G4Media.ro

Dan Barna: Ne dorim ca în următoarele săptămâni să eliminăm pensiile speciale…

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Dan Barna: Ne dorim ca în următoarele săptămâni să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor. Va urma abrogarea pensiilor speciale ale primarilor

Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni, spunând că va fi modificat statutul senatorilor și deputaților în acest sens în cadrul unei ședințe comune a forului legislativ.

”Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna într-o intervenție la Digi24.

”În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a mai adăugat el.

Copreședintele USR PLUS a adăugat că pentru celelalte pensii speciale vor fi ”abordări specifice”.

”Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a subliniat Dan Barna.

Vicepremierul a mai declarat că, la acest moment, obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul bugetului de stat pentru 2021, într-o variantă care prevede un deficit de 7% – 7,2%.

„Obiectivul, la momentul acesta, este ca săptămâna viitoare să venim cu bugetul în Parlament. Sunt în aceste zile, încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi acea variantă în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% – 7,2%”, a afirmat Barna.

Întrebat dacă se are în vedere renunţarea la anumite sporuri acordate în prezent în sectorul bugetar, vicepremierul a răspuns: „Este o analiză în desfăşurare şi sunt aduse argumente la Ministerul Finanţelor pentru a găsi forma cea mai bună prin care să putem descompune bugetul pe ministere, pe de-o parte, pentru a respecta deficitul de care vorbeam, 7 – 7,2, pe de altă parte, pentru a asigura totuşi resursele pentru investiţii şi pentru reforme”.

„Dacă nu vom face lucrul acesta, anul viitor vom fi în aceeaşi logică, iar miza este, mă rog, şi aşteptarea de la nivel european, dar şi aşteptarea internă de la acest Guvern este o recalibrare a cheltuielilor structurale şi o reducere a lor”, a explicat Barna.

Totodată, întrebat dacă guvernanţii au în atenţie punctual anumite sporuri, el a spus că există diverse categorii care nu mai sunt de actualitate. „Sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de COVID la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii”, a indicat liderul USR PLUS.

„Adică, sunt mai multe situaţii cunoscute, menţionate, repetate de mai multe ori, se face o analiză în momentul acesta, vom vedea care va fi decizia în momentul în care vom veni cu bugetul în Parlament. (…) Văd că s-a rostogolit foarte mult ideea că focusul Guvernului este pe sporuri. Nici pe departe. Concentrarea Guvernului şi strategia pentru realizarea acestui buget este să ne asigurăm că fiecare minister înţelege necesitatea de a veni cu programe de reformă foarte clare şi foarte specifice, astfel încât cheltuielile publice care au crescut anul trecut, în situaţie de criză, să rămână, anul acesta, în zona anvelopelor şi limitelor agreate, iar pentru anii următori să avem o perspectivă de echilibrare şi de reducere a lor”, a completat Dan Barna.

Afirmațiile lui Barna vin după ce luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sublinat că formațiunea pe care o conduce va susține doar varianta eliminării tuturor pensiilor speciale.

„Noi vom susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire. Altă variantă nu vom susţine”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament (detalii aici).

Citește și – Claudiu Năsui, ministrul Economiei: Pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii 4 ani. Ele sunt plătite din banii pe statul ni-i ia nouă. În același timp, taxarea muncii pe salariile mici e cea mai mare din Europa

Sursa foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Bravo ! Tineti-va de cuvant si reusiti in demersul vostru SINCER !

    PS. Aveti de luptat insa si cu PNL si cu UDMR pana atunci !

  2. CTP spunea ceva despre „respectarea procedurilor”… astia ne arunca asa banii in fata, dar sunt banii altora
    despre eficienta, calitate, training, avertismente… nimic?

  3. O prosteala de 2 lei. Trebuie o singură lege pt eliminarea absolut oricarei pensii speciale indiferent de beneficiari. Altfel orice lege dată pt o anumită categorie de beneficiari va fi declarată neprostitutională ( de către curtea prostituțională evident). Apoi vor spune iar: noi am vrut dar nu am fost lăsați. Și uite-așa merge prosteala încă 4 ani fericiți. Ăștia chiar ne iau de proști.

    • Si de ce legea data pentru o anumita categorie de beneficiari va fi declarata neconstitutionala si cea pentru toate categoriile va fi constitutionala miraculos?
      CCR nici nu poate sa-si schimbe verdictul dat atunci; legea excluderii pentru toate categoriile va fi _automat_ neconstitutionala. Deci nu, te inseli .

      Ultima data, legea pentru eliminarea pensiilor tuturor categoriilor a fost declarata neconstitutionala din pricina faptului ca eliminarea pensiilor magistratilor ar fi neconstitutionala.
      Are deci logica excluderea (pentru moment) a magistratilor din noua initiativa legistlativa. Poate ne poti explica logica ta

    • Hai nu zău. Ăia din CCR erau în conflict de interese, sau aceste pensii sunt ilegale pentru că li le-au dat ei.

  4. Pensiile speciale militare dl Barna! Stiti alea multe care nu sunt bazate pe contributivitate.
    Salariile bugetarilor muuult peste ceea ce ofera!
    Reforma aparatului bugetar! Reforma salariilor bugetare: justitie, medicina, mi, mapn etc

    O tara mafiota, condusa de mafioti, de grupuri de interese mafiote! O tara de hoti nenorociti care ataca asemenea hienelor banul public, ala primit din sistemul privat!

    HUUUUUOOOOOOOO ! MAFIOTILOR !!!

    • Subscriu

    • Ioane, la militari nu sunt pensii speciale. Tu le poti spune pensii speciale.

    • @Dan,
      Hai nu zău? Păi nici-o pensie nu-i „specială” doar că nu respectă contributivitatea.
      ȘI AI POTOLIT TOATE LIGHIOANELE!

    • De ce Dane, ia spune ? Cu ce s-au luptat militarii romani ? Cu sticlele, cu halbele, cu mancatul la popota, cu c…vele de pe langa unitati ?
      Dane, este tot speciala de serviciu si asta a militarilor! Speciala militara, atat si nimic mai mult!
      Cum dane, un ing, un prof, un dr, un ec, un ce vrei tu, nu militarii care erau coada clasei, sa ia mai putin pensie decat un burtos militar, care nu a produs nimic in toata viata lui !!!! La contributii egale, normal!

      Dane, casele nu se fac din pensii speciale militare! Voi vreti pomeni si furati de la civili si de la cei din mediul privat!
      O tara de hoti, hoti gradati! Atat!

  5. Este un pas, dar insuficient. Ar trebui eliminate toate pesiile speciale, si la judecatori si la armata, dar acolo se inflameaza rau spiritele.

  6. juridic vorbind fiecare categorie de pensie speciala obtinuta are povestea ei juridica in spate . Barna are draptate , trebuie luate decizii pas cu pas . este corect .

  7. am vazut ce finantari in familei pe fonduri EU si-a tras dl. !
    Nu va crede nimeni, bah, sunteti toti in clica securisto mafiota neo comunista! Sunteti niste paiate pusi acolo sa aparati cu fermitate drepturile oricarui special gradat din tara asta!

    Canta la alta masa ! marsh de-aci barno!

  8. Dl Bârna se umple de ridicol… abrogați de pensii speciale in etape: întâi parlamentarii, apoi primarii etc.
    Iar Dl Bârna zice astea știind ca aceste categorii de beneficiari sunt cei mai puțin numeroși …. exista alte categorii de neneficiari unde pensia de serviciu se cumulează cu pensia din sistemul public (jurnaliștilor, v-a preocupat vreodată sa aflați care sunt aia? ) iar alte categorii au cuantumul pensiilor uriaș pentru ca CCR a zis ca pensii lor sunt reglementate la nivel constituțional, nu la nivel legal, cum are prostimea…

  9. Manipulare!
    Nu ma interesează aceste pensii. Sunt nesemnificative. Vreau sa le păstrați dar tăiați o data dracului pensiile magistraților, securiștilor, milițieniilor, celor din armata. Asa_i ca nu o sa faceți nimic? Nu ma intereseazăc” pas cu pas „ci tăiați pensiile nesimțite. Slugi netrebnice sunteți!

  10. Pas cu pas mergem înainte. Nimic gândit nu se face peste noapte, asta se întâmplă doar la televizor.

  11. @ caitiff- Pt că ar fi discriminatorie față de acea categorie. Trebuie găsită o soluție pt a scoate în ilegalitate orice beneficiu financiar în afară de pensia în baza contribuțiilor. Și tot așa cu sporurile și beneficiile nejustificate la bugetari. „Spor de praf” la fmmccr.

