G4Media.ro

Daea: Roșiile de la Glodeanu-Sărat sunt bune / Fermierii anchetați pentru comerț…

sursa foto: Pixabay

Daea: Roșiile de la Glodeanu-Sărat sunt bune / Fermierii anchetați pentru comerț și folosire de substanțe ilegale reprezintă cazuri izolate

Tomatele cultivate în localitatea buzoiană Glodeanu-Sărat sunt bune de mâncat, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru Agerpres. Precizarea vine în contextul în care presa a relatat acum o săptămână despre o posibilă contaminare a roșiilor din zona Buzăului. Acolo anchetatorii au descoperit fermieri care au cumpărat substanțe interzise pentru accelerarea creșterii legumelor.

Cazul a ajuns și în vizorul Corpului de control al ministerului Agriculturii, iar rezultateleanchetei arată că legumicultorii buzoieni respectă normele legale în ceea ce privește cultivarea roșiilor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate.

„Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Totuși, conducerea MADR atrage atenţia că verificările nu se vor opri doar la Buzău. Cât priveşte substanţele interzise care ar fi intrat în ţară, ministrul Petre Daea face apel către toate instituţiile abilitate să colaboreze pentru a evita pe viitor alte situaţii similare.

Fermierii care nu respectă regulile pierd ajutorul de la stat

Ministrul a avertizat încă de acum o săptămână că fermierii care nu respectă regulile pentru folosirea îngrășămintelor pot pierde ajutorul de stat pentru agricultură.

„Vom face mereu analize şi vom comunica în fiecare zi. Vizavi de substanţele acestea, aici toate instituţiile statului trebuie să colaboreze şi să acţioneze în consecinţă. Cei care folosesc aceste substanţe, la care se dovedeşte că există în plantă asemenea substanţe şi care nu sunt omologate vor fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de a mai beneficia de sprijin din partea statului”, a transmis Petre Daea.

Scandalul roșiilor de la Glodeanu-Sărat a fost declanșat acum o săptămână după ce presa a citat surse apropiate anchetei, care au dezvăluit că una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană.

„În cauză se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu-Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau. Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată, nu există o acuzaţie formulată de comercializare a unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru. Substanţele se pot dilua în limitele legale, se pot formula acuzaţii doar dacă au fost stropite în concentraţii mai mari decât cele legale”, a declarat, pentru Agerpres, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cazuri izolate sunt când roșiile sunt curate, adică au chimicale legale și in dozele corespunzătoare.
    Cine merge la piața știe ce zic, din 10 vânzători unul produce roșii curate, 6 nu produc deloc doar merg și cumpără de unde știu ei la prețul cel mai mic, deci . .

  2. cand vin „asigurarile” de la daea .. si de la statul roman … am toata convingerea ca fac mai bine daca cumpar rosii din olanda / spania

    e plin de legume turcesti, care arata ca un plastic colorat, fara nici un gust/miros, pe alea la fel ca alea romanesti nimeni nu le vede

    eu vreau sa aud ca se face puscarie pentur OTRAVIRE, nu ca se taie subventiile, pentur orice fel de leguma, de la noi din „ograda” sau importate !!!

    • Pentru pușcărie pentru otrăvire ar trebui sa funcționeze justiția și de unde ca e împânzită de paraziți. N-am dat cu otrava votului în ei la timp.

  3. Statul clientelar-incompetent permite vânzarea de mizerii pe piața noastră.
    Singura soluție rămâne, cu riscurile aferente, să cumperi rosiile bio din supermarket. Nu întotdeauna sunt bio, cam in 20% dintre cazuri sunt roșii cu pesticide in limite vandute ca bio. Rareori sunt cu pesticide peste limite, dar nu cumperi bio ca să fii 100% fără chimicale ci per ansamblu dieta ta să fie mai sănătoasă.

  4. Așadar, suveranisti vând roșii stropite cu chimicale, luați de cumpărați roșiile chimice ale suveranistilor patriotarzi.