Dacian Cioloș: Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa
Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a salutat miercuri ieșirea europarlamentarilor FIDESZ din grupul PPE, pe care a catalogat-o drept ”o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa”.
”Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa. Populismul toxic practicat de Orban în Ungaria nu mai avea cum să fie susținut în Parlamentul European – încrederea în Uniune ar fi avut de suferit. Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept și nerespectarea valorilor și regulilor europene sunt linii roșii pentru orice guvern din statele membre, iar Viktor Orban le încalcă de prea multă vreme. Semnalul de astăzi arată clar că proeuropenii nu mai trebuie să tolereze mici autocrați care își conduc cetățenii în afara UE. Acest semnal a fost dat și de români în nenumărate rânduri de alegeri, când am arătat că viitorul este într-o Uniune Europeană puternică, cu reguli clare respectate în egală măsură de toată lumea”, a scris Cioloș pe Facebook.
Grupul europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) a adoptat miercuri noile reguli de procedură în virtutea căreia un partid membru poate fi suspendat în ansamblul său, informează dpa şi AFP.
Anunţul a fost făcut pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al acestui grup, Pedro Lopez de Pablo.
Potrivit site-ului eppgroup.eu, noile reguli, ce reprezintă o actualizare a celor adoptate în octombrie 2013, au fost adoptate cu o majoritate calificată (reprezentând 84,1% din voturi). Ele au intrat în vigoare imediat şi nu se aplică retroactiv.
”Grupul a decis să-şi actualizeze regulile interne pentru a le adapta la funcţionarea actuală a sa, în particular pentru a permite o funcţionare adecvată în regim la distanţă. În plus, schimbările regulilor fac posibilă reflectarea deciziilor luate de Partidul Popular European fără a prejudicia independenţa grupului PPE sau drepturile fundamentale ale membrilor aleşi ai Parlamentului European”, indică un comunicat al grupului europarlamentar.
Noile norme specifică procedurile referitoare la apartenenţa la grupul PPE şi condiţiile în care pot avea loc suspendările şi excluderile.
La scurt timp după adoptarea noilor reguli de procedură, partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban şi-a anunţat retragerea din grupul europarlamentar al PPE, ce avea până acum 187 de mandate.
Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, Manfred Weber, şi ceilalţi membri ai conducerii grupului au făcut un pas către noile reguli privind suspendarea, care ar permite penalizarea unui partid membru în ansamblul său şi nu doar a unui singur eurodeputat.
Începând din martie 2019, Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă avea 12 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii