Viorica Dăncilă, primul interviu după moțiune la ”Adevărul”: Nu demisionez de la guvern dacă pierd șefia PSD/ Ne-am gândit la vot prelungit pentru diaspora, să poată vota pe mai multe zile. Voi propune celorlalte partide, doar să fie deschise la discuții
La scurt timp după încheierea moțiunii de cenzură de marți, premierul Viorica Dăncilă a făcut declarații în studioul ”Adevărul Live”. Premierul a vorbit despre rezultatul votului, Congresul PSD din 29 iunie şi posibila remaniere guvernamentală.
Declarații:
- Am avut încredere în colegii mei, în alianță, aveam numărul de voturi, dar am tratat acest lucru cu foarte multă seriozitate. Mă așteptam la o atitudine demnă a opoziției, care să vină cu argumente, mă așteptam să vii cu o alternativă dacă vrei ca moțiunea să aibă succes. Dar o parte din opoziție nu voia să intre la guvernare. Au venit din nou cu jigniri, cu atac la persoană. După cum ați văzut, moțiunea nu a trecut. Acest lucru îl decontează cei din opoziție.
- (votul vă transformă în favorită pentru șefia PSD?): Mă bucură și mă responsabilizează față de cei care au avut încredere în mine. Nu m-am gândit la alegerile din PSD.
- (dacă va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care pierde șefia PSD): Categoric nu. Dar este bine ca șeful PSD să fie și șeful Guvernului. Noi am mai avut șef de partid diferit de premier și, iată, am avut trei guverne.
- (dacă Congresul cere să candideze la prezidențiale): Nu cred acest lucru. De ce să nu oferim această oportunitate celor care își doresc să candideze? Un președinte de partid poate ajuta candidatul mult mai mult.
- Nu spun că am realizat tot, mai sunt multe așteptări, sunt așteptări legate de infrastructură. Pentru că ați amintit de spitale regionale, tocmai de aceea am băgat parteneriatul public-privat. Cei 25% ai statului român pot veni din fonduri europene.
- (discuția pericolul din Justiție din Codul Penal și de Procedură Penală, de la CCR, care va fi poziția PSD?): Nu aș vrea să fac un scenariu. Vreau să văd ce presupun CP și CPP, ce modificări presupun și care este opinia celorlalți. Voi analiza cu foarte multă atenție și nu vreau să am aroganța că voi fi președinte atunci. Parlamentarii răspund și în fața cetățenilor, trebuie să țină legătura cu ei. Eu le-am dat și un grad de libertate acum și le-am spus să aibă atenție la ce decizii iau pentru că vor răspunde în fața oamenilor din județul lor. În același timp, nu vreau să fiu nici președintele care impune de fiecare dată o linie de parcurs, trebuie să existe democrație în partid.
- (despre pactul propus de președintele Klaus Iohannis): Nu am spus că nu suntem de acord cu pactul. Sus scria ”proiect”, iar eu sunt obișnuită cu modul de lucru european. Noi am vrut să întărim, să adăugăm câteva amendamente, de aceea nu am semnat acest pact. Orice pact la nivel național presupune un consens al partidelor politice, cum s-a întâmplat la aderarea în UE, spre exemplu. Noi nu am discutat despre acest pact când ne-am întâlnit cu domnul președinte. Dar, repet, nu înseamnă că nu suntem de acord cu pactul. Dar normal ar fi fost să se discute și amendamentele noastre (…). Faptul că nu am semnat pactul nu are nicio legătură cu Justiția.
- (despre votul electronic): Nu suntem împotrivă, trebuie să tratăm cu mare seriozitate problema votului în diaspora. Ne-am gândit la votul anticipat prelungit, să lăsăm diaspora să voteze pe mai multe zile. O să încerc să discut cu liderii celorlalte partide politice, numai să aibă deschiderea să discutăm. Eu am deschidere.
- (alegerea primarilor într-un tur sau două?) E tardiv, suntem cu un an înainte de alegerile locale, legea nu mai poate fi schimbată. Am schimbat pentru președinții de consilii județene și mi se pare că astfel au legitimitatea votului, nu a unor înțelegeri politice la nivelul județelor.
- (despre sistemul într-un tur de scrutin și legitimitatea scăzută a primarilor) Sunt argumente pro și sunt argumente contra. Alegerea în două tururi dă posibilitatea unor alianțe politice în care toți se unesc ca să nu iasă un candidat.
- (dacă s-a gândit cum ar arăta ziua în care Liviu Dragnea ar ieși din pușcărie, în cazul în care CCR va accepta contestația lui Florin Iordache pe completurile de 3 judecători, în 3 iulie?) Nu m-am gândit la acest lucru, CCR va lua o decizie, nu mă amestec în Justiție, nu doresc nimănui să stea în pușcărie dacă legea spune să iasă. Nu m-am gândit la acest lucru, mai ales că 3 iulie e o zi importantă pentru România, se face bilanțul președinției rotative.
Tot din studioul „Adevărul Live”, cu puțin timp înainte de Paște, Viorica Dăncilă a avut prima ieșire publică atipică și le-a transmis lui Liviu Dragnea și colegilor din PSD că ”subiectul pe Justiție este închis”, că nu va da OUG și că va vota la referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis.
sursa foto: gov.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii