G4Media.ro

Dan Barna, despre schimbarea unor directori de școli: Acest demers rușinos, de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dan Barna, despre schimbarea unor directori de școli: Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului/ Primul pas va fi să organizăm examene naționale pentru inspectori și directori

Vicepremierul Dan Barna firmă că în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de școli și că „se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte”, considerând că acest lucru este „un demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist”. Dan Barna anunță că vor fi organizate examene naționale, „pe bune”, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli.

  • „Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților. Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație”, a scris Dan Barna pe Facebook vineri seara.

Barna afirmă că a discutat cu premierul și ministrul Educației și anunță că primul pas anul acesta organziarea unor examene naționale „pe bune” pentru inspectori și directorii de școli.

  • „Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență.
    Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor școlare. De prea mulți ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi”, a mai scris vicepremierul.

Dan Barna susține că legea Educatiei Naționale, lasă atributul numirii directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali „care fac, cu marginale excepții, ce-au văzut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectam ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei”.

Citește și:

Schimbări “discutabile” ale directorilor de școli, semnalate de senatorul USR Plus Ștefan Pălărie: Solicităm stoparea acestor înlocuiri și organizarea concursurilor de directori

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Te chinuieşti degeaba. Nu poți să faci din rahați bici și sǎ mai și pocneascǎ.

  2. „Masuri sistemică reale”.
    Ce gluma buna!
    Si nu e 1 aprilie.

    • Cred ca ar fi o idee foarte buna ca directorii de scoli sa fie alesi de profesorii titulari ai scolilor, asa cum a propus ministrul Campeanu. Solutia este neasteptat de moderna, dar ar trebui acceptata, chiar daca vine din partea unui personaj controversat cum este Sorin Campeanu. Managerul Filarmonicii din Berlin este ales de membrii orchestrei iar asta contribuie enorm la competitivitatea institutiei !
      Domnul Barna face opozitie la PNL in cadrul propriei coalitii de guvernare si vad ca a inceput galceava inutila si neprofesionista…

  3. Bla-bla-bla zice Bsrna după ce la-mpărțeală a fugit de ministerul educației… iar fratele de cruce, Cioloș, l-a și atacat pe Câmpenu imediat după numire.

    • @ofCAER. Vrei sa spui ca Ciolos n-a avut dreptate? Daca mai multi leaderi din coalitia de guvernare ar fi avut atitudinea lui Ciolos, aveam sansa unei alte numiri la Min Invatamantului. PNL ul si-a numit ministri, dar putea sa-l schimbe pe Campeanu in urma presiunilor.

  4. Depolitizare in învățământ ! Este o dorință . USR poate pune piciorul în prag și atunci întreg arcul guvernamental , de voie sau de nevoie va accepta. Întrebarea vine de la sine: este cineva interesat sa institue normalitatea in învățământ dar și în restul societății?

  5. Domnu Barna, problema e ca cei mai multi directori nu sunt atat de incapabili, cat de rea-credinta. Ei incalca in mod flagrant interesele institutiei pe care o conduc pentru a le fi bine sau pentru a se pune bine cu cerberii din primarii, inspectorate sau consilii judetene. Solutia trebuie sa fie sistemica, nu un concurs la care sa ne zica daca magarul are copite sau nu, alaturat unui cv in care sa treaca toate bazaconiile.

  6. Directorii actuali trebuie evaluati pe ce au facut in ultimii ani, nu sa dea un concurs unde sa plece de la zero

  7. Din pacate oamenii sunt aceiasi, fostul director si viitorul director sunt parte din acelasi sistem, iar concursul se “ aranjeaza” , traiasca sindicatul!!!!

  8. Nici nu s-a publicat bine articolul ca au si aparut in secunda 1 postacii razvratiti. Daca timp de 30 de ani, PSD-ul imbracat sub fel de fel de piei si culori a reusit sa distruga complet invatamantul romanesc, producand pe banda analfabeti functional, numai buni ca sa-i voteze, si sa asigure materia prima pentru fabricile de diplome cuplate la sinecurile partidului. Acum, cand vad ca cineva are o initiativa laudabila pentru scoaterea din colaps a acestui deziderat vital pentru avansarea societatii,-invatamantul si educatia-, postacii asa-zis platiti,( cu toate ca nu as crede), tind sa cred ca acesti postaci ori sunt membri de partid inraiti, care nu vad mai departe de varful nasului, ori sunt unii dintre cei care isi vad interesele in pericol temandu-se ca isi vor pierde locurile caldute ocupate ani de zile datorita mult iubitului si stimatului PSD. Pupincuristilor, a sosit vremea de schimbari reale in sociatatea romaneasca, meritocratia trebuie sa fie cea care sa aseze pe fiecare la locul sau si nu relatiile si sustinerea partidului! Speram ca si noi, cei mai in varsta sa apucam vremurile cand copii si nepotii nostri vor putea ca sa ocupe si ei locurile pe care le merita in ierarhia societatii. ASA SA NE-AJUTE DUMNEZEU!

    • Doamne-ajuta. Sa speram ca incepem de anl asta schimbarea mult dorita.

  9. Mai Dle BARNA
    Cum te pricepi la toate !!!
    La fel ai promovat oamenii in partid ? Doar pe performanta ?
    Sau criteriile aparute in presa pe ici pe colo sunt si ele adevarate .
    ORWELL va spune ceva ?

  10. Ar trebui schimbate și condițiile de participare la concurs.Daca se vor organiza concursuri în condițiile actuale, în afară de actualii directori, se vor putea înscrie , la concurs, foarte puțini.Prin urmare, la fel că în 2016, vor fi multe cazuri în care după concurs, indiferent de rezultat ,din lipsa de participanți, vor ocupa postul tot vechii directori.Deci, așa a spus Nicu, soluția trebuie sa fie sistemica.

  11. De sanatate nu zici nimic ?
    Ca si Voiculescu vrea sa schimbe ! Sau acolo e permis ?

  12. Aaa…..când se intampla in timpul guvernării PSD era că asta făcea guvernul acum vaaai nu noi ne ocupăm. Și în timpul guvernării PNL, cei de la USR atacau guvernul când ce sa vezi alți sunt vinovați. Mâine poimâine nici cei de la apele române nu sunt numiți de guvern…… dezamăgitor.

  13. Un membru important al guvernului – vice premier – se plânge că se guvernează prost de parcă ar fi în opoziție !

  14. Obligatoriu camere in sala de concurs!Ca la bac.

  15. Cei 2 Vicepremieri, Dan Barna si Kelemn Hunor ce RESPONSABILITATI au?!
    Ard gazul de pomana cu comentarii de forumisti!
    NU asta asteptam: asteptam sa FACETI, sa gasiti SOLUTII si sa SCHIMBATI!
    Pe forumuri, comentam noi!!

    A-propos, in 19 Decembrie, Premeirul desemnat Fl Catu spunea:
    „În ceea ce priveşte portofoliile viitorilor Vicepremieri, el a precizat că acestea vor fi STABILITE în momentul PREZENTARII structurii Executivului.
    „Va exista o legătură între conţinutul Programului de guvernare, unde ALINIEM(!!??) Programele de guvernare ale celor 3 partide, şi ceea ce va FACE Guvernul la nivel de miniştri, de secretari de stat şi la nivelul acestor agenţii conduse de demnitari. Vicepremierii, (portofoliile – n.r.) – vom stabili CAND vom prezenta structura Guvernului, mai trebuie discutat în partide desemnările de candidaţi de miniştri pentru portofoliile negociate”, a adăugat Dacian Cioloş.

    28 Decembrie 2020, G4media: „Guvernul a aprobat, în ședința de luni, Ordonanța de urgență care reglementează noua structură a Guvernului și a ministerelor, atribuțiile celor 2 Viceprim-miniștri URMAND să fie stabilite prin DECIZIE a Premierului Florin Cîțu, anunță un Comunicat de presă al Executivului.”

    Azi e 9 Ianuarie 2021 si NU exista nici o Decizie a Premierului Fl Catu?!
    Cei 2 Vicepremieri ce FAC, ce RESPONSABILITATI au?!
    Comenteaza…
    Salariile merg…

    2 Decembrie 2019: „Ce salariu va încasa Ludovic Orban în 2020 pentru funcția de Premier al României.
    Cu cât cresc salariile demnitarilor in 2020.
    Președintele României – de la 24.960 lei la 26.760 lei.
    Premier/ Președinții Parlmentului- 23.920 lei – 25.645 lei.
    Vicepremier- 22.256 lei / la 23.861 lei.
    Ministru – 21.840 leu /23.415 lei.
    Senator/Deputat -18.720 lei / la 20.070 lei.

  16. Daca esti vicepremier, fa ceva real. Postari de #rezist putem cu totii.

    Iar daca postul e doar decorativ, da-ti demisia.

  17. !Profesor

    cred ca ideea domniei-voastre este eronata! un domn * Nicu* care posteaza mai sus arata, foarte bine, ce se intampla in scoli!

    daca dam drumul la asa ceva, directorul va putea ameninta orice profesor ca-l da afara, daca nu-i da elevului X, fiul prietenului sau sau finantatorului scolii nota mare, ca trebuie sa intre la liceul ala bun!

    va dati seama ca aranjamente vor fi la acceptarea unui profesor sau altul?

    sau varianta cealalta, ca vine unul serios si vrea sa puna ordine…pai sar profesorii la gatul lui…dupa principiul, noi te-am pus, noi te dam jos…

    ce vom face, vom extinde coruptia care exista la primarii, unde primarii fac presiuni in acelasi sens, al coruperii!

    comparatia cu ceea ce se intampla la filarmonica din Berlin nu se poate face, Germania nu este Romania…alt mental, alte valori, alte principii..