Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare, încercare de relativizare a referendumului anunțat de președintele Iohannis: Cine a convocat referendumuri în România? Mareșalul Antonescu, Ceaușescu și Băsescu
Daniel Barbu, candidat din partea ALDE la europarlamentare, a declarat miercuri, într-un interviu pentru RFI, că cei care au declanșat referendumuri în România ”în ultimele” decenii au fost mareșalul Ion Antonescu, dictatorul Nicolae Ceaușescu și președintele Traian Băsescu.
”Există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (…). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a susținut Barbu la RFI.
”Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dvs. că probabil că există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la această direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”, a mai adăugat el.
Primul referendum în România a fost convocat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1864, pentru a supune aprobării populare amendarea Convenției de la Paris – actul normativ care ținea loc de Constituție – și transformarea Parlamentului României din unicameral în bicameral. Al doilea referendum a avut loc în 1866, după sosirea lui Carol I în România, pentru aprobarea primei Constituții a țării, iar al treilea referendum a avut loc în 1938, fiind convocat de regele Carol al II-lea și a consfințit instaurarea dictaturii regale.
Alte două referendumuri au fost convocate de mareșalul Ion Antonescu în 1941, iar alte două în timpul lui Nicolae Ceaușescu – unul în 1986, altul în 1989.
Primul referendum de după Revoluție, și al șaptelea din istoria României, a fost convocat în timpul președintelui Ion Iliescu pentru aprobarea primei Constituții de după căderea comunismului. Următorul referendum, al optulea, a avut loc în 2003, pentru aprobarea revizuirii Constituției, iar al nouălea s-a desfășurat în 2007, după suspendarea de către PNL și PSD a președintelui Traian Băsescu.
Al zecelea referendum au avut loc în aceeași cu europarlamentarele din 2007 și a fost convocat de președintele Traian Băsescu pentru introducerea votului uninominal. Doi ani mai târziu, în 2009, Băsescu a convocat alte două referendumuri, al 11-lea și al 12-lea, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale – unul pentru trecerea la Parlament unicameral și altul pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
În 2012 a avut loc cel de-al 14-lea referendum, după suspendarea de către aceleași partide – PSD și PNL a președintelui Traian Băsescu. Ultimul referendum, al 15-lea, a avut loc anul trecut și a vizat revizuirea Constituției prin inițiativa cetățenească de redefinire a familiei drept căsătoria exclusivă dintre un bărbat și o femeie.
Foto: Daniel Barbu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii