G4Media.ro

Daea: „Nu am promis, dar am făcut tot ce trebuia!”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Daea: „Nu am promis, dar am făcut tot ce trebuia!”

Anul 2022 a fost unul dificil, cu multe provocări, cu secetă pedologică şi preţuri la inputuri „greu de stăpânit”, afirmă ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.

„Nu am promis, dar am făcut tot ce trebuia! Un an dificil, foarte complicat, cu multe provocări, în care seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară, cu preţuri la inputuri greu de stăpânit. De multe ori fără weekend şi sărbători, printr-o muncă asiduă, zi de zi, uneori şi noaptea, s-a reuşit: acordarea libertăţii către fermieri să-şi valorifice culturile afectate de seceta pedologică în scopul obţinerii furajelor, fără să piardă subvenţia; obţinerea derogării de la CE cu privire la perioada de retenţie în sectorul zootehnic, ajutor atât de necesar sectorului greu încercat în acest an; primirea acceptului Comisiei de a acorda subvenţia în avans în cuantum de 70-85%”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, a subliniat el, 1,3 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor pentru a-şi face la timp lucrările necesare pentru pregătirea producţiei următoare.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta a fost adoptat Planul Naţional de Irigaţii şi Desecări 2023 – 2027, în valoare de 1,5 miliarde euro, suma de 395,4 milioane lei, prevăzută în 2022 pentru investiţiile în sistemele de irigaţii a fost cheltuită în totalitate, a fost realizat în întregime a Programul de investiţii privind combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor, a fost lansat Programului de 3X Subvenţia, de care deja beneficiază peste 800 de fermieri, au fost puse în practică Programele de sprijin Rural Invest şi AGRO IMM Invest, 941 de fermieri accesând credite garantate de stat în valoare totală de aproximativ un miliard de lei, a fost semnată o Convenţie cu fondurile de garantare şi instituţiile bancare pentru acordarea de credite cu garanţii de stat sectorului zootehnic, asigurând finanţare avantajoasă fermierilor să îşi constituie stocurile de furaje până la noua recoltă şi a fost aprobată schema de ajutor de stat pentru susţinerea procesării în ţară a materiei prime – Granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor şi grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Petre Daea a mai semnalat că anul acesta au fost acordate microgranturi în domeniul agroalimentar în valoare totală de 49 milioane euro, a fost repornită Casa de Comerţ Unirea, au demarat programele de susţinere a crescătorilor de porci şi păsări, proiecte uitate în sertarul nepăsării în perioada 2020-202, au fost acordate ajutoarele excepţionale în sectoarele vegetal şi zootehnic, au fost lansate programele de sprijin pentru zona montană, care s-au materializat prin semnarea unui număr de 165 de contracte, respectiv 68 pe programul lapte, 81 pe programul fructe şi 16 pentru construirea de stâne, a fost lansată la nivel naţional campania de promovare a consumului de produse româneşti „Produs românesc – bun pentru tine, bine pentru fiecare”, prin care, lună de lună întâlnim consumatorul cu produsele româneşti în cadrul târgurilor şi pieţelor volante, a fost elaborat şi publicat un ghid al bunelor practici agricole în domeniul vegetal, a fost definitivat şi transmis în data de 18 octombrie către Comisia Europeană a Planului Naţional Strategic 2023-2027 – Strategia agricolă a României, prin care investim în agricultură şi dezvoltare rurală 15.8 miliarde de euro, iar în data de 7 decembrie Comisia Europeană a validat PNS.

Ministrul Agriculturii mai menţionează în bilanţul prezentat pe pagina de socializare: aprobarea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale şi al celor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din Planul Naţional Strategic 2023-2027; demararea Caravenei Cunoaşterii PNS, pentru ca acest document programatic să fie cunoscut în detaliu de către toţi cei interesaţi, asigurându-ne că în conturile fermierilor vor ajunge toate fondurile alocate, aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027, în valoare de peste 232 milioane de euro; acordarea despăgubirilor către fermierii ale căror culturi de toamnă au fost afectate de seceta pedologică din acest an; virarea integrală în conturile fermierilor a sumelor cuvenite pentru toate programele derulate de MADR, respectiv tomata şi alte legume, struguri de masă, usturoi românesc şi cartof, dar şi cele pentru susţinerea raselor autohtone Bazna şi Mangaliţa; adoptarea Programului Tomata 2023, pentru a da ocazia celor care vor să continue Programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate sau celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program să-şi pregătească din timp planul de acţiune.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Da,pentru tine si ai tai!

  2. A verificat cineva faptele cu care se lauda? Pt. ca toată vara numai la TV. a stat, a numărat canalele de irigații și boabele de pe știuleți…Când a făcut tot de spune , când era alergat de reporteri prin porumb ? Acum în toamna, în fata grătarelor de la minister?

  3. Avem recolte record, avem irigatii in toata tara!
    Doar unul si unul la pesede, nu crapati mai repede de atata incompetenta?

    • Daea nu a promis nimic și nu a făcut nimic. Merită pensie specială! Și băieții vor pensii speciale ca în Occident. Dar în Occident pensiile oamenilor obișnuiți sunt decente. Adică trăiesc bine și se plictisesc călătorind prin lume. Și pentru ce să le plătim pensii speciale? Pentru că au ruinat țara? Pentru asta cu toții ar trebui să putrezească in pușcărie. Și să le fie confiscate averile. Ar trebui recuperați banii și de la prietenii lor bugetarii. Patronii care au avut contracte cu statul ar trebui să plătească și ei. Asta s-ar numi dreptate.

  4. …perfect spus!

  5. …relicva asta sovietică chiar trăieste!?

  6. Dae limbi străine nu cunoaște așa că se lauda degeaba.
    Voi presa sunteti vinovați ca purtați vorbele la mincinoșii ăștia.

  7. Nea Petrica du’ti acasa

  8. din pacate chiar si dupa decesul acestora, tinerii care vin in locul lor sunt alesi pe spranceana sa fie ai cui trebuie si ii intrec in lacomie nesimtire si tupeu pe comunistii nemuritori

  9. Ia-o-n gura borfas comunist!

  10. “Si dai si lupta.. si clopoteii dinga dinga”, vorba lui Caragiale.
    Un an cu atatea reusite ..cate pene roz am eu in coc.

  11. Nu a făcut nimic.Se laudă și atît.Este un dezastru pentru agricultura.Va beneficia de pensie specială pentru că a contribuit la falimentul fermierilor români