Daniel Funeriu: Opriți nebunia cu „eliminarea dreptului de veto al unei țări în Uniunea Europeană”
Daniel Funeriu, fost europarlamentar și ministru al Educației, argumentează într-o postare pe Facebook împotriva eliminării dreptului de veto al unei țări în Uniunea Europeană.
El arată că tratatele UE au consfințit acest drept tocmai pentru ca soluțiile politice să poată fi negociate pentru a se ajunge la un compromis politic acceptabil pentru toate statele membre UE. Eliminarea acestui drept de veto ar transforma UE într-o construcție politică ce ”aplatizează” aspirațiile țărilor membre, arată Funeriu.
Postarea integrală a lui Daniel Funeriu:
Opriți nebunia cu „eliminarea dreptului de veto al unei țări în Uniunea Europeană”! Ziua în care acest drept va fi eliminat este ziua în care s-ar semna condamnarea la moarte a Uniunii Europene, care în acest moment este cea mai evoluată construcție politică din istorie.
Fără a intra în detalii:
1) țările membre, după ce (multe dintre ele) au luptat secole pentru independență, au renunțat la o mare parte din suveranitate în favoarea Bruxelles-ului tocmai pentru că au siguranța dreptului de veto!
2) Dacă se elimină dreptul de veto, țările membre ar lăsa la mâna unor conțopişti decizii capitale, inclusiv în „domeniile regaliene”. Nu trebuie să fii laureat Nobel pentru a înțelege că acest lucru va duce urgent la creşterea sentimentului anti-UE de fiecare dată când ceva nu „merge” la nivel național.
3) Nu mai mergeți după fentă, ascultându-i pe cei care nu înțeleg mare lucru despre ce este democrația şi citiți Tratatul privitor la Uniunea Europeană. O să înțelegeți exact ce document fantastic este şi de ce dreptul de veto e central construcției Uniunii Europene*.
4) De la Descartes încoace, deci de vreo 4 secole, ştim că „cu cât o problemă e mai dificilă, cu atât mai puțini oameni sunt capabili să o înțeleagă şi să o rezolve”. Da, oameni buni, majoritățile vă spun ce măsuri sunt acceptabile, nu ce măsuri sunt optime!
Menirea Uniunii Europene este să facă, împreună, mai mult decât ar putea să facă fiecare țară. Uniunea Europeană încurajează diversitatea opțiunilor şi nu are vocația să aplatizeze cultural, ideologic şi politic aspirațiile țărilor membre.
Uniunea Sovietică avea această vocație, iar Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică, este exact opusul!
În concluzie: cei care – unii bine intenționați, dar neştiutori – cer eliminarea dreptului la veto vor, cu bună ştiință sau nu, să transforme Uniunea Europeană în uniunea sovietică.
Iată ce ni se spune, foarte înțelept, în Articolul 31: „În cazul în care un membru al Consiliului declară că, din rațiuni vitale de politică națională pe care le prezintă, are intenția să se opună adoptării unei decizii cu majoritate calificată, nu se trece la vot. Înaltul Reprezentant caută, în strânsă consultare cu statul membru implicat, o soluție acceptabilă pentru acesta. În absența unui rezultat, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate solicita Consiliului European să se pronunțe cu privire la chestiunea în cauză, în vederea adoptării în unanimitate a unei decizii.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii