Dacian Cioloș: Îi voi da toată susținerea Codruței Kovesi, care are în continuare toate șansele pentru funcția de procuror-șef european / PLUS: Ce spune despre candidatura la o funcție în România
Președintele PLUS, Dacian Cioloș, care este liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat, vineri seara, la Digi24, că îi va da toată susținerea Laurei Codruța Kovesi, care are în continuare toate șansele pentru funcția de procuror-șef european.
„Codruța Kovesi are toate șansele în continuare pentru acest post de procuror-șef european, în primul rând pentru că ea a fost în fruntea listei în urma unei selecții profesioniste, făcute de o comisie recrutată de Comisia Europeană. Deci ăsta e principalul motiv pentru care ea a fost susținută de Parlamentul European și eu sunt convins că și după aceste alegeri în Parlamentul European Codruța Kovesi va primi susținerea”, a declarat Cioloș.
El a precizat că o va susține pe Kovesi pentru acest post.
„Evident că o voi susține. În primul rând, eu reprezint un grup politic din Parlamentul European. Deci, din punct de vedere instituțional, pot să vă spun că îi voi da toată susținerea Codruței Kovesi și voi avea o discuție și cu colegii din grupul politic pe care îl conduc pentru a confirma acest lucru. Fostul ALDE a susținut-o pe Codruța Kovesi și în legislatura trecută și sunt convins că voi obține acordul și pentru a o susține în continuare în Parlament. Apoi, în Consiliul European sigur că mă voi folosi de contactul privilegiat pe care îl am cu partidul En Marche și cu Emmanuel Macron și o voi susține și acolo pe Codruța Kovesi, pentru că avem toate argumentele ca ea să obțină o susținere mai amplă, inclusiv din partea Franței”, a afirmat Dacian Cioloș.
Despre președintele Comisiei Europene:
- Suntem patru grupuri parlamentare: popularii, socialiștii, noi și verzii. Lucrăm pe o platformă politică comună, cu obiectivele politice pe care o are majoritatea din PE și care vor fi puse pe masa viitorului președinte al comisiei Europene. Președintele CE e desemnat de Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate în Parlament. Noi suntem în situația aparte acum în care o persoană care ar trebui să fie și arbitru e și jucător – dl Manfred Weber e și candidat, dar e și președintele unui grup politic.
- În urma unei discuții cu colegii din grupul pe care îl conduc, în urma unei discuții cu colegii din grupul socialist, i-am comunicat că nu îl putem susține la președinția CE. Grupul nostru nu îl susține pentru că de la început am spus că ideea de spitzenkandidat, adică de cap de listă, așa cum a fost ea folosită până acum nu e reprezentativă și judicioasă. Noi am propus pentru ca această idee să fie susținută să avem liste europene. Dl Weber nu a fost votat nici în România, nici în Bulgaria, nici în Polonia, nici în altă parte, a fost votat doar în Germania.
- Nu am discutat despre dl Timmermans în grup, pentru că până acum a fost ideea că grupul politic cu cele mai multe mandate în Parlament are primul dreptul să prezinte candidatul.
- Nu avem o problemă personală cu dl Weber, e ideea că e propus spitzenkandidatul, dar care nu a fost votat de toată lumea.
Despre varianta Klaus Iohannis – președintele Consiliului European:
- Eu știu că dl președinte Iohannis are o imagine de om echilibrat și de om moderat, și de om al înțelegerilor și al dialogului. Am discutat cu mai mulți lideri europeni. Din acest punct de vedere, privind profilul personal al dlui președinte Iohannis, privind contextul, nu e deloc exclus. Dar nu știu dacă dl președinte își dorește.
- Nu pot să-i dau sfaturi, pentru că eu știu ce înseamnă să faci o alegere personală când ai o astfel de responsabilitate în fruntea României. E un moment politic important în România și indiferent ce alegere va face dl președinte, pentru noi, forțele de opoziție actuale din România, forțele pro-europene, e important să putem lucra împreună și să putem obține majoritatea parlamentară anul viitor pentru a putea guverna.
Despre viitorul său politic în România:
- După experiența din 2016 cu un guvern independent, pentru mine e foarte clar că pentru a putea guverna trebuie să ai o majoritate stabilă în Parlament. Singura modalitate pe care noi o vedem la USR-PLUS pentru a obține o majoritate stabilă este prin alegeri, prin legitimitatea votului. De aceea spunem că ne dorim alegeri cât mai repede posibil și ne asumăm guvernarea a doua zi după aceste alegeri dacă avem majoritatea în Parlament.
- Rămân cu acest obiectiv și, dacă va fi nevoie de mine în țară, da, sunt gata să îmi pun la dispoziție cunoștințele, competențele pentru a moderniza România.
- Tandem președinte-premier cu Dan Barna e una dintre opțiunile pe masă. Cealaltă variantă ar fi să avem doar candidat pentru Președinție.
- Profilul de președinte l-am făcut atunci când am spus că vrem să modificăm Constituția pentru a clarifica atribuțiile funcției prezidențiale. Am spus că e nevoie de un președinte care să aibă pârghiile în primul rând ca să poată să asigure un echilibru între Guvern și Parlament, care să poată să apere interesele României și ale cetățenilor români în mod egal cu Parlamentul, un președinte care să aibă pârghiile că instituțiile statului își joacă rolul echilibrat, inclusiv justiția. Pârghii pe care președintele le are doar parțial acum și au fost așteptări uneori mai mari față de Klaus Iohannis față de pârghiile pe care le avea.
- Nu cred că e cazul să mergem spre republică prezidențială, pentru că noi încă nu ne-am vindecat niște răni pe care le-am avut cu dictatori pe care i-am avut în România.
Despre candidatul USR-PLUS la Președinție:
- Într-o democrație cum să nu vii cu un candidat când ești printre primele trei forțe politice ale țării? În momentul de față în România e un lucru pe care nu l-am mai întâlnit de multă vreme, și anume să avem nu două, ci trei forțe politice aproape egale. Dacă PNL are un candidat la Președinție, dacă PSD va avea candidat, de ce USR-PLUS să nu aibă un candidat la Președinție? Un candidat la Președinție înseamnă să spui românilor că știi să duci România în direcția în care ai spus că vrei să o duci. E firesc.
- Dacă noi nu am avea candidat, ce ar însemna asta? Că noi ieșim din jocul politic, că le spunem celor care ne-au votat: Fraților, noi ne uităm la candidații unui partid sau altul.
- Susținerea lui Iohannis ar însemna că le spune alegătorilor noștri. Mergeți și uitați-vă un pic la PNL, poate îi votați pe ei.
- Cred că e cea mai previzibilă variantă un tur doi Iohannis – candidatul USR-PLUS.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii