G4Media.ro

Dan Barna: Vom contesta la Înalta Curte decizia BEC referitoare la Alianţa…

Dan Barna: Vom contesta la Înalta Curte decizia BEC referitoare la Alianţa 2020 USR-PLUS

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat că va ataca la ÎCCJ decizia Biroului Electoral Central de joi conform căreia a fost respinsă cererea de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, pe care a calificat-o ca fiind „una abuzivă şi nedemocratică”.

„Vom contesta la Înalta Curte decizia BEC. Mâine o vom depune, am foarte mare încredere în înţelepciunea judecătorului de la Înalta Curte. (…) Oricare va fi decizia Înaltei Curţi, Alianţa merge mai departe. Vom fi prezenţi la alegeri, vom vedea în ce formă. (…) România şi românii chiar merită să poată vota şi o altă categorie de politicieni – cei care nu folosesc instituţiile statului pentru a bloca democraţia din România”, a declarat Barna la Parlament.

El a spus că decizia BEC este „samavolnică” şi „abuzivă”.

„Decizia de astăzi a Biroului Electoral Central este o decizie samavolnică, este o decizie abuzivă prin care se încearcă blocarea participării în alegerile, şi ce ironie, în alegerile europarlamentare, într-o Românie care încă se pretinde europeană, blocarea participării la alegeri a unor forţe politice noi care, într-adevăr, creează, probabil, disperare şi frică pentru vechea clasă politică obişnuită să-şi împartă statul, cum vedem în aceşti doi ani şi jumătate”, a susţinut Dan Barna.

Liderul USR a punctat că are încredere în înţelepciunea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

„Mesajul este unul foarte clar: pasul următor va fi contestarea la Înalta Curte a acestei decizii a Biroului Electoral Central, mâine vom depune această contestaţie, sâmbătă, probabil, se va judeca. Am foarte mare încredere în înţelepciunea judecătorilor de la Înalta Curte pentru că este de-a dreptul absurd să pretinzi că un partid politic, dacă preşedintele său demisionează, cum este în cazul USR, şi un membru, să spunem, contestă un Congres sau 11 membri, cum e cazul la USR, contestă un congres şi procesul durează doi ani de zile, să pretinzi că acel partid nu mai poate candida în nici o rundă de alegeri şi că acel partid nu mai poate face absolut nimic sau să spui că o persoană care nu mai este membru, cum e cazul lui Nicuşor Dan, ar trebui să vină şi să semneze Protocolul între două partide este atât de absurd şi juridic şi pur tehnic, încât e evident că vorbim de o decizie politică abuzivă care încearcă de fapt să blocheze participarea în alegeri”, a spus Barna.

El a adăugat, referindu-se la cazul PLUS, că, deşi a fost depusă „o hârtie semnată de fostul preşedinte iniţial de la fondarea partidului, tot nu a fost luată în calcul”.

„Deci, practic, în realitate, BEC a refuzat să înregistreze această alianţă fără niciun temei, noi chiar având depusă, de altfel, şi o delegare a Biroului Naţional, cel care conduce USR, pentru ca eu şi colegul meu Cătălin Drulă să semnăm acel protocol. Deci nu era niciun fel de dubiu că era asumare şi reprezentativitate reală a partidelor în cazul nostru pentru semnarea acestui protocol”, a subliniat Barna.

El a precizat că Alianţa va merge mai departe, indiferent de decizia Înaltei Curţi.

„Vom contesta la Înalta Curte, avem încredere în înţelepciunea judecătorilor, dar orice s-ar întâmpla, oricare va fi chiar şi decizia Înaltei Curţi, alianţa aceasta va merge mai departe, vom fi prezenţi în alegeri, o să vedem prin ce modalitate după decizia Înaltei Curţi, ne vom adapta la decizia acesteia, dar Alianţa va merge mai departe pentru că românii şi România chiar merită să poată vota şi o altă categorie de politicieni dintre aceia care nu folosesc instituţiile statului pentru a bloca candidatura, pentru a bloca democraţia în România, pentru că asta s-a întâmplat astăzi prin decizia BEC”, a mai spus Barna.

Anterior, președintele PLUS, Dacian Cioloș, a acuzat Biroul Electoral Central că este manevrat politic de PSD-ALDE și că interzice Alianței 2020 să candideze la alegerile europarlamentare (detalii aici).

Motivele pentru care Dan Barna și Dacian Cioloș nu figurează în Registrul partidelor ca președinți ai celor două formațiuni:

  • situația USR: După congresul din octombrie 2017, la care Dan Barna a fost ales președinte al partidului, un grup de fideli ai lui Nicușor Dan a contestat noua conducere, iar procesul încă se judecă:
  • situația PLUS: Tribunalul București a admis noua conducere a partidului, cu Dacian Cioloș președinte, pe 1 martie, dar nu a operat modificarea în Registrul partidelor deoarece a trebuit să fie lăsată să curgă perioada de apel – în care cei care vor să depună contestații, să o poată face.

Citește integral: BREAKING Biroul Electoral central a respins cerea de înscriere în alegerile europarlamentare a Alianței 2020 USR PLUS

Foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Și ce furios sint că nu reușesc să-i dau lui Cioloș din locurile USR. Cam așa sună domnul Barna.
    Și, domnule Barna, fiți mai atent la exprimare, „… să pretinzi că acel partid nu mai poate candida în nici o rundă de alegeri şi că acel partid nu mai poate face absolut nimic…” că vă iese porumbelul pe gură pre devreme și vă dați planurile în vileag (față de cine nu s-a prins încă de cum vreți să dizolvati USR-ul în Plus.).

  2. Stiti cum e povestea asta? Ca si cum eu as fi facut 10 mii de contestatii pentru rezultatul ultimelor alegeri parlamentare, iar pana la decizia finala a tribunalului pentru cea de-a 10mii-a contestatie, lui Dragnea ar fi trebuit sa i se umfle co**ele vreo trei-patru ani asteptand pe margine sa ne „guverneze” conform legii.
    Sa nu fim absurzi!

  3. barna… fata de care to(lo)macul pare chiar destept, din pacate.
    Pentru rssh tzigania.