G4Media.ro

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, replică pentru Vâlcov: Demonstrează grave…

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, replică pentru Vâlcov: Demonstrează grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale / Îi recomandăm să sesizeze organele abilitate pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, i-a dat o replică luni consilierului de stat Darius Vâlcov, căruia i-a atras atenția că demonstrează carențe de înțelegere a modului în care Banca Națională gestionează rezervele internaționale, recomandându-i să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.

Reacția lui Dan Suciu vine după ce duminică, la Antena 3, Vâlcov a susținut că, în loc să facă bani din gestionarea rezervelor internaționale, BNR plătește 80 de milioane de euro pe an pentru administrarea lor.

Reacția integrală a lui Dan Suciu: 

În emisiunea Subiectiv din data de 10 martie, difuzată de postul Antena 3, dl. consilier de stat Darius Vâlcov a făcut mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare. În consecință, BNR face următoarele precizări:

  1. În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale. Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma rămasă, 22.406 mii lei au fost repartizați pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menționat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcționare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare și altele.
  1. BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro). BNR reamintește că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea de profit. Menirea rezervei internaționale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.
  1. Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plățile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadențe de plată ale statului și denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziție atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reușit fructificarea altor părți din rezerva internațională care au acoperit pierderile și au dus la obținerea de profit, aducând și contribuții substanțiale la bugetul de stat. Pentru mai multe detalii http://www.bnr.ro/Prezentare-Raport-anual-2017-18033.aspx

În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.

Ce a spus Darius Vâlcov la Antena 3:

  • „România, sub administrarea BNR, are 36 de miliarde de euro, 3,6 aurul, 103 tone, iar restul de 33 de miliarde euro, dolari şi aşa mai departe, în depozit. Dacă România vrea astăzi să se împrumute 33 de miliarde de euro, ar trebui să plătească aproximativ 1 miliard de euro pe an, dacă împrumutul ar fi pe 10 ani, atât ne-ar costa pe noi ca ţară. BNR, în schimb, administrează portofoliile acestea pe care le are, 33 de miliarde, plus aurul şi obţine, în 2017, minus 80 de milioane de euro. Deci Banca Naţională administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 de milioane de euro, că tot zicea BNR că nu le-am citit rapoartele, le-am citit raportul pe 2017. Dacă România s-ar împrumuta astăzi cu 33 de miliarde de euro, ar plăti un miliard de euro pe an. Cam asta este situaţia în România, când unii se cred mai deştepţi şi pe viaţă într-un anume loc, dar probabil şi îmi doresc din tot sufletul ca noul guvernator şi echipa nouă de la BNR să fie o echipă nouă de patrioţi, altfel România nu va putea să scoată capul din ţărână”, a spus Vâlcov la Antena 3, întrebat dacă rezerva de aur a ţării noastre ar trebui adusă în ţară.

Foto: Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Vâlcov fiind ăla care primea mita prin cimitire,iar tablourile prețioase le ascundea sub pat,nici măcar nu le punea pe pereți chiar la bucătărie…
    Ăsta îi este nivelul cognitiv!

  2. Pentru declaratiile iresponsabile ale acestui individ, declaratii ce aduc o grava atingere imaginii Romaniei si Bancii Nationale, se impune PlANGERE PENALA .Ce mai asteptati, stimati reprezentanti ai BNR ?

    • @gogu
      Ti-am mai zis.
      Lasa-ne, ca esti platit la scrii aberații!
      Am auzit-o si pe asta: Tablou Cavou se pricepe la economie!
      A invatat la ASE Craiova.
      Economia.
      Ca si trufandalele fierbinti aduse la cașcaval!

  3. Suciule, las-o mă jos, că Vâlcov te bagă în buzunar la economie.

    • Cine vorbea de după boschet… Acum, fără glumă, chiar ar trebui prezentate dovezile incriminatorii ale trădării de țară, altfel e complicitate, pedepsita cu închisoare intre 10 și 20 de ani pentru respectiva fapta… Așa mi-a șoptit mie un Gogu, sau parcă am găsit o geanta cu dovezi pe camp pe undeva…

    • Adica cum @Gogule, il baga in buzunar si fuge cu el ca sa nu-l prind potera, asa cum l-a prins data trecuta in cimitir?

    • Il baga pe incercate sau cum?
      Ce economice, mentalitate de infractor de-a dreptul.

      Vîlcov justifică modificarea OUG 114: ”Nu știam cât de drastice vor fi atenționările. Dar până la urmă trebuie să încerci”

    • Și unde g@tu matii de prost PSDist care ești a învățat atâta economie, mai b0u1e, valcov, angajat și atârnător toată viața lui numai în sinecuri și numiri de către partid la stat? Și absolvent de facultate pielea pu care este el.

    • Bai Gogule, tu esti si idiot , sau doar timpit ?

  4. Dacă vâlcov ar fi doar habarnist, ar avea o scuză.
    Din păcate pentru el, lumea îl ştie de pungaş dovedit.

  5. Cat de prost, ghiolban si de habarnist e Valcov, si de ce umor fin sunt in stare baietii de la BNR. Slava Domnului ca mai sunt si profesionisti in tara asta!

    Acu 10-15 ani un penal ordinar ca SOV tragea sfori mari in Romania, asemenea penalului si ghiolbanuli de mai sus care trage sfori mari in Romania zilei de azi.

    Peste 10 ani cand asta o sa fie prin puscarie (da cu averile furate bine mersi, iar noi o sa fim pentru a cata oara buni de plata pentru hotia si prostia lor) oare o sa avem curajul sa recunoastem ca am fost pur si simplu prea prosti si prea lasi sa-i lasam pe astia la butoanele tarii de unde sa ne distruga viitorul nostru si al copiilor nostri? Totul se plateste in viata, iar cel mai scump se plateste prostia, si statul cpra

  6. Un condamnat in prima instanta vorbeste despre lacomia bancilor si rezerva de aur a Romaniei. Oare cu ce intentii? Se gandeste la pensionari? La alocatia copiilor?

  7. Doar in Romania se poate ca un condamnat penal, prins cu lingouri in pereti si cu bani ascunsi prin cimitire, sa faca praf fiscalitatea unei tari. Iar idiotii cu pantalonii rupti in cur sa le planga de mila, la un șpriț, ca sunt persecutati de „statul paralel”. Cum ba?! Cum?! Baaaa trezirea!

  8. Acest infractor este un scelerat, sfertodoct, care ar fi demult dupa gratii in orice tara normala si civilizata. Din pacate, In Romania valorilor rasturnate, acest individ toxic trage sforile guvernarii, la ordinele altui infractor si mai da si lectii adevaratilor specialist.
    Cat mai pot tolera romanii impostura, hotia, jaful din banii publici, coruptia endemica, minciuna, mistificarea si tradarea de tara???