G4Media.ro

Daea: România consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii comercializate…

Sursa foto: Pixabay

Daea: România consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii comercializate în UE / România vrea indicarea precisă a ţării de origine, astfel încât consumatorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa şi calitatea mierii

România consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în Uniunea Europeană şi va participa activ în procesul de legiferare, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, transmite Agerpres.

„România, ca prim producător de miere în Uniunea Europeană ce se confruntă cu o serie de greutăţi privind comercializarea acestui produs, consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei, în aşa fel încât piaţa să ofere stabilitate şi transparenţă. De aceea, rugăm Comisia Europeană să demareze procedura de revizuire a legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în UE, pentru a informa corect consumatorii şi a contribui astfel la combaterea practicilor înşelătoare şi dezavantajarea producătorilor europeni de miere, care înregistrează astfel pierderi financiare importante”, a susţinut şeful MADR în intervenţia sa din cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit pe tema etichetării amestecurilor de miere şi revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE).

Potrivit sursei citate, revizuirea Directivei miere reprezintă o oportunitate de a îmbunătăţi în mod semnificativ transparenţa pieţei prin furnizarea de informaţii detaliate şi utile cu privire la originea mierii şi de a restabili astfel încrederea consumatorilor.

„În procesul de legiferare, România va participa activ fiind convinsă că răspunde astfel dorinţelor legitime atât ale apicultorilor, cât şi ale consumatorilor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

România a solicitat în repetate rânduri, alături de alte state UE, schimbarea legislaţiei de etichetare a mierii prin indicarea precisă a ţării de origine, indiferent dacă aceasta provine din ţări UE sau state terţe, astfel încât consumatorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa şi calitatea mierii.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Da’ România nu vrea să nu mai exporte materii prime: cherestea,miere,fructe de pădure, ciuperci,lucernă!! animale vii ,bio,eco,chestii ,etc la prețuri en-gros derizorii ci produse finite la prețuri UE ??
    Bașca locuri de muncă, mărci înregistrate, lanturi de magazine de desfacere,cooperative agricole de producție in care să participe propietarii de terenuri(care terenuri ??) ,denominatii de origine, etc ?

    • Miere poate să exporte, că nu mai e BIO de mult timp. Apicultorii pun printre stupi vase mari cu zahăr din market, în plină vară, iar albina nu mai culege mult polen.

  2. Adevărul este că în Germania sunt multe feluri de miere de albine și nu scrie țara de origine. În cel mai bun caz scrie UE sau din UE amestecat cu alta miere din afara UE ori ambalat în Germania. Unde este produs, nimic clar. O înșelătorie extremă și calitate josnică. Simți gust de zahăr deși nu precizează nimic despre zahăr.
    La fel la castraveții murați sau în borcane, maxim scrie ambalat în Germania dar nu și originea lor. Ma îndoiesc ca Germania produce suficienți castraveți pentru toată țara ei. Și lumea chiar consuma castraveți murați aici, cel puțin în nord.

    • Au fost articole despre miere non EU intrata pe piata in Europa dar etichetata altfel. Nici noi nu stiu de unde exportam atat, cunosc apicultor care se plangea ca nu are locuri unde sa-si hraneasca albinele, ca au fost ani cu teiul to xic pentru albine, de exemplu, din cauza primaverilor neobisnuite..etc. Le hranea pe langa niste livezi dar acum doi ani livezile fusesera taiate si construit cartier de case identice la cheie, pe undeva pe langa Ploiesti.

  3. membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) ar trebui sa sape sant tot depunand pe titii la mediu reclamand cat de multe deseuri gasesc ei pe campuri si prin poieni, pe unde isi duc ei stupii. Dincolo de bani, sef peste albine este o meserie nobila. Nobilii crescatori nu vad deseurile?
    Am vazut stupi pusi pe langa cele mai murdare locuri, pe langa deseuri periculoase aruncate gramezi, az best, de exemplu. O mizerie crunta la Dunare dar mierea e bio de lunca Dunarii… Eu nu mai cumpar miere de cand am vazut asta, si eram consumator de miere. Vantul nu se sperie de albinele gardian, vantul cara praful de deseuri din constructii, unele periculoase, precum az bestul si in fagurii cu miere.

    • Deviem de la subiectul articolului, poate nu crescătorii de albine sunt responsabili că România este cos de gunoi.
      Aș zice că Daea este ipocrit susținător al apiculturii cand multe albine la noi mor de la neonicotinoide, care sunt interzise in țară dar nu primești pedeapsă dacă incalci legea.

    • Nici nu am spus ca sunt vinovati, am spus ca pot pune si ei umarul sa curatam mizeria, sunt direct interesati sa faca o miere curata, din respect fata de clienti si albine.

  4. Multe minciuni si neadevaruri spuse mai sus pentru a denigra mierea romaneasca.In primul rand ce spunea spunea individul de mai sus cu vasele de zahar puse printre stupi asta e prostie si minciuna clara de unde se si vede ca individul nu are si nici nu a avut vreodata stupi.La fel si cu individul care spunea cu aamplasarea stupilor stupilor printre gunoaie,nu exista asa ceva e o minciuna.Spre deosebire de alte produse de la noi mierea inca mai este un produs curat fata de ce otravuri se gasesc in alte produse insa nu am vazut sa se faca scandal fata de ele.Etichetarea mierii esteo necesitate pentru a deosebi mierea romaneasca de cea din china sau contrafacuta.

    • Iti dau si numele asezarii si km ul unde am vazut stupii, satele in care vezi camioane apicole si mizeria din sate. Singurul interes pe care-l am e sa se curete mizeria si sa nu mai traim asa, sa nu mai aud ca si ala, sicelalalt crapa de cancel, cum s-a intamplat cu apropiati ai mei. Daca nu cunosti matale, nu inseamna ca nu e asa si ca e musai ocuculta care vrea sa-ti darame produsul national. Din contra, hai sa facem lucrurile cu adevarat bine! Si cineva trebuie sa pazeasca bine stana sa nu ajungi sa etichetezi matale miere care nici nu e de pe la noi.

  5. Mergi Daea si da-ti foc, mai ai tupeu sa dai lectii despre miere dupa ce ati dat liber la nicotinamide. Ucigas de albine!

  6. Albina nu traieste in gunoaie ca porcul,vaca etc. e una din cele mai curate harnice si ordonate insecte.Mierea se face din florile plantelor nu din gunoaie.

    • Florile cresc si printre gunoaie, orice ai spune nu poti scoate cu photoshop gunoaiele de pe campuri. Albina e extrem de curata, campurile cu flori nu mai sunt curate.
      @Andrei Daca nu ai argumente, ataci persoana? Spuneam ca bate vantul cu mizerii peste campuri, gropi de gunoi, gunoi aruncat aiurea, si zboara si peste stupii tai. Vorbim de particule de dimensiuni reduse pe care albina nu le poate da afara din stup, de ordinul 10 la -6. La fel cum plamanii se descurca cu PM10 dar nu si cu PM2. Imaginatie sau informatie? Daca nu cunosti nu inseamna ca esti ferit, te amagesti.

  7. Ce multa imaginatie ai, nu ai sa vezi albine stand pe mizerie sau poate doar doborâte de vânt sau frig. Sunt niște insecte care țin farmacie în stup, necesitățile le fac doar afara în zbor iar iarna dacă stau prea mult închise din cauza frigului și se încarcă foarte tare tubul digestiv prefera sa moara decât sa își facă nevoile acolo. Carne de porc mananci?

    • Arunci vina pe karma din alta viata si se claseaza rapid cazul bolnavului de csncer. “Sa plateasca, bolavul e de vina”.. asa-i? Sa nu pierdem afacerea, asta conteaza.