  12. Intrebare: Pensiile SPECIALE ale actualilor parlamentari VOR RAMANE???!!!
    Ma indoiesc eu ca Legea care le ELIMINA pe ale actualilor parlamentari va trece!
    Cred ca e mai bine sa fie Impozitate la greu, altfel lalaiala va dura cu contestatii peste contestatii la CCR!
    Decizia va fi doar pentru viitoarele Pensii speciale ale parlamentarilor?!
    Sa vezi scandal in PNL si UDMR daca decizia va trece, deja in guvernarea de anul trecut a PNL, Orban a avut mari probleme cu Primarii PNListi din cauza PROROGARII Pensiilor speciale pentru Primari si Presedinti de Consilii judetene si Consilieri!
    Astepta, Dane, succes, ati PROMIS ca veri REZOLVA!!!!

    • Clarificare: Am vrut sa spun despre Pensiile SPECIALE ACTUALE ale fostilor parlamentari care au deja Pensii speciale, cum e Marko Bela(si multi altii ca el!!), a avut 6 Mandate de Senator, pensia lui de parlamentar e MAXIMA!
      A implinit 65 de ANI in 2016, cand a renuntat la Functii publice, intrand in Penisa speciala uriasa!!!!
      Ii va ramane Pensia speciala si DUPA ce coalitia va decide Eliminarea Pensiilor speciale la aprlamentari, adica Legea va actiona si asupra Pensiilor speciale OBTINUTE inainte de 2021??!!

    • Vor doar să ne amăgească , pentru că cele în plată sunt un drept câștigat.
      Dar de cele ale celor din Curtea de Conturi de ce nu se ating, le e frică?!
      Băi proștilor din Guvern, dracu a mai auzit în lumea asta economist cu pensie specială?!!!!. Sunteți normali la cap?!
      Recunoașteți că vă este frică să vă luați de celelalte categorii, vă e frica de Curtea de Conturi, vă e frică de magistrați, vă e frica de instituțiile de forță!
      Impozitarea progresivă generală este UNICA soluție și pentru pensiile și salariile în plată și pentru cele din viitor, numai dacă ești orb nu vezi!
      Se poate implementa peste 3 zile dacă mâine se adopta prin OUG!
      Dar intelighenții din PNL și USRPLUS nu vor, că știu ei de ce! Nu te puicu nomenklatura de partid și de stat!

  13. Prioritatea ZERO este modificarea rapida a Constitutiei cu redefinirea atributiilor CCR si in care sa specifice clar faptul ca CCR nu se poate pronunta pe legi care o afecteaza direct (conflicte de interese); deci sa ne intoarcem la dreptul Parlamentului stipulat in Constitutie de dinaintea ultimei revizuiri.

  14. Pensiile speciale consuma aproximativ echivalentul financiar al unei cantitati de 50 de tone de aur/ an ! ( 9 miliarde Ron)
    Jumatate din tezaurul nereturnat de Rusia se duce anual in burtile unor lipitori .

    Confiscarea averilor ilicite!
    Inasprirea codului penal!
    Toleranta zero fata de coruptie!

  15. singurul mod de eliminare a pensiilor speciale este acela, de a schimba impozitarea fixa intru-na graduala pentru toate pensiile cat si a salariilor,dar acest fapt nu le convine parlamentarilor,
    numai in acest fel CCR nu va mai putea respinge propunarera.Restul propunerilor este gargara .

    • Corect!
      O vor lalai ani de zile cu „eliminarea” asta, in 2024 vom vorbi iar despre Pensiile speciale!
      NU vor nici politicienii, ca doar nu sunt prosti!!!

  16. Dacă elimină toate pensiile speciale și le recalculeaza și să fie plătite doar in principiul contributivitătii și elimină cumulul pensiei speciale cu salariul de la stat, jos pălăria și mă înclin in fata USR. Asemena anomalii trebuie să dispară cu pensionari la 40 de ani si reangajati la stat pe salarii banane.

  17. Sper să nu fie o simplă gargară ieftină un populism deșănțat iar noi sa privim acest spectacol dar in realitate pensionarii speciali se înmulțesc cu pensii si mai mari.