G4Media.ro

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, interviu în presa maghiară: Dacă…

Foto: ubbcluj.ro

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, interviu în presa maghiară: Dacă e să ne asumăm trecutul, să-l asumăm în totalitatea sa / În România rulează astăzi trei mari programe cu finanțare europeană, toate trei în sudul țării

“Dacă e să ne asumăm trecutul, să-l asumăm în totalitatea sa”, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca într-un interviu acordat Maghyar Nemzet, publicație pro-guvernamentală din Ungaria. Într-un discurs care marchează o deschidere a universității față de comunitatea maghiară, Daniel David spune că “unul dintre cele mai importante elemente ale tradiţiei UBB este tocmai anul de înfiinţare – 1581 – care se regăseşte şi pe stemă, anul în care voievodul István Báthory a ridicat la rang academic Colegiul Iezuit din Cluj”.

Daniel David a fost ales în martie 2020 în funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB), succedându-le în această poziție istoricului Ioan Aurel Pop – cunoscut ca promotor al unui discurs naționalist, și lui Andrei Marga – ministru al educației în 1997-2000 și rector între anii 1993-2004 și 2008-2012.

Într-un interviu acordat publicației Maghyar Nemzet și citat de Rador, Daniel David este întrebat ce mesaj transmite afișarea în UBB, pe pereți, a fotografiilor sau portretelor în bazorelief ale rectorilor universităţii, inclusiv ale celor maghiari, situație care nu a fost “mereu așa”, notează jurnaliștii maghiari.

“În ce mă priveşte, am trăit şi socializat în cultura americană, pregătirea mea academică s-a desfăşurat în acel mediu multietnic, multicultural care oricum nu-mi era străin, fiind de loc din Satu Mare. Priveam la aceşti factori mereu ca la ceva ce contribuie la întărirea ţării. Unul dintre cele mai importante elemente ale tradiţiei UBB este tocmai anul de înfiinţare – 1581 – care se regăseşte şi pe stemă, anul în care voievodul István Báthory a ridicat la rang academic Colegiul Iezuit din Cluj – or, dacă e să ne asumăm trecutul, să-l asumăm în totalitatea sa. Împreună cu universitatea din Szeged, care s-a înfiinţat prin mutarea universităţii clujene după Trianon şi care consideră de asemenea anul 1851 drept anul său de înfiinţare. Consider că în aceasta constă acea normalitate care trebuie pusă mereu pe primul plan. Ne pregătim ca împreună cu colegii din Szeged să sărbătorim anul viitor cei 440 de ani de la înfiinţare”, a răspuns Daniel David.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Ce bine spui, scumpi. Sa treci pe la mine pe la birou. Punem secretara sa ne aduca o cafea, si discutam psihologeala pana la inchiderea programuui, ca pe vremea cand iti eram studenta. Acum adaugam si un buletpoint despre menigiment, ca intre directori.

    • Să spunem ceva și de substanță cu privire la cele mai bine clasificate universități românești:
      https://www.study.eu/best-universities/romania
      https://www.study.eu/university/babes-bolyai-university
      https://www.study.eu/university/university-of-bucharest
      https://www.study.eu/university/alexandru-ioan-cuza-university-of-iasi-uaic
      Ca o primă concluzie : sunt puține universități românești care intră măcar în primele 1000 din lume, în raport cu numărul populației și în comparație cu alte țări din această parte a Europei. De vină este și atenția secundară consacrată educației în general, de toate guvernele din istoria recentă a țării. Multitudinea așa numitelor fabrici de diplome denotă deficiența și neseriozitatea sistemului de acreditare a instituțiilor de învățământ, în plus dă aparența unui sistem robust și dezvoltat, la mare distanță de realitate. Probleme pe care numai politicul le poate rezolva.

      Înființarea în anul 1581 a universității din Cluj ( vorbim de învățământ superior, nu de alte școli ) este, la nivel de Transilvania, o excepție, având în vedere că actul de educație, prin înființarea obligatorie a școlilor locale se situează în secolul XVII (anii 1600 ). De exemplu, în 1660 toate comunitățile sașilor și secuilor aveau școli proprii și putem aminti de prima școală în limba română, înființată la Făgăraș, în 1657. Să menționăm că tot în această perioadă ( prima jumătate a secolului XVII ) se înființează și școli pentru fete, iar unitățile de învățământ superior se despart, din pdv. organizatoric de școli. Crește substanțial numărul iobagilor în școlile elementare !!!

      Comentariile acide și chiar grobiene la adresa rectorului îmi depășesc înțelegerea ( nu-l cunosc pe om, dar din cele citite nu mi se pare elitist ) cum dealtfel și cele care au ceva cu UBB. Avem nevoie de succese și exempla pozitive din educație, de oriunde ar veni din țară. Nu stăm așa de bine !

    • Daca se insura cu masteranda, mai treaca mearga. Dar sa o faca si directoare in institutia pe care cu onor o conduce, e cam de porc.

      Pe model occidental, ar putea sa procedeze la un troc: sa fie pisi directoare la psihologeala la Hatigan, nevasta rectorului de la Hatigan sa fie managereasa la UTCN, si amanta unui decan de la UTCN sa fie directoare la Coaching Babes Ebola.

      Dar nu mai exista rusine.

  2. În aceste momente de tensiuni între Budapesta şi UE, prea multă afişare cu Viktor Orbán n-ar atrage la Cluj-Napoca rularea de mari programe cu finanțare europeană.

  3. Cea mai lunga traditie de invatamant superior nu are UBB Cluj (de la 1581 – Colegiul iezuit) ci UAIC Iasi (de la 1561-1563, Schola Latina (Colegiu Protestant) de la Cotnari a lui Despot Voda – acolo avea curte domneasca alternativa; scoala preluata de catolici (tot Iezuiti) dupa schimbarea domnitorului. Cotnari era catolic/protestant; scoala era condusa de Johann Sommer, cel care apoi s-a dus la Brasov si a infiintat acolo un. Deci era menita sa fie o scoala superioara extra-urbana.

    • un … gimnaziu (la Brasov, Johann Sommer – el insusi sas Transilvanean)

    • De la Schola Latina si-a tras ideile despre munca si viata si rectorul UACI Tudorel neam de straita Toader, asta i elementul de continuitate academica din Iasi, nu-i asa?

    • Ideile lui TT se trag de la scoala marxist-leninista a mafiei birocratice care-si are sediul la Bucuresti si care a infiltrat UAIC pentru a-i distruge dinamica reformista pe care o avea in anii 2000 (si datorita careia se afla permanent in conflict cu retrogradul Minister al Educatiei si Cercetarii dominat de aceasta mafie). Deocamdata, a castigat o batalie Ministerul, iar TT este dovada.

  4. „Maghyar”?
    Sunteti rhomani penibili, G4media.

  5. D-le Daniel David,

    Dupa nume esti roman neaos. Dupa figura, ungur clar.
    Mai lasa si matale, ditamai rectorul, sa se faca ceva si in sud, ca nu-i bai. Sa fim toleranti, nu?Ca nu dai de la matale.

    Tu ai grija de Colegiul Iezuit din Cluj, socializarea în cultura americană, si sprijinul pentru universitatea din Szeged.

    De rest, ne ocupam noi regatenii.

    Numai succes.

    • Nu a spus „in Regat”, a spus in SUD.
      Daniel si David sunt doua prenume/nume care sunt comune peste tot in Lumea Crestina. Deci de unde si pana unde „Roman neaos”. Si de ce adica trebuie sa fie „neaos” sau „ne-neaos”? Si de ce n-ar fi maghiarofonii sau germanofonii „neaosi” in Romania? De ce ar avea drepturi mai putine decat Romanofonii? Si ce este aia „neaos” intro tara civilizata in care natiunea este o natiune CIVICA (si nu etnicista ca la talibani) ?

    • Donmul spune ca e din Satu Mare, de la Elie Wiesel din comuna. Intelectuali ca ei nu cunosc si nu recunosc granitele, decat cel mult pentru O Tara.

  6. @Ioan

    Mi-ai facut textul mat/ praf. Sincer.
    Macar partea cu „Dupa figura, ungur clar.” poate sa ramana? :))

    • Aia nu stiu, imi trebuie niste studii antropologice ca sa pot trage niste concluzii satisfacatoare …
      🙂

  7. @Ioan

    Pai atunci il las asa… Fa tu studiile, deorece mie mi-e clar.

    Mie imi place si numele de Ioan, sa stii. Este romanesc. :))

    Uite un text care poate ti se pare mai „politically correct”.
    Transmite-i te rog d-lui rector acest mesaj, daca ti se pare OK, cred ca aveti ceva legaturi… Mersi.

    D-le Daniel David,

    Dupa nume esti roman. Dupa figura, ungur clar.
    Mai lasa si matale, ditamai rectorul, sa se faca ceva si in SUD, ca nu-i bai.
    Sa fim toleranti, nu-i asa? Ca nu dai de la matale din buzunar.

    Tu ai grija de Colegiul TAU Iezuit din Cluj, socializarea TA în cultura americană, si sprijinul TAU pentru universitatea din Szeged.

    De rest, ne ocupam noi cei din SUD.

    Numai succes

    • N-am nicio legatura cu Daniel David, si personal nici nu-mi place de el (desi partea asta este irelevanta). De altfel, nici pe el n-am motive sa-l menajez — faptul ca pe stema UBB este anul 1581 nu strict inseamna nimic, dar el pare a folosi acest detaliu (intr-o incercare insidioasa dar logic nesustenabila) pentru a intari in subconstientul interlocutorului validitatea ideii ca UBB are cea mai veche traditie de invatamant superior din Romania (ceea ce istoric este fals). Pe fond, Daniel David pare a se pozitiona astfel incat sa prezinte Clujul ca un centru de lidership academic al Nordului — ceea ce din punct de vedere istoric este eronat, din punct de vedere moral naiv iar din punct de vedere strict academic ridicol atat timp cat nici UBB nu este macar in top 500 mondial (cu alt cuvinte, nu au iesit din mediocritate in termenii performantei academice contemporane deci ar fi indicat sa se abtina de la astfel de tendinte).
      PS. Faimosul lui studiu al psihologiei poporului Roman este bun ca intentie dar idiotic ca realizare. Pe de alta parte, trebuie recunoscut ca are publicatii foarte bune in psihologie – probabil pentru ca a invatat meserie in SUA (si pacat ca aici in Romania nu este capabil sa aplice aceasta meserie la aceleasi standarde).

  8. @Ioan

    Imi cer scuze daca am intrat pe un teren mai sensibil.
    Eu am aflat despre acest domn din articolul curent.
    M-a frapat aroganta acestuia si lipsa de toleranta de care da dovada. Asta m-a frapat si m-a facut sa reactionez.
    Sunt din Bucuresti, si n-am vrut sa agit pe nimeni, mai ales acum. Am un respect deosebit pentru Ardeal si ceea ce a reprezentat si ceea ce face in aceste momente. Mi-as fi dorit sa ma nasc in Ardeal.
    M-a enervat modul in care pune problema. Jos palaria ca a studiat in US, jos palaria ca are o gramada de merite/diplome, dar daca asa pune problema, cred ca este walking dead deja. Naspa.

    • Si inca una si promit ca am terminat.

      „am trăit şi socializat în cultura americană, pregătirea mea academică s-a desfăşurat în acel mediu multietnic, multicultural care oricum nu-mi era străin, fiind de loc din Satu Mare.”

      Cultura americana nu te-a condus catre toleranta fata de cei de langa tine, dimpotriva!
      Cultura multietnica tip american facuta cu pistolul la tampla sau, nu mai apuci sa spui 3 cuvinte ca esti impuscat pe loc, nu cred ca este o virtute, nicaieri in lume. Nu?

    • 1. Nu-i bai. Conversatia nu are ce sa strice.
      2. Despre cultura Americana la care te referi, nu-i asa cum presupui tu. Nu-i cu pistolul la tampla, din contra. Ce vezi in presa este o imagine distorsionata de presa (predominant de stanga si politically correct in sensul cel mai extrem posibil — si asta o forma de senzationalism). SUA sunt cu adevarat un melting pot cultural. Deci aici Daniel david are dreptate. Dar da, si aici iti dau tie dreptate, cand este vorba sa aplice in Romania, Daniel David da dovada de un provincialism caraghios (in sensul adevarat de „provincialism”, nu asa cum se foloseste in Bucuresti de obicei – de altfel Bucurestiul in sine are o cultura provinciala – acea aroganta pe care tu o observi corect la Daniel David, si eu o observ la Bucuresteni (nota bene, nu am spus ” la tine”). Sigur, peste tot in Romania exista oameni cu mentalitate ne-provinciala. Mai departe, si raspunzand pe fondul observatiei tale, da, multi Ardeleni (nu majoritatea dar destul de multi) au aceasta tendinta de se considera pe sine mai sus decat sunt in realitate – daca ar face putin zoom-out din bula lor poate ca ar realiza ridicolul (si provincialismul) acestui tip de pozitie. Recent l-am auzit pe Ovidiu Ganț intr-un inteview la Deutsche Welle (in Germana) adoptand un stil similar, si cu greu a catadixit sa spuna ca OK, mai exista „spiritul central-european” al Banatului si Transilvaniei doar in anumite parti din Bucuresti si in Iasi – unde s-a grabit sa spuna „ca oras universitar”. Adica ciobanii Romani si cutzitarii unguri din Ardeal sunt Europa Centrala, iar orasenii din orasele istorice ale Moldovei (Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Roman, Husi, etc) nu sunt, cu exceptia pretios-admisa a Iasului. Banuiesc ca nu-si mai amintea, daca a stiut vreodata, ca Catedrala Metropolitana din Timisoara a fost inspirata arhitectural de stilul arhitectural Moldovenesc si in mod special de Biserica Sfantu Gheorghe din Harlau. https://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Mitropolitană_din_Timișoara
      Poate uitase si ca Banatul a fost teritoriu Turcesc in timp de Moldova nu – din contra, independenta si rezistenta Moldovei a adus siguranta si Regatului Ungariei si Poloniei si a constituit nucleul de unde s-a imaginat si inceput Unirea (si unde s-a aparat in timpul primului razboi mondial).
      etc

  9. Mai puneți mâna pe cărți și citiți, eventual „Psihologia poporului român”, decât să jigniți și să judecați strâmb, răuvoitor la adăpostul anonimilor.

    Neîncrederea în oameni face casâ bună cu suspiciunile, cu gândirea autoritară, cu provocările, cu ura, cu sfada gratuită, cu găsirea nodului în papură și cu golul caracterial.

    E atât de greu să ne purtăm politicos, civilizat, cu bun simț?

  10. Ast David pare prin Gheorghe Lazăr vis-a-vis de Tipsy, o scăfârlie ieftină de bazar ce a putrezit niște mișto.

  11. @ Dl. Silvestrovici
    Multumesc dle doctor. N-am vrut sa jignesc pe nimeni.
    Pot sa va dau si CNP, daca doriti transparenta maxima. Folosesc pseudonimul ni2 fiind ca asa m-au „botezat” colegii din facultate. Reminiscenta.

    @ Ioan
    0. Sunt din Buc, dar nu imi plac bucurestenii. Niciodata nu mi-au placut.
    1. Sunt de profesie inginer in telecomunicatii. Nu iau fake news din presa pentru a-mi face o parere si nici nu sunt atat de erudit ca sa citesc atat. D-abia fac fata sa imi alimentez profesia cu info despre ce mai este nou, ca sa mergem mai departe.
    2. Desprind faptele si concluziile din ceea ce am trait personal. Asa, ca inginerii.
    3. Deci, am trait si lucrat direct acum vreo 12 ani, cot la cot cu americanii la proiecte interesante de testare pentru piata de telecomunicatii de acolo (Cisco, Alcatel, Verizon, etc.) timp de vreo 13 luni, puse cap la cap, detasat acolo fiind, in California. Erau reprize in functie de proiect. Se poate verifica.
    4. Am lucrat cu chinezi, indieni, mexicani, evrei, romani, dar si multi naturalizati acolo. Am vazut cum este.
    5. Doar ca exemplu, cand traversam suburbiile + downtown Los Angeles, trebuia sa ne incuiem toate portierele masinii si sa nu oprim niciunde, in afara de semafor. Sfat ferm dat de catre indigeni, ca sa nu avem probleme.
    6. Daca erai dat afara din firma, in 15 min trebuia sa iti strangi toate lucrurile personale, puse intr-o cutie de carton, si sa dispari asap.
    7. Daca nu mai puteai sa platesti rata la ipoteca, in 12 ore trebuia sa eliberezi locuinta. Daca nu o faceai, te trezeai cu toate lucrurile evacuate in strada.
    8. Azi, lucrez in continuare la o sucursala a unei firme din US. Am colegi care imi spun una-alta.
    9. In acest moment US este la minimul sau istoric dpdv economie, educatie, sanatate, datorie externa, etc.
    Cum ai putea sa consideri un astfel de model de conduita?

    Mersi.

    • Si ca sa terminam intr-un ton optimist.

      Ca sa intelegem ceva de aici. Ma refeream mai devreme la educatia de masa in US, care este la pamant.

      Fara dubiu, US a fost si este cel mai mare centru de educatie elitista din lume. Vin si altii din urma tare de tot, ca trebuie sa fie ceva competitie, nu?

      US a atras dintotdeauna cei mai buni profesori, dar si alti multi specialisti, folosind resurse respectabile avute la indemana. Cei mai instariti studenti de prin lume, care au dispus de taxele necesare cerute, si-au gasit locul mereu in universitatile de elita din US.

      Daca dl. Rector vrea sa înființeze centre de elita universitare oriunde in RO, gen MIT, Yale, Princeton, Harvard, etc. ma ofer voluntar sa ajut cumva. Anytime. Poate realizam ceva.
      Fara educatie esti mort din fasa.

      Mersi.

  12. OK, dar astea sunt subiecte/probleme sociale (intre categorii socio-economice), mai mult decat probleme the integrare multiculturala (plus aspectele rasiale care cer o discutie in sine). Sigur, cele doua se suprapun partial, dar la dimensiunile fenomenului de melting pot in SUA, tara este o reusita spectaculoasa. Acele probleme din anumite zone sunt si in Europa de Vest cu politici socialiste pronuntate.
    Legat de educatia in masa, de fapt ea este la pamant peste tot in Occident — chiar si in Europa de Vest (desi este bine mascata in imagini parfumate). Si asta se intampla datorita faptului ca avem institutii si mecanisme sociale depasite de timp, aparute in alta epoca si deocamdata neinlocuite de altceva mai bun (modul in care se intampla schimbarile in societate este un societ in sine, desi aici noi Romanii suntem mai familiarizati cu tranzitiile sociale si economice). Occidentul este la sfarsitul unui ciclu techno-economic. Pentru a citi mai multe, in masura in care ai timp (scurt pe Wikipedia): https://en.wikipedia.org/wiki/Technological_Revolutions_and_Financial_Capital#Five_technological_revolutions
    sau (mai lung, unde ai access la PDFs): https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=techno-economic+paradigms&btnG=