G4Media.ro

Daniel David: Pe scurt, despre cunoaștere și universități

Daniel David: Pe scurt, despre cunoaștere și universități

Scriu acest text ca urmare a comentariilor pe care am fost invitat să le fac și a întrebărilor care mi-au fost puse în legătură cu declarațiile controversate – mai recente sau mai vechi – ale colegului profesor, teolog, preot și prodecan demisionar al Facultății de Teologie din cadrul Universității din București.

Printre altele, dânsul a abordat raportul dintre viol, plăcere și vinovăție sau relația dintre climă și pedeapsa lui Dumnezeu (vezi aici), lucruri care au legătură și cu psihologia și/sau cu teoria științei, care sunt legate și de expertiza mea academică (motiv pentru care cred că am fost consultat). Dar, dincolo de această situație specifică, într-o lume globalizată asistăm tot mai des la confuzii epistemologice. În consecință, unele clarificări teoretico-metodologice, cu implicații practice, pot ajuta actorii de bună-credință (inclusiv să nu mai greșească atât de ușor).

Simplu spus, cunoașterea se referă la informații cărora le atribuim valori de adevăr, iar această atribuire a valorilor de adevăr se face adesea prin cercetare. Dacă cercetarea este științifică, atunci vorbim despre cunoaștere științifică (în definiția largă, inclusiv abordarea filosofică); aceasta se aplică unor domenii diverse, rezultând cunoaștere artistică, socio-umană, a științelor vieții/naturii, inginerească/tehnologică, etc. (chiar teologia implică o componentă a cunoașterii științifice)

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...