Dan Motreanu (PNL) respinge cota progresivă de impozitare cerută de PSD: Susțin cota unică, a fost introdusă pentru consolidarea clasei de mijloc
Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, a declarat marți pentru G4Media că nu susține supraimpozitarea veniturilor mai mari ale angajaților bugetari și din sistemul privat, de fapt o cotă progresivă de impozitare. Declarația lui Motreanu a venit după ce Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro. Ciolacu a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut. Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat.
„Nu cred că sunt oportune aceste discuţii, nici despre cota progresivă. De altfel, eu am afirmat permanent în Biroul politic al PNL susţinerea pentru cota unică. Ea a fost introdusă pentru consolidarea clasei de mijloc. Eu cred că România încă are nevoie de consolidarea clasei de mijloc şi cred că, în acest moment, impozitul progresiv nu poate fi introdus. Dacă PSD vrea să introducă impozitul progresiv, o poate face, dar după alegeri, dacă va prezenta electoratului această propunere și primește voturile necesare”, a declarat Dan Motreanu pentru G4Media.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro. Ciolacu a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.
„Vorbim numai de zona bugetară, dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui – 25.000 lei – e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe preguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză. (…) Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a afirmat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat. Întrebat concret dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției.
Ciolacu a susținut însă că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie: „Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii