G4Media.ro

Daniel David: Educația este ministerul de „forță” pentru țară și cetățeni. Încă…

Daniel David / Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David: Educația este ministerul de „forță” pentru țară și cetățeni. Încă am încredere că educația și cercetarea vor deveni căutate în noul guvern

Ocolirea portofoliului educației de către partidele aflate acum în negocieri pentru formarea guvernului “ar fi o greșeală imensă”, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-o analiză realizată în prima zi a negocierilor dintre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea coaliției de guvernare, Daniel David avertizează că ministerul educației și cercetării “este ministerul de ‘forță’ pentru țară și cetățeni”.

“Fără educație adecvată, celelalte ministere nu au șansă să fie eficiente. Multă susținere pentru unii dintre câștigători a venit pe această idee! (…) Știindu-i pe mulți implicați în discuții, eu încă am încredere că educația și cercetarea vor deveni centrale și căutate/dorite în acest guvern, restul fiind speculație”, spune David.

Analiza realizată de Daniel David, trimisă Edupedu.ro:

“Scurtă notă despre educație-cercetare în negocierile pentru un nou guvern

Văd în presă discuția că partidele care vor forma coaliția de guvernare ar evita și/sau nu sunt interesate de ministerul educației/cercetării, căutând așa numite ministere de „forță”.

Nu mai reiau aici detaliat argumentele pentru care acest lucru ar fi o greșeală imensă, anulându-se astfel chiar motorul modernizării României. (…)”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Nene, nimeni nu poate face curat în educație, că să spargi sistemul de pile, relații și tot felul de inspectori incompetenți, e nevoie să-i dai pe toți afară. Doar dacă iau orice liceu bunicel și văd câți sunt soț-soție…75% dintre profesori sunt niște loaze, reformă înseamnă să zboare..
    Doar un nebun mai vrea ministerul ăsta. Ca și restul, doar că unele aduc mai mulți bani firmelor prietenilor și acolo e bătaie.

    • Problema e cu cine ii inlocuiesti???

    • Aveti idee cate scoli bune din orase se confrunta cu lipsa de profesori buni???

    • Andule, te contrazici singur. Pai daca o scoala buna duce lipsa de profesori buni, ce o face pe acea scoala sa fie buna? Tu vrei sa ne spui ca scolile bune, de fapt, au profesori slab pregatiti. Te doare mintea, ia o pauza.

    • Nu numaidecat. Oameni competenti exista si acum. Eu zic ca trebuiesc introduse 3 lucruri mari si late:

      1. Programe de training de vara pt profesori – trebuie sa le dai sansa sa devina mai buni.
      2. Examene si Criterii obiective de evaluare – in loc ca profesorii sa poata promova cu pile si relatii, sa avem examene pe bune in care le testam cunostintele dar si alte criterii de genul: „cati elevi pregatiti de ei au trecut capacitatea si bac-ul si cati nu” sau „cati olimpici judeteni/nationali au fost in clasa si la materia predata de un profesor”, etc.
      3. Programa pragamatica si adaptata la vremurile care traim, facuta de profesori destepti si nu dupa fel de fel de interese.

  2. si eu sper ca noul guvern sa nu risipeasca bani pentru „cercetare” catre universitati, in ciuda marilor decani „independenti” care si-au angajat nevestele directoare de cercetare la acele universitati

  3. Miki si David este exact in aceeasi situatie la UBB.

  4. Forța hotiei si prostiei în toată splendoarea ei.

  5. Sunteti in eroare!
    Anisie stie!
    😭😭

  6. In plus sindicatele s-au opus permanent oricaror mici ajustari. Ce s-ar intampla la o reforma care nu inseamna wc in incinta scolii cum tot auzim ci profesori de calitate. „Calitatea” o vedem in analfabetii si analfabetii functionali, in pretentiile exagerate ale profesorilor, in piedicile puse de aceiasi sindicalisti . Avem al IV lea presedinte al Romaniei si aceleasi triste figuri de sindicalisti Hadar si altii ca el. Nu vor acest minister ca reforma ar insemna sa-i puna pe profi la munca. Ori sa fim seriosi, cine nu si-a gasit alt job se face prof, vezi Dancia pana a ajun PM

    • La ei reforma inseamnă doar majorări de salarii, profesorul e suveran la catedră, nu se evaluează activitatea la clasă ci portofoliul, adică hârtii

  7. Ministerul Justitiei este pe primul loc dupa importanta. Daca vor pune din nou un ministru de buzunar, nu vom vedea mari schimbari.

  8. „Educația este ministerul de „forță” pentru țară și cetățeni.”

    Nici vorbă! Sănătatea este ministerul de „forță” pentru țară și cetățeni. Ne temem de moarte, după cum se vede, dar nu ne temem că murim proști.

    Astfel, spre deosebire de sătătate, educația rămâne subfinanțată și excesiv politizată.

    • Greu la deal cu capul mic. Te-ai temut vreodata ca ajungi pe mâna (nu creierul) unui medic „mai putin competent”? Ca l-a educat (vorba vine) unul ca tine.

    • Constantine, degeaba ai un sistem de sanatate bun, daca pacientii sunt prosti si vin in ultimul moment la doctor, atunci cand nu se mai poate face mare lucru pentru pacient.

    • @un urs _ „Greu la deal…”

      Sunteți sigur că ați citit în întregime și cu atenție comentariul meu?

  9. Revin, punctând faptul că în actualul guvern, dintre atâtea cadre didactice universitare, profesioniști în management, educație etc, avem o tovarășă ministru profesoară de română, cu probleme mari de exprimare…un fel de „Veorica”. La ce să ne mai așteptăm?

  10. Daca USR-ul ocoleste Educatia, fac o greseala. Poate e o tactica de negociere.
    Dar Educatia e strategica in timp ce Justitia si Economia sunt tactice.
    Daca vrei sa distrugi cu adevarat un popor, pe termen lung, nu-l bombarda, nu-l infometa, nu-l saraci, distruge-i educatia. Ori PSD-ul a avut mare grija sa ingroase randurile votantilor ignoranti si dependenti de pomenile de la statul care cu un deget le da si cu doua maini ii fura.
    Educatia trebuie reparata si ca mai toate lucrurile astea, nu USL o va repara ci USR.

    • Da, dar ai nevoie de două resurse, bani și timp. Banii nu apar din senin, iar bugetul educației a fost întotdeauna sărac. Timpul e altă variabilă, 4 ani nu ajung, trebuie să treacă generații.

    • Problema cu educatia nu e ca USR+ o ocoleste ci ca e domeniul cu cea mai mare increngatura si cand treci la reforme adevarate se naste un razboi pe toate fronturile. Vor incepe sindicatele sa faca scandal, vor incepe televiziunile si presa aservita sa arunce cu noroi, vechile retele de securisti si oameni cu influente vor baga fitile si tot asa. Iar PNL abia asteapta un motiv sa debarce USR-ul din coalitia de guvernare pt ca ei de fapt vor sa guverneze cu fratii lor intr-ale furatului din PSD.

  11. Vorbeste unul care -n toata viata sa n-a citit 10 carti …

  12. Dl. asta ar trebui sa intre in politica nu doar sa vorbeasca de pe margine.

    • Nu e loc pentru profesionisti in politica… si-apoi, chiar daca ar intra, credeti ca ar putea FACE ceva, ar putea SCHIMBA ceva?!
      Nici o sansa, uitati-va acum al PNL, cate ne-au promis ca ne vor scapa de dezastrul lasat in urma de PSD, cand colo NU numai ca nu au facut asa ceva, dimpotriva, au CONTINUAT in stil PSD timp de 1 AN!!
      De ce credeti ca nu intra profesionsiti in Politica?!
      Pentru ca NU au loc de fauna impamantenita dupa decembrie ’89!
      50 de ANI nu ii vor ajunge Romaniei sa scape de aceasta fauna analfabeta si incompetenta si plina de hoti si aciuata in toate cotloanele Statului roman!

  13. Cine sa fie preocupat de Educatie cand nici unul dintre politicienii care sunt in fruntea Tarii, cu cateva exceptii, dar NU prea relevante, NU are o Educatie solida, nu are vreo realizare remarcabila in vreun domeniu, care sa-i asigure capacitatea necesara intelegerii si actiunii pentru un astfel de proiect de proportii??!!
    Mai mult, peste 3/4 dintre ei au CVurile pline cu diplome de licenta, masterat si musai cel putin un doctorat la celebrele fabrici de diplome PSDiste, care asigura un nivel de Educatie egal cu ZERO!
    Cine, cand numai vorbele goale raman in urma lor de 30 de ANI?!
    Acesti indivizi nu au fost in stare sa avem o Autostrada(oricum NU o FACEAU ei!), atunci cum si mai ales CINE sa GANDEASCA, sa CONCEAPA o astfel de Strategie de Sisif in Romania semianalfabeta?!
    Uitati-va la Programele lor de guvernare din cei 30 de Ani si veti vedea NIMICul de care sunt in stare!!
    Fara exceptie!

  14. Pe dl.profesor Radu Szekely, expert in educatie si dezvoltarea politicilor educationale, unul din fondatorul Scolii finlandeze de la Sibiu, om cu viziune si har didactic, nu-l cheama nimeni sa-si aduca aportul si sa puna umarul la urnirea bolovanului! Ca omul ar face-o cu placere, a si zis-o, fiindca ii e drag si ce face, si ce stie cum sa faca. Doar ca are o conditie: nu vrea sa se afilieze nici unui partid! Nici acum, nici mai incolo! No, aicea-i buba! Atunci de ce l-ar mai lua in calcul o tabara sau alta, daca nu se poate lauda cu achizitia? Pentru România? Las-o pe România, ca una din vorbele de duh drage românului este „las-o, bă, ca merge si asa!” .Si iar ratam momentul si startul… Si iar generatii intregi vor ramane la faza de citit prin silabisire, necunoastere a semnificatiei Craciunului sau cum se scrie o cerere…Asta ca sa nu insiram toate consecintele bolii invatamantului românesc…