Daniel Funeriu: România trebuie să fie parte a leadershipului din domeniul energetic la nivelul UE. Domnii Bușoi și Cioloș sunt personal responsabili atât de reușita cât și de eventuala inacțiune
Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a salutat mesajul europarlamentarului Siegfried Mureșan referitor la rolul pe care trebuie să îl joace România la nivelul Uniunii Europene, spunând că țara noastră trebuie să devină parte a leadershipului politic în domeniul energetic:
”România trebuie să devină parte a leadershipului politic în deciziile despre energie la nivelul UE. Parlamentul European are un comitet, STOA (Science and Technology Options Assesment) dominat de membrii comisiei de industrie și cercetare, ITRE. Președintele ITRE este dl. Bușoi. Acesta are, împreună cu restul delegației PPE și a dlui Cioloș, pârghiile politice prin care să ceară STOA un raport asupra „cât de verzi sunt sursele disponibile de energie”, a scris Funeriu, joi, într-un mesaj pe Facebook.
Fostul ministru le-a transmis europarlamentarilor români „să fie deștepți și să acționeze”, altfel Cristian Bușoi și Dacian Cioloș vor răspunde personal de un eventual eșec:
”Să știm clar: A) cât poluează pe întreg fluxul tehnologic energia hidro, termo, atomică, eoliană, solară și în ce constă această poluare; B) resursele disponibile din fiecare tip de energie. Acest raport să fie făcut de oameni de știință, nu de răzgâiați ai democrației pentru care caloria e sinonimă cu grăsimea de pe burtă, și nici de indivizi și individe ideologizați/te până în măduva oaselor. Procedând astfel am trece, grație României, de lupta surdă între încălziști și scepticiști, la ceva constructiv, bazat pe date reci, numere și fapte. Vorba reclamei: inima caldă, gândul rece! Altminteri, înainte să murim de încălzire globală ne omoară creierele supraîncălzite ale beligeranților (…) Comisia ITRE să impună acest document drept Biblie a deciziilor despre cum să ne înverzim. Nu să luăm decizii pentru că ne-a ars ieri soarele sau pentru că dârdâie indienii de frig anul ăsta mai mult ca anul trecut. Asta trebuie făcut urgent, pentru că Parlamentul European mai are mușchi pe el până votează bugetul, că după nu-l mai bagă nimeni prea mult în seamă. În concluzie solicit europarlamentarilor noștri să fie deștepți și să acționeze conform acestor linii. Domnii Bușoi și Cioloș sunt personal responsabili atât de reușita cât și de eventuala inacțiune. Jucați la mize mari, oameni buni, nu la mica ciupeală!”, a transmis Daniel Funeriu în mesajul de joi, de pe Facebook.
Context
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a anunțat, tot joi, că va lupta împotriva prevederilor din Green Deal, pactul ecologic propus de Ursula von der Leyen, care periclitează producția de energie electrică din gaze naturale sau în centrale nucleare.
”Eu mă voi lupta la nivel european să oferim predictibilitate totală investițiilor în producția de energie pe gaz și de energie nucleară. Fiindcă investițiile majore în infrastructura energetică au nevoie de predictibilitate. Trebuie să spunem foarte clar acum industriei energetice că producția de energie pe gaz și de energie nucleară vor putea fi finanțate, că nu vor fi puse sub semnul întrebării”, a scris Mureșan pe Facebook.
Europarlamentarul PPE arată că e ”esențial pentru România ca proiectele privind producția de energie pe gaz să fie eligibile a fi finanțate din fonduri europene. Energia pe gaz ne poate ajuta în tranziția spre o economie verde. Acest lucru este cu atât mai important pentru noi cu cât România are resurse mari de gaz”.
”Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare să fie pus sub semnul întrebării și este foarte important să dăm un semnal de sprijin pentru a construi celelalte reactoare nucleare de la Cernavodă care să contribuie la necesarul de energie al României în perioada următoare”, a mai scris Siegfried Mureșan.
Declarațiile sale vin și pe fondul votării în Parlamentul European a unei rezoluții care arată că energia nucleară nu poate fi o soluție de tranziție către o economie verde, în timp de producția de energie pe bază de gaze naturale poate fi doar o soluție tranzitorie.
sursa foto: Ciprian Hord
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.