G4Media.ro

Dan Motreanu: Comisarul european pentru agricultură ne-a spus foarte clar că România,…

Sursa foto: European Council

Dan Motreanu: Comisarul european pentru agricultură ne-a spus foarte clar că România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute de fermieri

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a precizat, joi, că Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, a spus foarte clar că România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute de fermierii români.

„La calculul impactului grânelor ucrainene ieftine, s-au avut in vedere două elemente: oferta excesivă (media intre producția internă, importul și exportul) si valoarea pierderii producției. Comisia susține că, în 2022, România a raportat secetă și o recoltă mai mică și că importurile făcute sunt in măsură să acopere necesarul primit. De asemenea, comisarul pentru agricultură a sustinut ca România nu a prezentat o situație clară privind cantitatea exactă de cereale aflată acum în depozite”, a scris Motreanu pe pagina sa de Facebook, după discuția cu comisarul european.

Postarea lui Dan Motreanu:

Am solicitat explicații în legătură cu suma de 10,05 milioane de euro propusă pentru fermierii români afectați de afluxul de grâne la prețuri scăzute din Ucraina. Subiectul a fost abordat în cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Explicațiile oferite de comisarul european ridică semne de întrebare privind modul cum au fost reprezentate interesele fermierilor români.

I-am spus comisarului european, care a fost prezent la lucrările Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, că propunerea referitoare la România, pe care a prezentat-o recent, nu respectă principiile agriculturii Uniunii Europene: securitate, stabilitate, sustenabilitate și solidaritate.

I-am transmis comisarului european că este o mare prăpastie între calculul pe care l-a prezentat și calculul făcut în țară. România a declarat 20 de județe afectate, însă, potrivit Ministerul Agriculturii, Comisia Europeană a luat în calcul doar 10% dintre acestea, respectiv două județe. Am solicitat revizuirea sumei alocate României, luând în calcul și restul județelor afectate.

În ceea ce privește pierderile suferite de fermierii români pe diferențele de preț dintre prețul mediu național al cerealelor și prețul cerealelor din zonele afectate de afluxul de cereale din Ucraina, Comisia a constatat o pierdere de 45,84 milioane de euro, pentru toate cele trei produse care se încadrează la despăgubiri, respectiv porumb, grâu și floarea soarelui. În cele din urmă, Comisia Europeană a luat în calcul doar pierderea la porumb, care se ridică la 20,1 milioane de euro din care Comisia va susține 10,0505 milioane de euro, restul va putea fi susținută de partea română. Am vrut să aflu de ce nu au fost luate în calcul și pierderile înregistrate de agricultorii români pentru grâu și floarea soarelui, care însumat înseamnă 27,73 milioane de euro și am solicitat să fie corectată această situație.

Comisarul European, cu care am discutat la finalul ședinței, atât împreună cu colega mea Carmen Avram, cât și în particular, ne-a spus foarte clar ca România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute. Comisarul European ne-a explicat că a avut și o discuție particulară cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La calculul impactului grânelor ucrainene ieftine, s-au avut in vedere două elemente: oferta excesivă (media intre producția internă, importul și exportul) si valoarea pierderii producției.

Comisia susține că, în 2022, România a raportat secetă și o recoltă mai mică și că importurile făcute sunt in măsură să acopere necesarul primit. De asemenea, comisarul pentru agricultură a sustinut ca România nu a prezentat o situație clară privind cantitatea exactă de cereale aflată acum în depozite.

A fost luată în considerare situația actuală față de media celor cinci ani înainte de război, iar creșterea producției s-a constatat doar în două state, Polonia și Bulgaria. Janusz Wojciechowski a declarat că România a primit ajutor deoarece are un rol preponderent în culoarele de solidaritate. În România, deși producția a fost mică, toate spațiile de stocare erau deja pline.

El a susținut că prețurile cerealelor au fost afectate în toate statele membre, nu doar în cele învecinate Ucrainei. Comisarul a mentionat ca pentru a elibera mai mult de 56 de milioane din cei 450 de milioane de euro disponibili în rezerva de criza PAC, ar fi fost nevoie de susținerea majorității statelor membre la votul în Consiliu. Având în vedere că sunt doar cinci state membre afectate de cerealele ucrainiene si foarte multe alte cereri de a accesa aceasta rezerva PAC din partea celorlalte state, o sumă mai mare de 56 milioane de euro nu ar avea șanse să treaca la votul de la sfârșitul lunii martie.

Citește și Iohannis, după ce fermierii români au primit doar 10 milioane euro despăgubiri: Este foarte ciudat ca în aceste spețe să nu se negocieze nimic și Comisia să utilizeze formule de calcul / E regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. D-aea n-are fermierii pierderi

  2. Sa traiasca nea Petrica ! :)) :((

  3. @ The_Visitor – Da’ cum, mai postacule, pe vorbe? Bineinteles ca trebuie demonstrat, altfel cum? Da’ unde te crezi matale, la targ?

  4. @@ The_Visitor – Bineinteles ca trebuie demonstrat, ca doar nu sunt la targul din piata.

  5. „Clar” pt. cine? Pentru fermieri, bineînteles! Dar, când e vorba de bani care nu-s ai tai, chestia cu „nu era clar….?” nu ar trebui sa tina. „Serios, trebuia „demonstrat”!!!. Intâmplator, din câte stiu, „Europarlamentarul PNL Dan Motreanu” n-ar prea avea treaba cu „drulă”. Da’ poate gresesc si atunci trei’ împuscat cu un singur glontz în sondaje.

  6. Comisarul polonez care a lucrat la revizuirea datelor trimise de ministrul agriculturii a fost de acord ca tara sa trebuie sa primeasca suma respectiva, dar nu s-a gandit sa ceara clarificari si dovezi suplimentare, a calculat o suma si aia e. In rest toata lumea stie ca fermierii romani ar fi trebuit sa primeasca mai multe desoagubiri, cam de 10 ori mai multe? Marja de eroare nu este putin cam mare, nu ar fi trebuit sa dea de gandit cuiva care este interesat sa-si faca treaba bine? Inteleg clar ca ministrul agriculturii nu a fost clar, dar comisarul ce face? Da din umeri si aia e?

  7. deci drula de la USR e vinovat de ce zic si fac psd + pnl ? bravo baiatu !

  8. PNL a adus PSD la guvernare

  9. E o suma care se imparte intre tari. Evident ca trebuie demonstrat cu cifre solide, pentru a putea pretinde un procent mai mare.

    Doi: ce treaba are Drula cu articolul? Daca nu te-ai prins, e un atac din partea PNL (Motreanu) catre colegii de coalitie de la PSD, care au ministerul agriculturii.

    Bine, si curajul lui Motreanu s-a oprit aici. Ca logic era sa ceara in coalitie demisia sau demiterea lui Daea. Care trebuia oricum de vreo 10 ani sa fie pensionar, sa doarma la soare pe o banca in Cismigiu, nu sa negocieze in numele Romaniei chestii complicate.

    Ei, cu USR, aia din PNL au avut curaj, nu gluma. Au demis in mai putin de 5 luni doi ministri. Cu PSD le-a cam pierit curajul, Ciuca doarme.

  10. Doar atat te duce capul? E si normal ca trebuie demonstrat acele pierderi. USR e de vina, se vede capacitatea ta intelectuala, care oricum e inexistenta.

  11. Nu a putut să demonstreze, că l-a luat somnul pe PSD-istul fruntaj cu record la hectar.
    L-a luat somnul, care e problema, la vârsta lui . . muncea și el cu spor acum 30 de ani, dar azi doar cu cormoranii.

    Nu a găsit PSD pt asta o pensie specială, chiar așa?!?

  12. Inca o data multumesc pt. eficacitatea „filtrului” !!!!!