Dăncilă nu mai susține suspendarea lui Iohannis: Chiar dacă s-ar fi putut supendarea președintelui, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu țara
Președinta PSD, Viorica Dăncilă, s-a răzgândit în privința suspendării din funcție a președintelui Klaus Iohannis, spunând că nu se poate face acest lucru cu șase luni înainte de alegeri și că PSD trebuie să se gândim la ceea ce se întâmplă cu țara.
„Din punct de vedere constituțional, al jurământului pe care l-a depus și nu și-l respectă, al modului în care se poziționează față de români și România, dl președinte Iohannis ar trebui suspendat. Din punct de vedere legal, nu putem face acest lucru cu șase luni înainte de alegeri”, a declarat Dăncilă luni, într-un interviu la DC News.
Ea l-a acuzat pe Iohannis că are „această atitudine de aroganță, de autosuficiență de a se adresa românilor, de parcă România i-ar aparține și toți românii trebuie să urmeze ordinele”.
„Suntem un guvern demis, nu putem adopta acte normative importante, proiecte de lege, OUG, suntem într-o situație dificilă în care dl președinte Iohannis e principalul vinovat, pentru că dânsul a regizat pentru a demite acest guvern, a aruncat România în haos fără a veni cu o alternativă, dar chiar dacă s-ar fi putut supendarea președintelui, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu țara”, a mai declarat Viorica Dăncilă.
Alte declarații ale premierului demis:
- Azi mă voi întâlni cu grupurile reunite ale PSD. E foarte greu să discuți cu liderii partidelor care au dat jos guvernul, ei sunt părtași. Mulți și-au văzut interesul personal și nu s-au gândit la parcursul acestei țări și care vor fi urmările. Fiecare din cele 6 partide vine cu un anumit proiect. I-a unit oportunismul, dorința de a câștiga puncte electorale, și nu de a face bine acestei țări.
- Au ascultat ce le-a spus Iohannis și au făcut ce le-a spus Iohannis.
- Cred că sunt singurul contracandidat al președintelui Iohannis. Nu poți să spui că ești contracandidatul lui Iohannis, când ei au acționat după cum le-a dictat comandantul suprem.
- Președintele și-a atins scopul, a dat jos guvernul, acum își vede de activitatea sa, nu-i mai pasă.
- Noi nu vom gira un guvern Orban, pentru că nu au un program de guvernare. Dacă acest guvern ia măsuri împotriva românilor, noi nu putem gira acest lucru.
- E foarte greu pentru că noi nu putem guverna, doar administrăm. Nu putem adopta bugetul, pentru că este proiect de lege. Dacă acest guvern interimar avea miniștri, pe care prin hotărâre CCR dl președinte trebuia să-i numească, atunci putea fi un guvern interimar.
- Eu cred că dlui Iohannis nici nu-i pasă decât de obținerea unui nou mandat de președinte, iar după dânsul potopul.
- Nu l-am văzut niciodată în mijlocul românilor, nu l-am văzut să vorbească cu oamenii, nu l-am văzut chemând la dialog societatea civilă și partidele decât atunci când a avut un interes personal.
- Noi putem merge cu acest interimat. Dacă dl președinte ar fi cât de cât conștient că numirea unor miniștri interimari ajută rezolvarea unor probleme, am mai putea detensiona puțin lucrurile, dar nu poți să mergi cu un guvern interimar o perioadă lungă.
- În momentul în care deciziile sunt îngrădite, e foarte greu să gestionezi problemele.
Despre investiții:
- Am vorbit cu OMV, am avut o discuție pentru a avea o discuție cu Exxon, am discutat cu Romgaz, am discutat și cu premierul Poloniei, care vrea să intre în acest proiect.
- În momentul în care nu există stabilitate, predictibilitate, investitorii nu mai vin în România.
- Începusem discuțiile pentru aeroportul București Sud cu Emiratele Arabe Unite. Avem și schema aeroportului, am discutat cu EAU, cu investitori din România.
- Legat de Volkswagen, noi am discutat despre acest proiect. Ministrul Comerțului a fost în Germania, a vorbit cu boardul VW, avem cele mai avantajoase condiții.
- Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care suțin Bulgaria. Dl Weber a trimis scrisoarea și atunci mă întreb unde sunt membrii PNL, ce a făcut dl președinte Iohannis? Nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susține România?
- Dl Weber susține Bulgaria, în condițiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. O să-l rog pe dl Oprea să facă public acest lucru, condițiile noastre sunt mult mai bune.
- Mă așteptam ca dl președinte să aibă o deschidere foarte mare. (…) Am să încerc să discut din nou, dl ministru va merge din nou în Germania, eu mă voi lupta până la capăt.
- Voi încerca această convorbire telefonică cu Merkel. Dar dl președinte chiar zilele trecute a mers la Bruxelles. (…) Dacă dl președinte a mers la Consiliu și a spus că noi nu mai contăm, probabil că liderii eur vor ține cont de acest lucru.
- Eu voi iniția o discuție cu dna Merkel legat de acest lucru, dar ne luptăm noi și împotriva noastră… Poate nu e de acuzat Weber, partea bulgară poate a vorbit cu Weber, ai noștri nu.
- Dacă avea cunoștință de această scrisoare, dl președinte trebuia să ridice această problemă la nivel de Consiliu, că meargă în grupul PPE, să le spună: nu vă permită să tratați România ca țară de rangul doi, să faceți o apreciere despre România și alta despre Bulgaria.
- Președintele României se duce la Bruxelles și ia de bun ce zic acolo, eu n-am văzut să apere România.
- Îl vedeam pe președinte acum să meargă la Bruxelles să spună nu că Guvernul Dăncilă e demis, să spună atenție, se discută cadrul financiar multianual, să meargă în Parlament și să-i ia mandat pentru politica de coeziune. Pentru ce ne-am dus, ca să critic premierul, să vorbesc despre partidul meu?
Despre desemnarea comisarului european:
- Ceea ce a făcut președintele arată iar un mod incorect de raportare la propria țară. E vorba de un candidat al României și atâta timp cât există un guvern interimar, guvernul interimar face nominalizarea. Premierul desemnat nu are atribuții.
- Dacă președintele vine și merge cu alt candidat dă dovadă de dictatură.
- Noi am desemnat doi candidați. Primul nu a fost acceptat, a rămas al doilea. Înainte de a trimite nominalizările, am avut o discuție cu dl Iohannis. Am sunat la dl președinte, i-am spus de cele două nominalizări, dl președinte nu a avut o reacție.
- Am trimis cele două nominalizări. Acum aștept o reacție din partea președintei Comisiei Europene, dar în momentul în care președintele României are o discuție cu președinta Comisiei Europene și i-a spus stop, nu asta a fost nominalizarea, cred că și pentru dna președinte a fost un șoc.
- Comisarul european nu e al Vioricăi Dăncilă, e al României. Dacă în urma acestor acțiuni poate să ne schimbe portofoliul sau știu eu la ce ne putem aștepta?
- Dl președinte nu mi-a comunicat, nu mi-a spus nimic despre discuția pe care a avut-o.
- Eu voi avea o discuție cu dna președinte să văd de ce nu am un răspuns până acum pentru Dan Nica.
- Dacă dl președinte merge mereu ca la Înalta Poartă, eu nu am mers niciodată să vorbesc de rău România. Pentru mine e important ca imaginea de țară să nu aibă de suferit. Dacă președintele spune într-un fel, președintele în alt fel, imaginea noastră ca țară va avea de suferit. De aia am pierdut, pentru că am mers la Bruxelles și am venit cu to do list, am fost divizați.
Despre organizarea alegerilor:
- Voi face tot ceea ce depinde mine pentru a fi alegeri corecte, pentru transparență, fiecare să meargă la vot și să știe că votul său e respectat, dar e foarte greu, nu am ministru de Interne.
- Să desfășori alegerile fără ministru de Interne e foarte grav și nu știu cum va explica dl președinte Iohannis.
- Tot ce se întâmplă de acum încolo trebuie să explice dl președinte Iohannis.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii