G4Media.ro

Daniel David, sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius: Unii interpretează…

Daniel David / Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David, sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius: Unii interpretează COVID-19 catastrofic, cu gândire rigidă, și atunci voi fi furioși, mânioși, depresivi / Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul

“Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale”, atrage atenția Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai. Într-un text numit “Sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius (COVID-19)”, David explică cum să abordăm eficient problema practică a epidemiei.

Contactat de Edupedu.ro, psihologul a detaliat ce tip de discurs generează panică, anxietate, furie, agresivitate și stări de depresie, dar a subliniat că publicul trebuie să fie atent să-și selecteze informația “numai din surse credibile: autorități plus specialiști plus media de încredere. Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul“.

Răspunsurile psihologice funcționale pe care oamenii le au în fața unei astfel de epidemii și care ne ajută să ne adaptăm situației și să luăm măsuri pentru a ne proteja “sunt stările de îngrijorare – dar nu de panică și anxietate, stările de nemulțumire – dar nu de furie și agresivitate, stări de tristețe – dar nu stări depresive“, a declarat David, pentru Edupedu.ro.

Răspunsurile psihologice dezadaptative/disfuncționale “sunt stările de panică și anxietate, de furie și agresivitate și stările de depresie. Le generăm prin:

  • Gândire rigidă, de tipul: epidemia nu trebuia să se întâmple! Eu nu trebuia să fiu infectat!
  • Gândirea catastrofică, ce se exprimă astfel: e groaznic că s-a întâmplat acest lucru!
  • Lipsa de toleranță la frustrare: nu pot tolera că s-a întâmplat acest lucru!“, a explicat psihologul, pentru Edupedu.ro.

“Și adesea noi facem și evaluări globale negative, de tipul: viața e nedreaptă“, a continuat acesta.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Prima data trebuie oprita isteria creata mass-media, isterie creata pentru a isi creste audienta si pentru a favoriza anumite firme producatoare sau distribuitoare.

    -Apoi statul trebuie sa intervină sa existe masti de protectie, spirt medicinal si dezinfectanti cu clor si fara clor. (Cu spirtul e mai simplu, se poate produce in fabricile producătoare de alcool. Cu dezinfectantii e mai greu, deoarece toate guvernele de pana acum s-au ocupat de distrugerea industriei, in special a celei chimice si de promovarea deșănțată a turismului, turism care a adus virusul in Europa din China, a adus virusul in Romania din Italia si din Israel si a raspandit virusul in țara ).

    -Trebuie luate masuri exemplare cu cei care nu respecta izolarea si carantina. Spun masuri, in sensul ca acestea sa fie arestati si condamnati in regim de urgenta, condamnati la ani grei de puscarie (in puscarii care trebuie amenajate rapid in spatii disponibile din unitati militare sau ale MAI). Iar masurile impotriva lor sa fie popularizate, sa nu existe clementa, ca lumea care vine din zonele unnde riscau carantina, au venit in Romania, deoarece ei stiu ca in Romania legile nu se respecta si aici fac ce vor.

    -Ar trebi rechizitionate hoteluri si pensiuni si transformate in centre de carantina si in centre de izolare. Unitatile din turism, sa nu primeasca ajutoare de la stat degeaba, cum vor patronatele din turism, ci cele care primesc persoane in izolare si carantina sa primeasca bani de la stat, ca si cum persoanele carantinate ar fi turisti. Iar personalul din aceste unitati turistice sa fie instruit si echipat corespunzator.

    -Trebuie sa existe in toate statiile de transport in comun, reprezentanti ai statului sau primariilor, care sa vanda maști medicale ( 10 masti la un leu, nu gratis) iar calatorii sa fie obligati sa le poarte. Cine nu are masca, sa nu aiba voie sa urce, iar daca urca sa fie dati jos si sanctionati. ROLUL MASTILOR ESTE DE A NU TRANSMITE VIRUSII DE LA PURTATORII ASIMTOMATICI LA PASAGERII SANATOSI. ORICE PERSOANA CARE PARE SANATOASA, AR PUTEA AVEA VIRUSUL SI SA IL TRANSMITA ALTORA).

    -Autoritatile sa trateze cu respect, dar cu fermitate cetatenii care trebuie sa stea in izolare si in carantina.

    -Trebuie inchise toate spatiile publice de recreere unde se aduna multe persoane, ca: baruri, cinematografe, locuri de joaca, discoteci etc.

    Cu cat masurile sunt mai drastice si aplicate mai repede, cu atat trec cele doua saptamani mai repede si situatia revine la normal.

    -Autoritatile care nu isi fac treaba, cum am auzit ca sunt cei de la Directia de Sanatate Publica de la aeroportul din Cluj Napoca si Otopeni, care lasa persoanele sa trwaca, fara a lua masurile necesare.

    -Iar daca o localitate (mica sau mare) trebuie sa intre in carantina, sa intre, cu cat intra mai repede, cu atat mai bine. Politica sa fie lasata deoparte

  2. Fetele își adresară printr-un simplu sal, Feteke!

  3. Da, viata e nedreapta in tara asta, cu totii platim taxe, dar voi nu votati de prosti si ajung eu sa nu am servicii de calitate.

  4. Pentru abc: nu mai da sfaturi! Masca nu ajuta la nimic. Ascultați.i pe cei avizați!

  5. Cititi si articolul asta
    Epidemiologia nu e singura știință relevantă pentru luarea deciziilor în privința epidemiilor – cercetătorul Virgil Iordache
    https://www.edupedu.ro/epidemiologia-nu-e-singura-stiinta-relevanta-pentru-luarea-deciziilor-in-privinta-epidemiilor-cercetatorul-virgil-iordache/

    sau discursul lui Boris Johnson
    https://www.youtube.com/watch?v=QCUpmJeT4lk
    ‘spalati-va pe maini’ zice la sfarsit.

    „Gândire rigidă, de tipul: epidemia nu trebuia să se întâmple! ” – citat din articol.
    Mare e mirarea ca nu s-a intamplat pana acum!
    „Gândirea catastrofică, ce se exprimă astfel: e groaznic că s-a întâmplat acest lucru!” – din articol.
    Dar la gandirea prezenta si atenta la context si detalii de ce nu ne atrage atentia?

    De cate ori ati bagat mana in gura sa desfaceti o punga?
    Am vazut medici, notari, pietari care baga mana in gura sa dea o pagina, sa-ti dea o punga, sa numere banii, etc.
    Nu mai cumpar patrunjel din magazin ca e langa pungi si se scuipa in degete, ca sa se desfaca punga si implicit in patrunjel…oameni de toate conditiile fac asta, de cand sunt pungi pe lume. Cati nu se spala cand ies de la baie? Iar de uscatorul de maini cu suflatoare ce ziceti? mi-a atras si mie atentia cineva mai intelept intr-o alta tara ca nu e ok sa-l folosesc. Dar telefonul mobil care mai are putin si ajunge de la baie pe farfurie.
    Luam totul de-a gata, premestecat, deja preparat, preanalizat, de la mancare la gandire.