Dăncilă invocă recomandările Comisiei de la Veneția pentru a refuza organizarea referendumului odată cu alegerile. Cum ignoră PSD și ALDE Comisia de la Veneția când vine vorba de justiție
Coaliţia de guvernare a stabilit că nu trebuie suprapus un referendum peste niciun fel de alegeri, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, care a citat recomandările Comisiei de la Veneția.
„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de 6 minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare (la urne – n.r.). Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul”, a declarat Dăncilă la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, guvernul și parlamentul, controlate de coaliția PSD-ALDE, ignoră toate recomandările Comisiei de la Veneția privitoare la legile justiției și modificarea codurilor penale.
Reamintim că în noiembrie 2018 Comisia de la Veneția arăta într-o opinie oficială că modificarea Codurilor penale din România slăbește lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.
Comisia de la Veneția critică multe dintre amendamentele depuse de coaliția PSD-ALDE la Codul Penal și Codul de Procedură Penală și spune că acestea slăbesc capacitatea de luptă împotriva corupției și criminalității organizate.
Comisia de la Veneția a adoptat cu unele amendamente și opinia preliminară din 13 iulie privind schimbarea celor trei legi ale justiției (303, 304 și 317 din 2004), legi care însă au intrat deja în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial. Coaliția PSD-ALDE nu a corectat nimic în sensul celor cerute de Comisia de la Veneția.
„Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să întreprindă o reevaluare generală a modificărilor aduse Codurilor penale, printr-o consultare cuprinzătoare și eficientă pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești, prin luarea în considerare a standardelor aplicabile și prin urmarea deciziilor Curții Constituționale. Pe 12 octombrie, Curtea Constituțională din România a stabilit că peste 60 de modificările aduse Codului de procedură penală sunt neconstituționale și urmează să dea o decizie și în ceea ce privește modificările aduse Codului penal”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii