G4Media.ro

Daniel David: Scurt ghid psihologic în condiții de război

Foto: ubbcluj.ro

Daniel David: Scurt ghid psihologic în condiții de război

  1. Războiul (și consecințele sale) reprezintă o problemă practică, cu componente psihologice, și a cărei rezolvare eficientă implică intervenții psihologice, scrie Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai și președintele Asociației Psihologilor din România
  1. Așadar, pentru a aborda eficient problema practică trebuie întâi să ne pregătim foarte bine psihologic.
  1. Pentru pregătirea psihologică avem nevoie de un set mintal rațional, caracterizat (după abordarea cognitiv-comportamentală a specialiștilor americani în psihologie Aaron T. Beck și Albert Ellis) prin:
  • gândire flexibilă („prefer”),
  • (b) non-catastrofare („este rău, dar nu cel mai mare rău posibil”),
  • (c) toleranță la frustrare („nu-mi place, dar pot tolera și merg mai departe”) și
  • (d) evaluări nuanțate ale oamenilor/vieții („ai un comportament stupid”, în loc de „ești stupid”). Acest set mintal va genera emoții negative, dar sănătoase – ex. îngrijorare, dar nu panică/anxietate; nemulțumire, dar nu furie/agresivitate; tristețe, nu deprimare –, care ne motivează pentru a aborda adecvat problema practică. Mai mult, pe acest fond emoțional pot să apară și emoții pozitive (ex. te poți bucura de succesul copilului tău) și implicări empatice/de compasiune față de ceilalți, atitudinea psihologică fiind în general una de optimism realist.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. da, ce sa zic, cred ca refugiatii de aia sunt deprimati si frustrati pentru ca nu au citit articolul asta… si in general, razboiul dispare daca citesti articolul si pui sfaturile in practica…

  2. pe dracu . baliverne .

  3. Eu zic sa mai incercati inca o data sa impuneti certificatul verde la UBB, ajuta fantastic phihologic. Zau! Sunt studii.

    • David este important, are soluții, sugestii si multă suficiență, cat pt toată Europa. Ar avea musai nevoie de ceva contracte de cercetare pe domeniul psihologiei, mai ales tanara consoartă.

  4. Multumim G4media pentru articolul de informare binevenit in aceasta perioada! Domnul Daniel David face insa un rezumat al problemei si nu intra in detalii foarte practice. In presa belgiana a aparut un articol despre cum se abordeaza subiectul razboiului cu un copil. Cred ca ar fi foarte binevenit un articol cu sfaturi concrete, exemple de discurs si conversatie sau de atitudine si autocontrol. De asemenea sfaturi de reactie in fata anxietatii si emotiilor negative asociate ar putea fi combinate cu anumite exercitii de respiratie sau metode de reglare a starii emotionale care sa fie pe intelesul majoritatii cititorilor.

  5. Spune-i-o lu’… Putin!