G4Media.ro

Danemarca autorizează construcția conductei de gaz Nord Stream 2 care trebuie să…

Sursa Foto: euronews.com

Danemarca autorizează construcția conductei de gaz Nord Stream 2 care trebuie să lege Germania de Rusia / Ce riscuri prezintă gazoductul pentru Europa

 

Construită deja în proporţie de peste 80%, conducta Nord Stream 2 aștepta să primească un permis emis de Danemarca pentru a traversa apele sale teritoriale, scrie Le Monde, citat de Rador.

Miercuri, 30 octombrie, Danemarca a autorizat construcția conductei de gaz Nord Stream 2, înlăturând astfel ultimul obstacol din calea finalizării acestei lucrări controversate care va aproviziona Europa cu gaz rusesc prin Marea Baltică.

Construită deja în proporţie de peste 80%, conducta Nord Stream 2, o investiție de zece miliarde de euro finanțată pe jumătate de gigantul rus Gazprom, ar trebui să permită dublarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania.

Construcția sa era până acum blocată de lipsa unui permis emis de Danemarca pentru traversarea apelor sale teritoriale. Iniţial, proiectul iniţial de construcție prevedea o rută prin largul Insulei Bornholm, ca şi conducta Nord Stream 1, operațională din 2012.

Mai multe rute au fost propuse și refuzate, dar cea din sud-est, care a fost aleasă în cele din urmă, „prezintă cel mai mic risc și impact din punct de vedere al mediului și siguranței”, a precizat Agenția Daneză pentru Energie într-un comunicat.

Conducta a fost timp de câteva luni în centrul unei bătălii economice și geopolitice între Gazprom și partenerii săi europeni, pe de o parte – inclusiv compania franceză Engie – și Comisia Europeană, statele baltice, Polonia și președintele Statelor Unite, Donald Trump, de cealalată parte.

Pentru criticii săi europeni, finalizarea acestei conducte va crește dependența europenilor de gazul rusesc, va consolida influența Moscovei, în timp ce va slăbi Ucraina, aliată cu occidentalii, prin al cărei teritoriu trece o mare parte din gazul rusesc. În 2018, 43% din gazele ruseşti importate în Europa au trecut prin Ucraina.

Susținătorii proiectului i-au acuzat pe americani că s-au opus acestei conducte pentru a-şi promova mai bine exportul către „bătrânul continent” al gazelor de șist pe care Statele Unite le produc în cantități mari. De asemenea, ei au considerat că opoziția daneză la proiect a fost determinată de o presiune puternică a Statelor Unite în această privinţă – acuzaţie pe care Copenhaga a respins-o.

Sursa: LeMonde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea/ Sursa: euronews.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Pentru Europa nici un risc, doar ca ajuta Rusia sa elimine Ucraina de pe traseul aprovizionarii cu gaze si ii va permite acesteia sa faca presiuni economice si politice majore asupra aceleiasi Ucraine. Garantii europeni ai suveranitatii Ucrainei au tradat-o la greu cind li s-au fluturat verzisorii prin fata ochilor.
    Aviz celor care au mare incredere in Franta si Germania.

  2. Doar trebuie sa intelegem viitorul . Doar trebuie sa intelegem ce inseamna acest Nord stream 2 pentru UE si ce efecte va produce in viitor legatura respectiva . Doar trebuie sa intelegem politic ce influenta are Nord stream 2 pentru viitorul Ucrainei . Ca un principiu general uman . UE este o putere economica de top si in curind si una militara la fel . A sta pe propriile picioare ,ca sa zic asa , este viitorul nostru ca EUROPENI .Acum ca ati inteles , va urez succes in dezbatre .

  3. Germania, in ultimii ani, s-a apropiat de Rusia si China si le-a intors spatele SUA. Se pare ca germanii sunt interesati mai mult de castigul financiar pe termen scurt decat de viitorul si stabilitatea Uniunii Europene.

    • Germania si UE ca un intreg este interesata de liberul schimb si de libera circulatia a marfurilor si a persoanelor , ce are ca scop final producerea de bunastare generalizata si nu de imbogatire a unor entitati ce taxeaza miscarea marfurilor si persoanelor si se imbogatesc doar ei fara a avea nici un merit in asta . Aceasta miscare produce si determina pretul foarte mic al marfurilor si serviciilor aferente si avantajeaza generalist mari mase de oameni . Leonard daca poti intelege asta , atunci poate crezi ca este mai profitabil sa te misti oriunde in lume cheltuind personal sume mai mici de bani pentru orisice pas pe care il faci pe planeta .

    • Intensificarea schimburilor economice dintre Germania si Rusia si China au ca scop maximizarea profitului pe termen scump cu pretul de a permite extinderea influentei ruse si chineze in Europa. In acelasi timp, aceste schimburi economice incalca principiul uniunii europene de a proteja economia comunitara. In prezent gaze nu se gasesc doar la rusi. Ar fi de asteptat de la o putere ca Germania sa nu alimenteze regimuri nedemocratice, cum sunt cele 2 enumerate.

    • Cred ca, pana la urma, este o alegerea grea, cu care ne putem indentifica si noi la nivel individual: cumperi un produs mai scump de la un prieten/aliat, cu care impartasesti valori si idealuri, sau mai ieftin de la un vecin/adversar, care este galagios si mitocan, si pe deasupra isi si bate nevasta?

  4. Europa cumpara gaz de la rusi pentru ca acestia sa aiba cu ce intretine rachetele nucleare intreptate catre Berlin si Paris, sa isi poate permite sustinerea partidelor separatiste / nationaliste si pentru a-si impinge oameni in roluri importate in structurile de stat europene.

    Bravo!

  5. Aceeasi veche poveste reciclata ruso_germana, da stau si comentez ca proasta. ANUL 1913.

  6. Pentru unii si virful nasului e prea departe ,daramite sa mai aiba o perspectiva in viitor . Lumea se schimba cu repeziciune si progresul ia locul mentalitatilor invechite. .

  7. De ce nu trece Germania pe incalzirea electrica? Nu e mai nepoluant? Sau asta nu le aduce bani din piata externa?

  8. Bine ca noua conducta ocoleste Ucraina, Belarusia si Polonia tari care cind aveau nevoie de atentie mai inchideau robinetul de gaz spre disperarea vesteuropenilor ( Ucraina era acuzata chiar de furt ). Va fi folositoare UE nu numai Germaniei.