Daniel David, sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius: Unii interpretează COVID-19 catastrofic, cu gândire rigidă, și atunci voi fi furioși, mânioși, depresivi / Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul
“Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale”, atrage atenția Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai. Într-un text numit “Sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius (COVID-19)”, David explică cum să abordăm eficient problema practică a epidemiei.
Contactat de Edupedu.ro, psihologul a detaliat ce tip de discurs generează panică, anxietate, furie, agresivitate și stări de depresie, dar a subliniat că publicul trebuie să fie atent să-și selecteze informația “numai din surse credibile: autorități plus specialiști plus media de încredere. Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul“.
Răspunsurile psihologice funcționale pe care oamenii le au în fața unei astfel de epidemii și care ne ajută să ne adaptăm situației și să luăm măsuri pentru a ne proteja “sunt stările de îngrijorare – dar nu de panică și anxietate, stările de nemulțumire – dar nu de furie și agresivitate, stări de tristețe – dar nu stări depresive“, a declarat David, pentru Edupedu.ro.
Răspunsurile psihologice dezadaptative/disfuncționale “sunt stările de panică și anxietate, de furie și agresivitate și stările de depresie. Le generăm prin:
- Gândire rigidă, de tipul: epidemia nu trebuia să se întâmple! Eu nu trebuia să fiu infectat!
- Gândirea catastrofică, ce se exprimă astfel: e groaznic că s-a întâmplat acest lucru!
- Lipsa de toleranță la frustrare: nu pot tolera că s-a întâmplat acest lucru!“, a explicat psihologul, pentru Edupedu.ro.
“Și adesea noi facem și evaluări globale negative, de tipul: viața e nedreaptă“, a continuat acesta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.