G4Media.ro

Daniel David: Am comparat potențialul de inteligență al românilor cu cei din…

Daniel David / Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David: Am comparat potențialul de inteligență al românilor cu cei din țările nordice. Nu e nicio diferență, dar avem o problemă de a-l transforma în realitate

Românii sunt la fel de inteligenți și de creativi ca și alte popoare, dar nu au încredere unii în alții, nu cooperează eficient și astfel nu pot construi acele instituții puternice care să transforme potențialul în realitate, a spus prof. univ. dr. Daniel David de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, citat de TimpOnline.ro. Universitarul clujean a spus că a ajuns la această concluzie după ce a studiat încrederea pe care românii o au unii în ceilalți.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. David bos, eu cred ca sunt idioti! Iq mediu in “piata” era de 69, pe testate, iar daca-l calculam pe cel al “obisnuitilor” de pe g4, incluzindu-l si pe trolul securist imbuibat, avem adunat 69…

    • @Asistat,
      Probabil ai fost influentat de Irinuca si de momentul ei poetic, pentru ca acel ”69” pe care l-ai vazut trecut in tabel nu e iq-ul, ci e o alta mancare de peste, iar daca te-ai uita ”la rece” la capul de tabel ai vedea ca scrie:”18+ Adults Only”…

      ”Fără păcat sunt cei fără dorințe…”

  2. Nu stiu cum a ajuns la concluzia potentialului, a sarut gardul direct din curtea lui Jung in staulul lui Sarantakos. Daca a avut contact cu oameni din societatile nordice, de ce nu vorbesti si despre neincrederea acestora in oamenii din Europa Estica? De ce deriva neincrederea romanilor in institutiile statului, masurata statistic prin sondaje, la oameni, care nu sunt realitati virtuale ca rezultatele statisticii.

  3. Pai da, institutiile din Romania lucreaza numai pentru sine, de aici si neincrederea.

    Cand statul roman este cel mai mare dusman al romanilor cinstiti, ce incredere sa ai?

  4. Nu e nici o diferenta la IQ? Fals.. Daca nu poate fi transpus in realitate atunci exista o diferenta.

    • Marea diferenta este una culturala, in nord femeile au luptat, lupta langa barbati etc. O alta diferenta poate ģasesti tu.

  5. Cred ca studiul e gresit. In tarile nordice IQ mediu e de 99-101, in Romania de 91. Probabil a scos datele din burta.
    Datele reale aici:
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/harta-iq-ului-in-europa-si-in-lume-cum-stau-romanii-la-capitolul-inteligenta-768510

    • Asta harta cautam si eu.
      Normla ca suntem prosti si in teorie si in realitate. Ce popor alege niste lepre gen PSD, baroni locali, interlopi? Si pt ce? Pt ca maresc pensii si salarii? 🙂
      Vrem instant gratification

    • Omul are dreptate. Nimeni nu se joacă la nivelul lui cu cifre scoase ”din burtă”. Se pare că nu ai citit atent sursa pe care ai citat-o. Iată ce spune într-un loc:
      ”nivelul mediu al coeficientului de inteligență poate fi un indicator bun pentru calitatea sistemului de educație dintr-o țară. Așa se explică și de ce nivelul mediu al IQ-ului a fost în creștere în ultimele decade, pe măsură ce accesul la educație a crescut, iar țări precum Finlanda, Danemarca sau Suedia au pus în mișcare reforme ale educației, menite să crească numărul persoanelor care termină o facultate.”
      Cauzele amintite de David ( neincredere, lipsă de colaborare ) sunt toate generate de sistemele statului ( educație, autoritățile statului, proceduri administrative, birocrația, nepotism / ”relații” ca sursă a neincrederii etc.)
      Testele de inteligență – concepute de obicei în limbă engleză – trebuiesc adaptate și validate în alte limbi. Modul de stabilire a eșantionului are la fel o anumită influență. Rezultatele pot aduce diferențe de câteva puncte la coeficient ( fapt menționat și pe harta care prezintă IQ in Europa ). Diferențele semnificative încep undeva de la 4 în sus.

    • Daca toti suntem sub medie, cum mai facem media?..

      IQ-ul este calculat relativ la restul populatiei. Din comentariile de mai sus este clar ca multi nu inteleg acest lucru.

    • IQ este calculat pe un eșantion al populației care trebuie să fie reprezentativ cu privire la intreaga populație a țării. Regulile de formare a eșantionului sunt foarte stricte din pdv. statistic. Din rezultatele eșantionului se calculează media / dispersia și alți parametri statistici. Evident, un singur fel de test trebuie aplicat la toate națiile ( tradus, adaptat și validat la populație ). Aplicarea testului trebuie făcut de psihologi cu cunoștințe solide în științe cognitive și sociale iar prelucrarea de statisticieni.
      Afirmația tipului este de bun simț. Diferențele care există la IQ între popoare depind în general de diferențe între cultura / educația / instituțiile statului respectiv.

  6. Comparația e aproximativ adevărată, 1/2 plus minus la IQ nu face diferența. Ce vrea să spună autorul e că lipses instituțiile nu IQ-ul. Părerea mea e că asta converge cu alte analize:

    1. un efect al statelor totalitare este că lasă in urmă societăți măcinate de neincredere (la noi e moștenirea securității care face si azi jocul politic și demascările, precum și frica rămasă in populatie)
    2. tot un efect al comunismului este lipsa instituțiilor solide (corupția și faptul că și-au pierdut credibilitatea in comunism)

    Deci aș spune eu să terminăm cu discursul mizerabilist de autoflagelare și să curățăm incet instituțiile. M-am săturat de negativismul ăsta că romanii sunt proști etc. Un roman pus intr-un mediu instituțional corect dă performanță (anglia, germania). Deci e clar că la reforma institutiei trebuie să lucrăm. Eu cred că e nevoie de un val mare de privatizări la marile companii cu pierderi cronice (cfr, poșta, tarom, cec). DEasemenea o reformă administrativă cu niște comasări (depopularea o cere),. Statul se va micșora, costurile bugetare scad și ne putem concentra pe spitale și autostrăzi.

  7. Nu-l mai contraziceti pe dom’ Profesor. Cum zice el, asa este!
    In curand, un studiu despre valori si sarmale, marca D.D.

    • Pe mine ma uimeste cum i se gasesc scuze pentru erorile evidente, mai ales cand exista studii de referinta pe acest subiect. Dar, ce sa-i faci albu-i negru si negru-i alb

    • Care sunt acele erori ”evidente” ? Enumerați please !

  8. Da, boss, stim.
    Nu inteligenta ne lipseste, ci caracterul.
    Si nu la toti, ci doar marii majoritati a celor care merg la vot.

  9. Hai sa nu comparam mere cu pere.Lasati comparatile astea tampite.
    Romania este un popor balcanic, foarte tare influentat de otomanii turci si de bizantini.
    Nordicii au o etica de munca foarte diferita de cea romana.Aici puritanismul si religia crestina reformatoare in decursul veacurilor si-au lasat amprenta in mentalitatea nordica.
    Romanii sant la fel de destepti ca nordici,dar au o etica morala de lucru mult inferioara.
    Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa fim mandri prosti.Realitatea se vede practic.
    Cu globalizarea si migratia actuala in randul generatiei tienere, se va produce o apropiere treptata, iar atunci putem spune ca nu mai sant diferente asa de mari.

    • Tot ce zici despre etică, mentalitate, obiceiuri și apucături diferite la popoare se știe de mult ( vezi și Max Weber : Etica protestantă și spiritul capitalismului – de ex. ) Numai că IQ ( coeficientul de inteligență ) NU măsoară nici etică, nici mentalități, în schimb depinde mult de nivelul și forma de educație. Și încă nu am vorbit despre CARE test de inteligență este vorba !
      Afirmația lui DD de ”am comparat potențialul de inteligență” sună într-adevăr ca dracu și propagandistic, dar sper că s-a gândit la faptul că românii ( populația din România !! ) au potențialul să elimine treptat diferențele care există actualmente în comparație cu alte ȚĂRI !

  10. Formularea corecta , a celor afirmate in text, era am comparat nivelul de inteligenta al cetatenilor Romaniei cu ………

  11. prostul pina nu e si fudul parca nu e prost destul.

  12. A masurat cumva si dimensiunea craniilor celor doua rase. Incredibil, nu credeam ca se mai face asa ceva. Mai ales de catre pro-rectorul UBB Cluj!

  13. Asta-i metoda „Dan Purici” – spui idiotilor ca sunt niste genii sa fii admirat de ei. Pai, da domnu’ DD, nu exista nicio diferenta intre creierul romanasi si finlandezasi. La continut e problema.