Dăncilă, bomba cu ceas a politicii externe românești. Cum afectează interesele lui Dragnea poziția internațională a României
Câteva cuvinte negândite i-au fost necesare Vioricăi Dăncilă ca să arunce în aer poziția de echilibru a României în Orientul Mijlociu. Incapabilă să priceapă o iotă din politica externă, dovadă pățania cu Priștina – Podgorica, Dăncilă s-a bucurat ca un copil că o asociație de lobby a dus-o până în America și, ca răsplată, a scos mărgica. A anunțat că ia țara pe persoană fizică, un PFA din Videle probabil, și mută de capul ei ambasada la Ierusalim. Pentru 15 secunde de glorie și aplauze, Dăncilă a distrus ce au făcut generații întregi de politicieni și diplomați.
- Și pentru ce toată această tevatură? Sunt câteva beneficii pentru Liviu Dragnea, adevăratul beneficiar al scandalului iscat de Dăncilă. În primul rând, poza politică de filo-american și filo-israelian. În al doilea rând, lobby pentru Dragnea la Washington via Israel. Dragnea vrea ca SUA să înceteze cu discursul despre statul de drept, anti-corupție, și mizează pe sprijinul lui Netanyahu, care are legături trainice cu Administrația Trump. Iar în al treilea rând sunt afacerile. Dragnea însuși i-a vândut lui Netanyahu ideea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), colosul de stat pe care guvernul îl pregătește tocmai pentru business cu Israelul.
Totul pentru a-i face pe plac premierului israelian Benjamin Netanyahu, un personaj controversat care a devenit unul dintre puținii lideri internaționali care-l mai primesc pe Dragnea în vizită. Aflat într-o poziție mai fragilă decât oricând pe plan intern după acuzațiile de corupție, Netanyahu are nevoie disperată de reușite înainte de alegerile parlamentare din aprilie.
Ajutat de Administrația Trump, premierul naționalist al Israelului se luptă din răsputeri să convingă cât mai multe țări să-și mute capitala la Ierusalim. România i-a picat în plasă grație vulnerabilității lui Dragnea, care ar vinde jumătate din companiile de stat doar să își mai facă o fotografie cu omul forte al Israelului.
Dăncilă mai încercase și anul trecut mutarea ambasadei, după cum a dezvăluit în premieră G4Media.ro. Sub presiunea lobby-ului israelian și a lui Liviu Dragnea, mare prieten de afaceri cu gașca din jurul premierului Benjamin Netanyahu, Viorica Dăncilă s-a trezit la realitate după ce președintele Iohannis i-a explicat că o asemenea decizie poate fi luată doar cu aprobarea sa.
Scandalul părea să se fi stins, mai ales că Ministerul de Externe e în plină campanie de strângere a voturilor pentru ca România să câștige alegerile din luna iunie pentru un post de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021. În competiția cu Estonia, România are nevoie de fiecare vot, inclusiv de la statele arabe care se opun categoric mutării ambasadelor la Ierusalim.
Duminică însă, Dăncilă a recidivat. Într-un discurs la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în SUA, premierul a anunțat că ”după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”.
Primul rezultat concret a venit la câteva ore: regele Abdullah II al Iordaniei și-a anulat vizita la București, vizită care trebuia să consfințească încheierea unor parteneriate economice consistente. Iordania e unul dintre statele moderate din Orientul Mijlociu și cu care România are relații politice și economice excelente. Tocmai au primit o lovitură fără precedent.
Și asta în condițiile în care chiar Liviu Dragnea a anunțat luni că analiza făcută de MAE nu recomandă clar mutarea ambasadei la Ierusalim, iar decizia nu e la guvern, ci la președinte.
Anularea vizitei regelui Iordaniei e doar vârful aisbergului. Cele mai importante efecte ale anunțului Vioricăi Dăncilă sunt:
– periclitează șansele României în cursa pentru locul din Consiliul de Securitate al ONU. În acest moment, cu un asemenea angajament asumat de șeful guvernului, e puțin probabil ca Bucureștiul să mai primească prea multe voturi de la statele arabe
– fragilizează poziția României în UE. Uniunea Europeană e extrem de rece față de guvernul lui Netanyahu, majoritatea statelor membre refuzând mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. ”Și mai ales când România deține președinția rotativă a UE și a reușit de atâtea ori să medieze în chestiunile legate de dialogul cu Israel”, după cum a declarat pentru G4Media.ro fostul ministru de Externe, Lazăr Comănescu.
– I-a dat o mână de ajutor pentru Netanyahu în campania electorală, dar nu se știe care vor fi efectele asupra relațiilor bilaterale dacă actualul premier israelian pierde alegerile din aprilie. Cum va juca România la acel moment? Care va fi poziția ei față de noua administrație israeliană, dacă actualul lider naționalist va pierde la vot?
– a distrus credibilitatea României în Orientul Mijlociu, unde țara noastră a fost mereu un honest broker. Tradițional, Bucureștiul a fost un jucător mic, dar cu capacitate reală de a mijloci relațiile dintre Israel și lumea arabă. Acum, România a ales, și a făcut-o fără a încerca o minimă operațiune de menajare a susceptibilităților statelor arabe.
– A fragilizat echilibrul de forțe din interiorul puterii executive, dând o nouă lovitură funcției prezidențiale. Nu întâmplător a reacționat atât de dur președintele Iohannis; prerogativele lui au fost puse iar sub semnul întrebării, capacitatea lui de a rezolva dosarele de politică externă a fost din nou afectată. Dovada? Vizita anulată a regelui Abdullah al Iordaniei, care avea ca punct culminant tocmai discuția oficială de la Cotroceni.
– A periclitat direct interesele economice ale României. Forumul de afaceri româno-iordanian de marți s-a anulat și, odată cu el, au picat și potențiale afaceri.
– A periclitat eficiența oficialilor românilor din statele arabe, mai ales cele în care situația e extrem de tensionată, precum cele aflate în conflict. Numai oficial român să nu fii acum în Siria, de exemplu, unde România este una dintre puținele țări occidentale cu ambasada încă deschisă. Cât de eficiente mai sunt acțiunile lor?
Cu această zestre se întoarce Dăncilă din turneul ciudat din SUA, unde până la ora publicării acestui articol nu a avut nici o întâlnire cu oficiali din administrația americană, ci doar evenimente legate de lobby-ul israelian. Sunt convins că nu a înțeles nici acum mizele reale pe care le joacă. Și miza nu e călătoria de binefacere din SUA, cu aplauzele de rigoare, ci postura internațională a României.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii