Danemarca invită operatorul gazoductului Nord Stream 2 să ajute la recuperarea unui obiect găsit în apropierea singurei conducte de gaz rămase intacte sub Marea Baltică
Danemarca a invitat joi operatorul gazoductului Nord Stream 2, controlat de Rusia, să ajute la recuperarea unui obiect neidentificat găsit în apropierea singurei conducte de gaz rămase intacte sub Marea Baltică, relatează Reuters, citată de News.ro.
Săptămâna trecută, autorităţile daneze au declarat că un obiect tubular, care ieşea de pe fundul mării, având o lungime de aproximativ 40 cm şi un diametru de 10 cm, a fost găsit în timpul unei inspecţii la ultima conductă rămasă intactă.
„În vederea clarificării în continuare a naturii obiectului, autorităţile daneze au decis să-l recupereze cu ajutorul apărării daneze”, a anunţat joi Agenţia pentru Energie a ţării într-un comunicat.
„În acest context, Agenţia daneză pentru Energie a invitat proprietarul conductei, Nord Stream 2 AG, să participe la operaţiune”, a precizat aceasta, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea operatorului cu sediul în Elveţia.
Operatorul Nord Stream 2 AG al gazoductului este controlat de compania rusă de stat Gazprom.
Autorităţile daneze au evaluat că „obiectul nu prezintă niciun risc imediat pentru siguranţă”, a precizat agenţia.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o navă închiriată de Gazprom a găsit un obiect asemănător unei antene la aproximativ 30 de km de locurile exploziilor care au afectat anul trecut cele două gazoducte Nord Stream. Nu este clar dacă el se referea la acelaşi obiect pe care autorităţile daneze vor încerca să îl recupereze, notează Reuters.
Ultimul gazoduct intact de sub Marea Baltică a rămas nefolosit în condiţiile în care Europa a rupt majoritatea legăturilor energetice cu Rusia. Conducta conţine încă gaz, dar operatorul a declarat anul trecut că a redus presiunea ca măsură de precauţie.
Trei explozii produse în septembrie anul trecut la gazoductele Nord Stream, construite pe sub Marea Baltică pentru a livra gaz rusesc în Germania, au devenit un alt motiv de tensiune în conflictul dintre Occident şi Rusia, declanşat de invazia acesteia în Ucraina.
Exploziile au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei. Ambele ţări spun că exploziile au fost deliberate, dar nu au stabilit încă cine a fost responsabil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu