G4Media.ro

Dana Gârbovan a depus la CSM demisia din magistratură

Dana Gârbovan a depus la CSM demisia din magistratură

Dana Gârbovan, propusă ministru al Justiției de către premierul Viorica Dăncilă, a anunțat luni pe Facebook că a depus la Sectia pentru judecători a CSM solicitarea de a se lua act de demisia sa din magistratură. Președintele Iohannis nu s-a pronunțat încă în legătură cu propunerea făcută de premierul Dăncilă de înlocuire a actualului ministru, Ana Birchall, cu Dana Gârbovan.

Reamintim că Dana Gârbovan, în acest moment judecător la Curtea de Apel Cluj, trebuie mai întâi să renunțe la calitatea de magistrat pentru a putea fi numită în funcția de ministru al justiției.

Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia 45/2018, că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu cea de judecător/procuror,neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004, în vigoare la data pronunțării prezentei decizii”.

Prin urmare, CCR a decis că ”durata mandatului de ministru al justiției nu poate fi valorificată la stabilirea/actualizarea sau recalcularea drepturilor de pensie de serviciu potrivit Legii nr. 303/2004.”

Potrivit legii, magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, dar pot fi detaşaţi în funcţii administrative sau chiar politice din alte instituţii, cu excepţia celei de ministru.

Prin Hotărârea nr. 654/2012, Secţia pentru judecători a CSM a decis că un judecător nu poate fi detaşat în Ministerul Justiţiei pentru a fi numit ministru al justiţiei, scria judecătorul Cristi Dănileț într-un text publicat pe site-ul juridice.ro.

Postarea integrală a Danei Gârbovan:

Azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am inregistrat la Sectia pentru judecatori a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratura.

In toata activitatea de judecator am spus ceea ce am crezut si am crezut in ceea ce spun, chiar daca nu era pe placul unei majoritati de moment. Odata ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justitiei, mi se pare firesc sa imi dau demisia din magistratura, pentru ca procedura efectiva de numire sa poata fi initiata.

Principalele 12 proiecte de solutii pentru imbunatatirea sistemului de justitie pe care doresc sa le implementez ca ministru al justitiei le gasiti la adresa: https://www.facebook.com/dana.girbovan.5/posts/2438562839523483

Foto: Dana Garbovan (InquamPhotos Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. e hotarata sa devina noua sinistra a jusititiei

  2. Buna ziua! Unde sunt afișate cele 12 proiecte de solutii, va rugam?

  3. Deci o accepta sigur Johannis?

    • Daaaaa, sigur o accepta. Mai e si in campanie. Tre sa fie tare prost sa accepte asa ceva.

    • Nu trebuie sa o accepte Johannis pentru ca are blat cu Savonea care o primeste inapoi in secunda 2…

    • După ultimele știri pe surse e posibil ca guvernul o sa pice. Proasta mutare face aceasta doamna fosta magistrat și viitoare fosta (propunere de) ministresa.

      Nu-i nici o bucurie în aceste zile de caniculă. Nu pentru ei, de pe orice parte s-ar afla. Pentru noi, ăștia, boborul, habar n-am ce e.

      Rămânem cu vorbele din batrani: Schimbarea domnilor bucuria nebunilor.

  4. Foarte puțini sunt în stare sa-si asume o astfel de decizie în astfel de condiții!!!Jos palaria,d-na Garbovan!!!
    P.s.De oameni cu caracter si asumati avem nevoie in ac tara!

  5. Vom vedea curand daca mutu si proasta au vreo intelegere. Cred ca voi vota Barna la prezidentiale. De fapt, sigur.

  6. Oare daca isi da demisia din Magistratura si presedintele o refuza, se mai poate intoarce in Magistratura? Intreb pentru un prieten 🙂

    • Spuneți-i prietenului dvs. că da. Se poate întoarce.
      Există o prevedere, în acest sens, în legea nr.303/2004.
      Numai că, spre deosebire de situația de reprimire în profesie a celor care au activat cel puțin 10 ani în magistratură, pe bază de examen, unde se prevede și un termen de 30 de zile în care președintele României trebuie să emită decretul de numire în funcție ( la fel e și în cazul judecătorilor stagiari care și-au susținut examenul de capacitate), pentru această ipoteză distinctă de reprimire în profesie …..nu e prevăzut , în textul articolului respectiv, un termen pentru emiterea decretului de reprimire(numire în funcție) pentru președinte.
      Cred că, pur și simplu, le-a scăpat când au modificat substanțial legea nr.303.
      După cum nu e prevăzut , în legea nr.303/2004, nici vreun termen în care Președintele României urmează să semneze decretul de eliberare în funcție, atunci când un judecător își depune demisia sau cererea de pensionare.
      Până la semnarea decretului, judecătorul rămâne în funcție, cel puțin în cazul judecătorului care a formulat cerere de pensionare, dar și la demisie cred că ar cam trebui să fie la fel, chiar dacă CSM emite, între timp, o hotărâre prin care ia act de una dintre cele două împrejurări, după caz
      E o formă administrativă intermediară aceasta hotărâre a CSM, căci, în realitate, cel care ia act, cu efecte juridice, de încetare a exercitării funcției, nu e CSM-ul, ci Președintele României, acesta te numește ca judecător și tot domnia sa te eliberează din funcție.

    • Da, magistrate, tot timpul le scapa cate un „detaliu” legiferantilor!

  7. degeaba o face pe curajoasa ca a depus cererea de demisie la sectia lui savonea, pana nu se pronunta efectiv sectia sau se publica in mo, atunci ramane inca magistrat. si cum, datorita noului cod administrativ, presedintele are doar 10 zile la dispozitie sa se pronunte, ma indoiesc ca savonea se va grabi sa faca sedinta pt a-i accepta demisia. cred ca se va taragana toata treaba pana dupa decizia lui iohannis, in caz ca ar putea respinge nominalizarea. ca doar n-or risca madam girbovan sa ramane pe dinafara atat ca magistrat, cat si ca ministru.

    • CSM ia act de demisia ei, insa decretul de iesire din magistratura, pentru a deveni eligibila ca ministru, trebuie semnat de presedinte, apoi se publica in MO, traseu destul de lung, pentru 10 zile, cat are presedintele la dispozitie sa dea un raspuns. Normal ar fi sa pice intre scaune jarteaua asta a penalilor. Oricum, presedintele o refuza, cum de-or crede latraii psdisti ca le-o accepta, habar n-am.

    • Ce m-ar distra sa te inseli, Gabriela!

  8. Specimene si slugi de genul acestei „magistrate”, trebuie curatate din sistemul judiciar.
    Dupa ce scapam de mafia securista, o curatenie generala se impune obligatoriu.

  9. A demisionat din magistratura , cere independenta totala , cere aprobarea presedintelui Iohannis , ca o conditie esentiala , fara de care nu este posibila o acceptare a postului .Primele doua actiuni sunt facute cu un scop clar si sustin in mod evident pe ceea de a treia . Doamna Girbovan forteaza ( ca sa zic asa) mina presedintelui , in cazul unei neacceptari ,poate spune cu dezinvoltura , eu am facut tot posibilul ,doar presedintele , este cel ce nu a vrut . Poate fi acompaniata in acest demers si de un cor media , care sa ii sustina buna credinta, afisata si prin masurile, ce le-a anuntat la nivel declarativ . Modalitatile de punere in practica a acestor masuri, inca nu sunt prezentate .Presedintele va spune foarte sec , fara a intra in detalii , NU.

  10. Iohannis nu poate decât s-o refuze pe această javră militantă pentru Dragnea și PSD. Și se anunță vremuri interesante în politică, deci cu atât mai mult.

    P. S. A se observa o oarecare asemănare fizică între Savonea și Gârbovan…if you know what I mean…

  11. in politica-i e locul. printre cinstitele fete ale partidului.

  12. Da, ti-ai ales bine numele! Inadvertenta mai mare decat un trol cu aducerea in comentariu a notiunii de caracter – nu cred sa existe.