Dacian Cioloș îndeamnă Comisia Europeană să utilizeze mecanismul UE de protecție a bugetului împotriva încălcărilor statului de drept, pentru a opri finanțarea guvernelor iliberale
Liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, a îndemnat, miercuri, Comisia Europeană să înceapă să utilizeze mecanismul UE de protecție a bugetului împotriva încălcărilor statului de drept, pentru a opri finanțarea „focarelor iliberale” din mai multe țări ale Europei, se arată într-un comunicat al Parlamentului European (PE).
Declarația a fost făcută în timpul dezbaterii din plenul PE asupra discursului președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu starea Uniunii Europene.
„Dacian Cioloș s-a plâns că, de prea multe ori, Comisia s-a angajat în diplomație în relația cu Consiliul, în loc să se implice în procesul de elaborare a politicilor cu Parlamentul European.
Subliniind faptul că valorile europene sunt temelia Uniunii noastre, el a îndemnat Comisia să înceapă să utilizeze mecanismul UE de protecție a bugetului împotriva încălcărilor statului de drept – în vigoare timp de aproape un an, dar niciodată aplicat – pentru a opri finanțarea focarelor iliberale în multe părți ale Europei unde independența sistemului judiciar este erodată, unde jurnaliștii sunt asasinați și minoritățile discriminate”, a transmis PE.
Anterior, în timpul discursului său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că rapoartele UE privind statul de drept vor include, începând cu 2022, şi mai multe recomandări concrete pentru statele membre.
„Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori şi nu vom face niciodată rabat de la această hotărâre. Valorile noastre sunt garantate de cadrul nostru juridic şi de hotărârile Curţii Europene de Justiţie. Aceste hotărâri sunt obligatorii şi avem grijă ca ele să fie respectate, şi asta în fiecare stat membru al Uniunii noastre”, a spus Ursula von der Leyen, subliniind că „în unele state membre există evoluţii îngrijorătoare”.
Context
Unele dintre țările UE la care se referea șefa executivului european sunt Ungaria și Polonia. Săptămâna trecută, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a precizat că Bruxelles-ul nu aprobă momentan Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept.
„Sper că vom reuşi să facem progrese în viitorul apropiat, dar încă nu suntem acolo”, a declarat pe 10 septembrie comisarul european la o conferinţă de presă după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro desfăşurată în oraşul sloven Brdo.
Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne ultra-conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranților sau lipsa reformelor din justiţie privind statul de drept, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.
De asemenea, raportul Comisiei Europene privind statul de drept, publicat în luna iulie, indică faptul că independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, iar CE își dorește să transforme acest raport într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului de suspendare a accesării fondurilor europene pentru unele state membre UE.
Sursa foto: © European Union 2020 – Source : EP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii