G4Media.ro

Cioloș, despre alegerile prezidențiale: Va candida unul dintre noi/ Barna: Îmi asum…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Cioloș, despre alegerile prezidențiale: Va candida unul dintre noi/ Barna: Îmi asum o eventuală candidatură/ Liderii USR-PLUS iau în calcul tandemul președinte-premier

Liderii USR-PLUS au declarat luni seară că alianța va avea în mod cert propriul candidat. Ambii au susținut că își vor asuma opțiunea de prezidențiabili, în funcție de cum vor evolua discuțiile din alianță și că, în orice formulă, vor merge în campanie, cel mai probabil pe un tandem președinte-premier. Dan Barna a precizat că își asumă să candideze la președinție dacă alianța va ajunge la această concluzie, notează Digi24.ro:

”Discutăm foarte pragmatic și responsabil. Luăm în calcul un tandem. Un partid să dea candidatul la prezidențiale, celălalt candidatul pentru premier. (…) Suntem două echipe care stau de vorbă și sunt conduse de mine și de Dacian. (…) Niciunul nu a cerut candidatură în mod expres. Analizăm plusurile și minusurile fiecăruia (…) Dacă vom decide că cea mai bună opțiune e Dacian Cioloș o voi susține”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR nu a exclus nici candidatura unei alte persoane, din USR sau PLUS, care să fie preferată de ambele formațiuni.

În aceeași seară, Dacian Cioloș a anunțat că, mai mult ca sigur, candidatul USR-PLUS la președinție va fi unul dintre cei doi lideri: „Unul dintre noi o să candideze cu siguranță. Vom face echipă oricum în orice formă ar fi candidatura”, anunță Hotnews.ro

În raport cu candidatura lui Klaus Iohannis, ambii lideri au declarat că USR-PLUS, din postura alianței care a obținut 22% din voturile electoratului la alegerile din 26 mai, nu are niciun motiv să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale și că viitoarea candidatură este absolut firească în acest context.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Nu inteleg de ce trebuie sa asteptam alegeri, cand noi deja am castigat referendumu si s-a vazut care-i vointa poporului si a diasporelor! Sa inteleaga si premierul de la Grivco odata!

  2. Draga postac, cu respect îți spun „mănânci căcat!”
    Psihologiile astea ieftine cu castigatul la referendum, care nu are nici o legătură cu guvernarea, sau cu „castigatul parlamentarelor”, cum ii place PSD sa demonstreze la ce nivel redus sunt, nu înseamnă nimic.
    Romanii așteaptă implementarea promisiunilor PSD, într-un mod sustenabil și fără a baga tara în colaps.
    Romanii așteaptă construcția spitalelor și autostrăzilor cu care PSD s-a lăudat în campanie.
    Romanii așteaptă salarii și pensii decente, aliniate inflației și unui nivel economic realistic, nu bazat pe imprumuturi externe care sa ne nenoroceasca generațiile viitoare.
    Romanii, și prin romani nu ma refer la toți milogii care votează pe un kg de ulei, deși și ei tot romani sunt și e de datoria noastră să-i educam și să-i aducem pe calea dreapta, vor un trai decent și dreptul la educație și la o speranța de viață mai bună.
    PSD efectiv nu este capabil în a oferi toate cele de mai sus, dar au fost votați, deci să-i lăsăm sa dispară în negura istoriei drept un partid mafiot, format în întregime din sinecuri și analfabeți. Mult succes le urez,in rest… Ne vedem la alegeri! 😉

    • @ MOS ION ROATA PATRATA

      esti cumva membru al unui nou cult ?!

      exprimarea ta

      „e de datoria noastră să-i educam și să-i aducem pe calea dreapta, ”

      are radacini totalitariste.

      De unde mama dreaqului stii tu care e calea cea dreapta ?!

    • Se referea la funcționarii publici sa fie educati.
      Ceilalti au familii care sa-i educe iar daca familiile sunt neglijente sa plateasca amenzi pina n-or mai putea

  3. Dl Barna are şanse respectabile, pentru că poate imputa Preşedintelui reacţiile prea târzii la activitatea dlui Meleşcanu.

    • nici Ciolos, nici Barna nu au sanse, fiindca, de bine de rau, Iohannis a lucrat bine PSD-ul, in sens strict politic, Iohannis va castiga cu vreo 40%, Barciolos va lua 20%.

    • Camelian Propinatiu: In „prostromanismul” tau te intrebi cati din diaspora vor vota daca se introduce votul prin corespondenta sau electronic ?. Ambele modatilitati de vot implica prezentarea la Ambasade su Consulate cu DOCUMENTE LEGALE de REZIDENTA.Imi doresc din tot sufletulsa fie introdusa una din cele doua modalitati de vot. In acest fel se va desumfla gogoasa DIASPORA

  4. Alianta fred si barna are sanse respectabile pentru ca poate imputa presedintelui starea basinoasa a lui melescanu. Hai ca vanturile melescanului au legatura cu fisa postului de prezidentiabil. Daca nu au legatura atunci se va imputa inefiecienta sistemului antigrindina. Ceva,ceva trebuie imputat ca alinta fred si barna sa inventeze un slogan anti…probabil mooye pesede pana se va numi pdsr. Mooye pdsr se poate?

  5. Succesuri, atunci. Trist. Nu reusesc sa se inteleaga intre ei, PNL, USR, PLUS. Nu prezidentialele conteaza , ci legislativele.
    Greu cu egourile in Romania

    • Competitia lor poate fi buna si stimulativa pentru toti cita vreme e o competitie corecta fara lovituri sub centura. Si cita vreme nu uita ca adevaratul dusman e ciuma rosie.
      Ar fi pacat ca atunci cind doi se cearta al treilea sa cistige. Al treilea fiind ciuma rosie.
      Daca exista pericolul ca un candidat PSD, care o fi el, sa cistige voturi substantiale atunci PNL si USR trebuie sa prezinte un candidat comun, cel mai bun in sondaje. Sa uite de competitie.

    • Daca va castiga Johannis li se mai diminueaza ego-urile pana la legislative!

    • Pai daca nu conteaza prezidentialele, atunci de ce sa nu concureze separat la ele ca sa vedem cum se diferentiaza in ideologie si oferta? Daca legislativele sunt esentiale (si localele as adauga eu), acolo trebuie sa faca pace si sa se asigure ca nu concureaza intre ei strict in zonele electorale unde asta ar putea duce la victoria altcuiva. Si daca ei fac pace la legislative, noi cand mai vedem o dezbatere reala intre ei ca sa putem decide pe considerente politice si de oferta electorala? Tocmai d-aia trebuie sa concureze separat pentru prezidentiale ca lumea sa vada ce este de capul fiecaruia.

    • @AdrianS

      Merci ptr raspuns. Este extrem de simplu: trebuie procedat pe etape.
      1° Castigate prezidentialele (coalitie in jurul candidatului cel mai bine situat)
      2° Castigate legislativele (coalitie si prezentare de candidat unic)
      3° Castigate localele (coalitie si prezentare candidat unic)

      Principala misiune: indepartarea cancerului metastazic nimit PSD.
      Nu este ceva usor de facut. De aceea, egourile trebuiesc lasate la o parte si facut liste comune.
      Numai si numai dupa ce PSD a fost indepartat de peste tot (oricum va ramane la un 15-20%) se vor putea incepe campanii reale, la alegerile N+1.
      Pentru simplul fapt ca majoritatea alegatorilor din Romania, nu au nici cea mai mica constiinta politica. Or, aceasta constiinta politica, nu se poate decreta, ci forma, de-a lungul timpului.

      Actualii lideri ale celor 3 partide (principale) de opozitie, trebuie sa constientizeze, ca sunt lider de sacrificiu, in urmatoarea salva de alegeri (prez+leg+loc). Ca nu au decat o singura si importanta misiune: indepartarea masinii de tip PSD.

    • @Vlaicu

      Merci ptr raspuns. Intr’adevar, nu exista decat o singura si unica prioritate si misiune: indepartarea PSD din tot ceea ce a gagrenat.
      Démocratic, prin vot, insa indepartat.
      Ori, pentru a ajunge la acest obiectiv, nu exista decat o singura si unica cale: coalitia.

  6. Nici Barna nici Ciolos nu au sanse sa ajunga presedinti. Dar au dreptul sa candideze, asa cum vor face si alti reprezentnti de partide. Vom vedea in turul doi cine pe cine.

  7. Daca ar vota doar conturile de pe facebook in Romania, chiar si cu alea de fake news, probabil sunt sanse mari sa ajunga Dan Barna presedinte….dar altfel nu prea. USR lasa adesea impresia ca e petrecere de adolescenti politica all day and all night long. Una e entuziasmul si bunele intentii si alta e sa cunosti realitatea si o schimbi durabil. In genere sustinatorii militanti USR dau dovada de prea mult groupthinking si de prea putina substanta si gandire pe termen lung. Luati-o ca pe o critica constructiva.

    • Bravo! Bine zis! Au iluzia popularitatii si un fel de ambitie de juniori arivisti. Mai ales domnul Ciolos cu Partidul Plius si cu familia deja reunita la Bruxelles. Ce bine ar fi fost ca sa il sustina pe actualul Presedinte unul ca Prim Ministru si cellalt ca sef de coalitie. Par insa desincronizati. Mai ales cu electoratul larg.

    • n-au experienta politica, dar asta e un lucru bun pentru Romania, fiindca pana acum am avut numai sacali politici ticalosi pana in maduva oaselor care n-au facut nimic bun

  8. Curat democratie interna. Dl Barna ne anunta pe membrii USR ca vom alege direct presedintele partidului dar candidatul la presedentie va fi el sau Ciolos. Wtf?

    • Unde mai punem ca Cioloş tocmai ne-a cerut increderea pentru a merge la Bruxelles, sa ne reprezinte in urmatorii 4 ani, iar acum deja se gandeste sa nu-si mai respecte cuvantul si sa ne mai ceara inca o data increderea … caci de data asta o sa se tină de cuvânt?!? 😉

      Hai sa va reamintesc in ce club select intra Cioloş, cu miscarea asta: Victor Ciorbea, Traian Băsescu … si aia la fel au facut: erau mandatati pentru ceva si au dat bir cu fugitii cu prima ocazie cand au vazut un post mai sclipicios. Uite-i unde au ajuns! Cum e, dl. Ciolos?!

  9. Cu regret constat ca majoritatea comentariilor sunt malițioase sau vin din lipsa cunoașterii subiectului. Mi se pare corect sa aibă un candidat propriu (ii obliga respectul fata de proprii alegători), cel puțin in primul tur. ulterior in funcție de încrederea electoratului (procentul obținut) vor decide daca merg mai departe sau il susțin pe Iohannis ( care in baza actualelor sondaje) are cele mai multe șanse sa învingă PSD. Care va fi candidatul USRPLUS vor decide democratic dar in același timp si pragmatic, susținându-se unul pe celălalt. Nu vad unde sunt certurile sau lipsa de experiența…deocamdată nu se arunca in acțiuni sau declarații, din contra par foarte Calculați si echilibrati.

    • Cârtitorii pe care i-ați citit sunt susținători pnl sau psd (adică usl). Ce să facă decît să atace contracandidații lui Johannis sau a celui/celei care va candida din partea psd? O fac și ei așa cum pot.

  10. Este clar ca PNL nu va renunta la Johannis.
    Nici n-ar avea de ce pt ca totusi au castigat alegerile din 26 mai si, in afara de asta, altul mai bun oricum nu au.
    USR-PLUS ar trebui sa il sustina si ei pe Johannis, dar sa isi fixeze ca obiectiv formarea legislativului, cu premier de la ei si cu ministere impartite intre ei si PNL. Din partea mea pot baga in guvern chiar si un UDMR-ist si un PMP-ist, astfel incat sa-si asigure un sprijin solid in Parlament.
    Si daca Ponta cu Pro-ul lui prezinta un personaj cat de cat acceptabil, poate primi si el un minister.
    Chiar daca Orban se erijeaza deja in viitor premier si promite (in mod populist) un guvern cu doar 14-15 ministere, nu cred ca va reusi sa scada sub 20, asa ca s-ar gasi cate un locsor si pt partidele mici. La o adica, un premier serios si nesantajabil, poate oricand sa demita pe oricare ministru daca acesta incepe sa o ia pe aratura.
    Dar ce stim noi, alegatorii?

    • De ce e populista promisiunea cu 14-15 ministere?Ca asa ti s-a nazarit tie?Cel mai mic numar de ministere a fost 17 in guvernarea ADA.Cum va fi un singur partid la guvernare e cat se poate de in regula numarul de ministere. In felul asta va scadea si numarul de bagatori de seama,secretari si subsecretari de stat,secretare,soferi,etc.
      Este un guvern aproape similar cu al lui Ciolos din 2016,dar de care respectivul fuge. Acum nu doar trebuiesc pregatite alegeri,mai trebuiesc si refacute niste legi ale justitiei,anulate niste ordonante economice si date altele care sa puna tzara pe roti. Pentru astea cam trebuie sa stii ce trebuie facut,si asta-i motivul eschivelor.

    • Numarul de ministere are legatura directa cu eficienta guvernarii. Guvernarile eficiente nu trec de 15 ministere, cele bazate pe impartirea „echitabila” a ciolanului au peste 20.
      Guvernul lui Ciolos, injurat pe gura si sustinut prin vot de psd, avea 21 de ministere si numai eficient n-a fost (au fost citiva ministri mai eficienti, ii numeri pe degetele de la o mina, dar si aia adusi pentru jumatate de an ca sa-si faca marele om publicitate cu ei).
      Guvernarea psd, o adunatura a triburilor de escroci, are nu mai putin de 27 de ministere, sa ajunga la toata lumea.
      Spre comparatie guvernul Olandez are 12 ministere.
      Prin urmare in 2020, in cazul (de dorit) al preluarii guvernarii de catre opozitie, vom avea un instrument simplu de evaluare a intentiilor si eficientei guvernarii inca inainte ca aceasta sa se produca efectiv.

  11. Asteptati mult si bine din partea mea eu unu nu osa va mai votez miam loat teapa cu voi votez pnl rares bogdan

  12. Cred că ideal ar fi varianta : Barna – președinte, Cioloș – prim ministru.

    • Stiu si ei ca asta e varianta . Dar se va face o consultare interna , consultare ce va legitima aceasta varianta.

    • Ideala pentru Barna si Ciolos, nu pentru noi. Pentru cei fara val pe ochi Ciolos si-a dovedit mediocritatea (las la o parte ca e un politician clasic, cu nimic deosebit de cei de la pnl, doar mai priceput la purtarea mastii).
      USR da, ar trebui sa dea prim-ministrul. Realist privind lucrurile guvernul va fi o coalitie USR-PNL (ca plus nu exista cu adevarat), iar USR are posibilitatea in anul ramas, daca se misca bine, sa devina primul partid ca numar de voturi si sa dea prim-ministrul.

  13. @X-LINK amice, știu ca ești idiot și nu te prefaci. Lasă vrăjelile astea cu „nazism”, „fascism” , „totitarism” și alte vrăjeli PSD-iste, ca nu merge.
    Constat ca numai la voi la PSD se cunoaste „calea cea dreapta”, sau ți se pare ca sărăcia și lipsa de educație este normalitate?
    De fapt în imbecilitatea voastră de postaci kgb-isti, unde primiți ordine doar sa acuzați haos și sa destabilizait Europa, astea sunt lozinci banale.
    Mergi te rog și canta la alta masa, pe aici nu prea mai este loc.

  14. Constat că USR este în cărți la Antena 3, Vă întrebați de de? Guralivii de la USR și Cioloș nu fac altceva decât să facă jocul PSD. În afară că sunt guralivi și au confiscat manifestările societății civile, sunt imaturi în politică și conjuncturali. În plus sunt de-a dreptul buimaci când îi întrebi de ideologia partidelor pe care îi conduce. Unde este Dan care a înființat partidul ? Ce spun cei care au făcut propagando pentru același DAn ?

  15. Tusea și junghiul, tantalaul și gogomanul

  16. Fara candidatul USR/PLUS, lupta la prezidentiale s-ar da intre Johannis si mai multi Neica Nimeni de la pesede sau oricare alt partid. Perceptia externa asupra ofertei din politica romaneasca ar fi una negativa… Cu ce ne-ar ajuta asta? Probabil cu ce ne-a ajutat atunci cand am fost fortati de imprejurari sa-l votam pe ilici ca sa nu iasa vadim.
    Mentalitatea asta de „creaturi second hand” cu care traiesc cei mai multi dintre romani, ii impiedica sa inteleaga ca imaginea Romaniei primeste un boost atata timp cat la final de campanie ajung ca favoriti reprezentantii principalelor doua partide castigatoare la votul din luna mai. Atat actualul Presedinte cat si contracandidatul sau din partea Aliantei2020 , sunt bine vazuti in Europa si dincolo de ocean. E un suflu nou, o poza diferita cu care Romania se prezinta lumii civilizate.
    Sustinatorii lui Johannis sa stea linistiti, ca sansele pt al doilea mandat sunt suficient de mari ! USR/PLUS vor sa lanseze propriul candidat in cursa pt Cotroceni, pt ca un succes (in alegeri…) trebuie sustinut printr-o prezenta permanenta in atentia celor care te-au votat. Trebuie sa le demonstrezi ca ai oameni si solutii ca sa raspunzi bine la asteptarile lor. Mai mult, chiar daca prezidentiabilul lor de acum nu castiga cursa in 2019, o poate face in 2024 cand are deja o suma de realizari in spate si un capital de imagine, la care a avut suficient timp sa lucreze.
    Larghetea si usoara nota de sarcasm cu care Presedintele i-a raspuns d-lui Barna, cand acesta i-a dat vestea, arata siguranta de sine sustinuta de informatii la care nu toata lumea are acces… asa cum nu a avut Rares Bogdan cand a lansat un atac furibund la adresa presedintelui USR, fix pe tema asta. Pentru R. Bogdan urmatoarea tinta sunt prezidentialele din 2024… Nu o poate declara raspicat, la scena deschisa (nu acum) , dar Barna sau Ciolos , indiferent care decide sa candideze in 2019, va reprezenta un adversar absolut redutabil la urmatorul tur. In anii care vor urma, daca R. Bogdan accepta sa ramana la Bruxelles ca europarlamentar, vizibilitatea lui in tara se estompeaza masiv spre deosebire de-a oricaruia dintre liderii USR/PLUS . Ca jurnalist , care stie bine cum se constrieste si mai apoi se pastreaza vie o imagine in atentia publica, el este constient ce risca. De aceea a si sarit ca ars la gatul lui Barna. Pana si Tuca si-a dat seama ca pe ici, pe colo, textul lui R. Bogdan are mici accente de… amenintare :-))