, potrivit South China Morning Post. Imagini cu structuri construite cu materiale care nu respectă standardele – denumite „clădiri din tofu” – au devenit virale.
Autorităţile din Bangkok au inspectat circa 3.300 de clădiri din oraş, peste 30 dintre acestea fiind declarate nelocuibile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.