Dăncilă este cazată la Trump Hotel în Washington, primul șef al unui guvern străin care a rezervat o cameră în ultimul an. Presa americană: Astfel de plăți ar putea încălca prevederile constituționale anti-corupție
Premierul României este cazat la hotelul președintelui Donald Trump în timpul vizitei sale în Washington. Ea este primul șef al unui guvern străin despre care se cunoaște că a rezervat o cameră în hotel în ultimul an, dezvăluie postul public de radio din New York, wnycstudios.org.
Șederea la International Trump Hotel a Vioricăi Dăncilă, care participă la întâlnirea anuală AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) oferă o ultimă probă că organizația lui Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini. Postul public de radio din New York notează că astfel de plăți ar putea încălca prevederile constituționale anti-corupție, care interzice președintelui să accepte cadouri sau recompense din partea guvernelor străine.
Potrivit WNYC, Dăncilă a fost văzută vineri noapte în holul hotelului înconjurată de un grup de circa opt persoane plecând din restaurantului hotelului. Ea s-a deplasat apoi către unul dintre lifturile hotelului, care sunt operate cu cardurilor de intrare deținute de clienții hotelului. A fost văzută din nou duminică, intrând în lift puțin după 6 pm. Luni ea a postat o fotografie cu ea și vicepreședintele Mike Pence la conferința AIPAC.
Trump încă deține hotelul prin intermediul unei companii din care poate retrage bani oricând. Avocații lui Trump au respins idea că vizitele oficialilor străini la hotel ar putea fi considerate drept ”recompense”, afirmând în schimb că este un ”schimb convenabil” care nu este prevăzut în Constituție. Trump se confruntă cu câteva acțiuni în justiție pe tema ”recompenselor”, intentate de procurorul general din DC și Maryland, de oficiali ai Partidului Democrat și de o organizație neguvernamentală.
Organizația Trump a promis să doneze toate profiturile generate din găzduirea unor oficiali din guverne străine guvernului S.U.A. În februarie 2019, compania a oferit Departamentului Trezoreriei peste 340.000 de dolari. Compania nu a explicat modul în care calculează profiturile din străinătate sau dacă acestea au fost auditate de o parte independentă.
Nu este clar câte camere au rezervat românii, la ce preț și cine a plătit. Ambasada României din Washington nu a răspuns la apeluri sau email-uri. Anul trecut, Consulatul României la Chicago a ținut ziua națională în hotelul Trump din oraș.
Un purtător de cuvânt de la hotelul Trump a refuzat să comenteze. Casa Albă nu a răspuns solicitărilor adresate de postul public de radio din New York.
Ultimul lider străin despre care se știe că a stat la hotel a fost premierul malaezian Najib Razac, în septembrie 2017.
România, membru NATO, are o serie de interese militare și de comerț cu Statele Unite. Țara a crescut recent cheltuielile militare, în acord cu solicitările lui Trump potrivit cărora statele europene ar trebui să suporte mai multe cheltuieli cu apărarea. Dăncilă a declarat că ar vrea ca cetățenii români să poată călători în Statele Unite fără viză, dar până acum Departamentul de Stat nu a inclus România în programul visa waiver.
În timpul șederii la Washington, Dăncilă și-a anunțat intenția de a muta ambasada României la Ierusalim, deși nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla, mai notează WNYC. Statele Unite au mutat anul trecut ambasada la Ierusalim, dar puține țări i-au urmat exemplul.
De asemenea, în timpul vizitei la Washington, presa românească a scris că Dăncilă s-a întâlnit cu conducerea unor companii, inclusiv trei contractori din zona militară: Oshkosh Defense, Parsons and Textron.
În căutare de influență în România
Doi aliați cheie ai lui Trump au curtat guvernul României după ce Trump a fost ales.
Unul dintre ei este Rudolf Giuliani, avocatul președintelui în dosarul procurorului special Robert Mueller. În august anul trecut, Giuliani a trimis o scrisoare președintelui României în care și-a exprimat ”îngrijorările legate de degradarea continuă a statului de drept în România”. România, care este potrivit clasamentului Transparency International, una dintre cele mai corupte țări din Europa, a instrumentat câteva cazuri de mare corupție.
Giuliani a declarat pentru Washington Post că a fost angajat să scrie scrisoare de către firma de consultanță Freeh Group International Solutions, dar nu a precizat cine este clientul său.
Giuliani a fost vineri la Trump International Hotel. Nu a fost văzut cu Dăncilă, iar purtătorul său de cuvânt nu a răspuns la solicitări.
Un alt asociat al lui Trump, fundraiserul Elliot Broidy, ar fi făcut de asemenea afaceri în România. The New York Times a scris că firma de securitate a lui Broidy, Circinus, a căutat să încheie contracte cu guvernul României.
În ianuarie 2017, liderul partidului din care face parte Dăncilă, a fost invitatul lui Broidy la evenimentul de inaugurare a lui Trump la Hotelul Trump International din Washington. Liviu Dragnea a postat o fotografie cu Trump pe pagina sa de Facebook cu o noapte înainte ca Trump să depună jurământul în calitate de președinte.
Broidy a demisionat din postul de conducere al Comitetului National Republican în 2018.
Dăncilă, care este în funcție din ianuarie 2018, este un aliat al lui Dragnea. Partidul din care fac parte, PSD, are un lobbyst în Washington, angajat încă din 2017 pentru a aranja o întâlnire dintre Dragnea și Trump, potrivit unor dezvăluiri. Presa din România a scris că Dragnea a fost invitat la conferința AIPAC dar nu a participat.
Dragnea însuși a fost ținta procurorilor din România. El a aplaudat scrisoarea lui Giuliani în care critica ”excesele” procurorilor, într-o postare pe net.
Dragnea himself has been a target of Romania’s prosecutors. He applauded Giuliani’s letter criticizing prosecutorial “excesses” in a statement on his website. Postul de radio Europa Liberă, finanțat de guvernul american, a scris în noiembrie că Dăncilă ”are puține puteri executive, Liviu Dragnea, șeful partidului de guvernământ conduce practic guvernul dar nu poate fi premier din cauza condamnării în dosarul de fraudă electorală”, se mai arată în articolul publicat pe site-ul postului public de radio din New York, WNYC.
Sursa Foto: WNYC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii