G4Media.ro

Daniel David: PNL și USR au câștigat la limită, însă le spun…

Foto: ubbcluj.ro

Daniel David: PNL și USR au câștigat la limită, însă le spun să fie atenți: Trebuie să acopere zona de pensionari și de sărăcie, nimeni nu trebuie lăsat în urmă

“PSD s-a rebrenduit ca un partid care merge pe ideea de Românie tradițională, dar o Românie tradițională integrată în Europa. Probabil de aceea au pierdut la procente, iar zona puternic tradițională a mers către AUR”, spune psihologul Daniel David. Într-o analiză pentru Edupedu.ro a rezultatelor din alegerile parlamentare, David a declarat că ele “arată fotografia României” care se află în lupta dintre cele 2 paradigme: “o paradigmă a modernității – care este reprezentată de PNL și USR -, și o paradigmă care încă se definește în zona de tradiționalism, în care se regăsesc PSD și AUR”.

Autor al monografiei “Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor” și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David a precizat că “uitându-mă la ce se întâmplă în zona care vorbește despre modernizarea României, ea a câștigat la limită și are șansa să încerce să facă ce s-a angajat. Însă le spun să fie atenți: nimeni nu trebuie lăsat în urmă, trebuie acoperită zona de seniori și de sărăcie și să aibă zona de experți intelectuali din afara partidului”.

Rep: Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare vin cu o serie de surprize: cea mai mare este intrarea în Parlament complet pe sub radarul analizelor sociologice a partidului AUR, apoi un absenteism istoric, un PSD la PSD – 29%, PNL – 25% și USR la 15%. Cum comentați aceste rezultate, ce fotografie a României arată ele?
Daniel David: Arată fotografia României de care tot vorbesc de câțiva ani buni, și anume a României care se află în lupta dintre cele 2 paradigme: o paradigmă a modernității – care este reprezentată de PNL și USR -, și o paradigmă care încă se definește în zona de tradiționalism, în care se regăsesc PSD și AUR. Eu mereu am spus că bătălia este foarte strânsă și că va domina modernitatea, dar nu cu mult. Poporul hotărăște, până la urmă, în ce direcție merge și ce vrea să facă. Așa că pentru mine nu a fost o mare surpriză.

Sigur că mi-ar fi plăcut ca cei care au vorbit despre modernizarea României să aibă câteva mesaje mai deschise: nu trebuie să uiți că atunci când modernizezi România nu trebuie să rămână nimeni în urmă. Trebuie să ai un mesaj și pentru seniori, și pentru cei săraci, să arăți că ai o elită intelectuală în jurul tău, care îți înțelege valorile și le reflectă în societate. Or, partidele au mers foarte mult pe proprii experți, pe programele politice care au fost destul de bune, dar pentru faptul că nu au prins în zona socială nici măcar tinerii nu au ieșit la vot.

PSD s-a rebrenduit ca un partid care merge pe ideea de Românie tradițională, dar o Românie tradițională integrată în Europa. Probabil de aceea au pierdut la procente, iar zona puternic tradițională a mers către AUR.

Uitându-mă la ce se întâmplă în zona care vorbește despre modernizarea României, ea a câștigat la limită și are șansa să încerce să facă ce s-a angajat. Însă le spun să fie atenți: nimeni nu trebuie lăsat în urmă, trebuie acoperită zona de seniori și de sărăcie și să aibă zona de experți intelectuali din afara partidului.

Rep: Care ar fi explicațiile apariției AUR în parlament, cu un scor atât de mare – 9%, fără să fie prezent masiv în spațiul public mainstream? 

Daniel David: Părerea mea este că a învățat că Facebook pentru anumite generații contează, pentru zona de diaspora contează, că oamenii nu s-au mai regăsit în mesajul marilor partide. Alegătorii AUR se regăseau în logica PSD-ului vechi, dar nu mai este în zona PSD-ului mai nou care s-a rebrenduit și în mod natural s-au adunat toate aceste categorii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Lasa decanatele, treci acasa si bate covoarele.Decanate pot si eu la nivel Babes-Ebola. Deja directorisesc pe acolo, deci ce-o fi asa geu?

    • da’ cine să nu ”lase decanatele de la babes-ebola”, aiurel pop, nu pentru că vedea ”prapuri” în decembrie 1989 când lucra el cu securitatea la ”influențarea pozitivă”.

  2. Hehe – „Eu de cativa ani tot spun”. Acuma DUPA alegeri. Dupa razboi, multi blablablabla se-arata. Ai zis ceva de AUR inainte sau ca o sa iasa PNL pe 2 ? Nu? Bine Paa!
    Bre, placa asta cu modernisti vs traditionalisti e din sec XIX de pe vremea lui Eminescu. Mai actualizam si noi? Asta e nivel de horoscop. Binele vs Raul, Ziua vs Noaptea, Yin vs Yang. Rapperi vs Rockeri. Mersi frumos, poa sa zica de-astea orice nene de la Obor.

  3. Domnule David, daca ar fi venit cineva la mine cu o zi inainte de alegeri sa-mi spuna despre AUR, m-as fi uitat la el ca vitelul la poarta noua. Habar nu aveam ca exista acest partid, nemaivorbind de programul lor de gurvernare sau alte idei politice. Mentionati faptul ca diaspora stia de AUR de pe Facebook si ca s-a creat o „bula” acolo de oameni care rezonau cu principiile lor, insa eu n-am stiut de asa ceva, chiar daca am Facebook. Sa inteleg ca unii au fost contactati si altii nu, sau cum? Nu traim toti pe aceeasi planeta? Doar o anumita parte a diasporei stia de ei? Mister…

    • Mai ales ca votul masiv a fost in tara, diaspora chiar daca importanta procentual, nu a aadaugat decat 1% la votul obtinut intern.
      Un partid nu putea sa apara in mainstream fara fonduri generoase, iar la partidele neparlamentare cineva trebuie sa suporte cheltuiala asta mare.
      Cine a platit pentru campania AUR e intrebarea, ca nu sunt guvizii aia 2-3 ce se dau drept conducatorii paridului.

    • Facebook, la rândul lui, are mulțime de bule. Frecventezi Biserica? Dacă nu, atunci nu te afli în bula în care trebuie, ca să fi aflat de AUR. Nici eu n-am prea aflat; însă pentru că nu frecventez Facebook.

    • Inteleg ca pentru unii Facebook este o religie, insa eu n-am nici Facebook (activ) si nu merg nici la biserica.

    • Malin Bot vorbeste despre AUR si ce capcana electorala reprezinta AUR de cel putin 6 luni.
      Pana acum nu a facut nimeni analize in mass media despre aceasta monstruozitate nationalist-bolsevica-Dughinista. Acum e peste tot la TV.
      Un vot pt AUR = un vot pentru Putin si URSS.

    • Da libertariene, putini stiu de aur, daca mai citeau presa moldoveana se mai putea afla una-alta, iar din aia care i-au votat aproape nimeni nu stie ca a votat pentru Rusia, ei sint cu nationalismele si crestinismul pe ochi.

  4. Bine ca e foarte greu sa convingi lumea ca nu e bine sa furi sau sa ai analfabeti si hoti la conducerea tarii dar daca le zici de cai verzi pe pereti (unire, botnita, bor, uniunea europeana e naspa ) te voteaza fara sa clipeasca. Sa ne traiesti Romania!

  5. Domnule David, dv trăiți pe alta planeta? PNL_USR nu doar ca n-au câștigat dar au luat o bătaie sora cu moartea. Marii câștigători suntem noi care am boicotat, 68% va spune ceva? Data viitoare ii vom ignora complet. Nu știți de ce? Pt ca sunt niște bolșevici nemernici. Nu va faceți iluzii, bolșevismul în România nu are succes.

    • @Avram Cum dracu’ poti sa castigi daca boicotezi? Pur si simplu ii lasi pe altii sa aleaga pentru tine. Ce castigi din asta?

    • Cum ai scapat nesupravegheat cum hop la tastatura. Puteai servi si tu o bere, ce dreaq. Deseara iar trb sa-ti iei calmantele

    • Singurul lucru pe care l-ai boicotat a fost propriul viitor. Daca nu-ti convine oferta electorala solutia nu este sa stai acasa. Solutia este sa-ti faci partid si sa ai cea mai buna oferta de pe „piata”.

  6. Dl David? Ce inseamna traditionalist? Bunicii mei merg la biserica, merg la vot, cred in COVID, poarta masca, nu au treaba cu orientarea sexuala a semenilor lor. Ca ei mai cunosc. Ei nu sunt traditionalisti? Sau, cum…?!

  7. Totusi, problema este ca de zeci de ani deja, are loc un transfer net de resurse financiare de la “modernisti” catre “traditionalisti”. Fie ca vorbim de biserici construite din bani publici, fie ca virbim de ajutoare financiare catre cei saraci dar carora li s-a spus de baroni ca sunt “traditionalisti”.
    Mi se pare ca s-a intrat deja in logica de distrugere. Daca nu faceti ca noi, distrugem tara.

  8. Alegatorii psd nu sint traditionalisti . Sint niste needucati si iresponsabili obisnuiti sa manince din mina celor care ,, le da ”. Genul de oameni care nu sint capabili sa traiasca din munca lor ci din ceea ce ia guvernul de la altii si le da marinimos lor ca sa voteze . Aici se incadreaza pensionarii si functionarii din institutiile publice si bugetare .
    Gindirea dumitale ,, socialist – democrata ” ma dezgusta . Cetateanul sa traiasca din munca nu din redistribuire .