”Dacă nu i-am omorât pe evrei nu înseamnă că i-am salvat. Poți spune, eventual, că i-am cruțat/ Un istoric își apără țara cel mai bine când spune adevărul” – istoricul Daniel Citirigă, la expoziția Institutului ”Elie Wiesel” și Freedom House despre Holocaustul din România (galerie foto)
”Și aici, la Constanța, a fost Holocaust”. Așa a început dezbaterea de sâmbătă organizată în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, care a precedat vernisajul din Piața Ovidiu a expoziției de benzi desenate despre tragedia evreilor și romilor, transmite Info Sud-Est.
Evenimentul, organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România, a strâns în Sala Pictată zeci de elevi, liceeni și profesori care au discutat și au evocat cel mai mare genocid din istorie, care, din păcate, a avut loc și în țara noastră.
- “Au fost momente de care nu suntem mândri, dar trebuie să le cunoaștem pentru a nu le repeta”, a spus Răzvan Chiruță, redactor-șef PressHub și moderatorul evenimentului, care a punctat în acest context că democrația din toată Europa este sub presiune în acest moment, iar ideile extremiste sunt în creștere.
Despre atrocitățile Holocaustului și implicarea României în acest genocid a vorbit istoricul Daniel Citirigă, conf.univ.dr. și prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța:
- “România a comis Holocaust prin pogrom, prin înfometare, prin lagăre. Faptul că în Romania se fac lagăre la Cobadin, Osmancea (localități din județul Constanța, n.red.) arată Holocaustul. Populația romă de asemenea a fost luată și dusă în Transnistria fără criterii clare. O mare parte, jumătate, erau copii. O cetățeană romă povestea că dacă se năștea un copil abia așteptau să-l mănânce. Un alt rom povestește cum în Transnistria mureau 500-600 oameni pe zi din cauza tifosului și abia așteptau să le ia mâncarea și hainele. Odată ce cineva ajunge să moară de foame sau de drum lung nu ne mai putem întreba dacă a fost sau nu Holocaust”.
Citește integral pe Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii