”Dansul broscuței”, florile profetice și ridicarea catargului: Obiceiurile păgâne mistice încă sărbătorite în Suedia în cea mai lungă zi din an
Mulți oameni au aflat despre importanța solstițiului de vară pentru suedezi de pe YouTube, într-un clip viral în care actrița Alicia Vikander îi explică prezentatorului Jimmy Kimmel despre cât de importante sunt Sânzienele în Suedia – ea l-a învățat chiar și clasicul „dans al broscuței”, deși purta pantofi cu toc înalt, scrie CNN.
.În orice caz, solstițiul de vară este un eveniment important în Scandinavia.
Deși toate națiunile nordice, precum și unele din Europa de Est, sărbătoresc cea mai lungă zi din an în moduri diferite, nimeni nu se bucură mai mult de această ocazie decât suedezii.
Sânzienele, sau ziua de „midsummer” este o sărbătoare suedeză prin excelență și un punct culminant în calendarul cultural al țării. Pentru mulți, este, de asemenea, o sărbătoare sinonimă cu o anumită doză de decadență și desfrânare, indiferent dacă așa a fost sau nu gândită inițial. În orice caz, este o sărbătoare pe care suedezii o așteaptă cu nerăbdare și pentru care adesea încep să facă planuri cu luni înainte.
De obicei, aceasta este petrecută cu prietenii și familia în casa de vară a cuiva (nu pot exista multe țări cu mai multe case de vară pe cap de locuitor decât Suedia – deținerea unei căsuțe vopsite în roșu, înconjurată de câmpuri sau de coastă, este ceva la care aspiră aproape toți suedezii care nu au fost suficient de norocoși să moștenească una).
Prânzul tradițional de solstițiu este unul dintre punctele culminante ale sărbătorii, care cuprinde o gamă largă de hering murat și cartofi proaspeți condimentați, somon afumat și tratat, quiche-uri cu brânză, chifteluțe și tort cu căpșuni și frișcă la desert. Toate acestea sunt stropite cu shot-uri de snaps, sau Aquavit, o băutură alcoolică puternică, care se beau în timp ce se cântă melodii tradiționale.
Dar, înainte de a te putea bucura de această masă, este obligatoriu să cânți și să dansezi în jurul catargului de solstițiu. Conform tradiției vechi de secole, participanții trebuie să înălțe un catarg decorat cu frunze de mesteacăn și flori sălbatice și să danseze în jurul lui.
Cel mai popular este „dansul broscuței” – trebuie să țopăi și să-ți fluturi mâinile în toate direcțiile pentru a ilustra faptul că broaștele nu au nici urechi, nici coadă, în timp ce îți dai silința să.imiți orăcăitul unei broaște. Totul are sens pentru suedezi.
După cum i-a spus Vikander lui Kimmel, „în Suedia, toată lumea între 5 și 95 de ani știe acest dans și îl face în fiecare an”.
Sânzienele la cel mai vechi muzeu în aer liber din lume
Tradiția catargului datează din Evul Mediu, dar sărbătorirea solstițiului de vară provine din perioada păgână nordică, când cultura se învârtea în jurul lumii naturale mistice. Timp de secole, această zi a fost considerată magică, o perioadă în care granița dintre domeniul fizic și cel spiritual era neclară, iar plantele dobândeau puteri vindecătoare puternice și puteau fi folosite pentru a ghici viitorul.
Tinerele femei culegeau șapte tipuri diferite de flori sălbatice și le puneau sub pernă pentru a-și visa viitorii soți, o tradiție care este populară și astăzi. Purtarea unei coronițe de flori în păr este un simbol străvechi al renașterii și fertilității, iar acestea erau uscate și păstrate pe tot parcursul anului, uneori folosite pentru infuzarea băii de Crăciun, pentru a menține familia sănătoasă pe parcursul iernii lungi și reci.
De asemenea, să mergi desculț în iarba plină de rouă în dimineața zilei solstițiului – sau, și mai bine, să te rostogolești în ea – era o modalitate de a-ți asigura o sănătate bună.
Ajunul solstițiului de vară este sărbătorit întotdeauna într-o zi de vineri, între 19 și 25 iunie. În acest an, a căzut pe 21 iunie, dar în multe locuri din Suedia festivitățile au loc pe parcursul întregului weekend.
Un astfel de loc este Skansen. Cel mai vechi muzeu în aer liber din lume, această destinație turistică din Stockholm prezintă diferitele regiuni ale Suediei cu case și ferme din fiecare parte a țării.
Aici, festivitățile încep pe la mijlocul dimineții în ajunul solstițiului de vară, cu confecționarea de coronițe și deschiderea unei piețe de solstițiu. La ora, toată lumea se adună pentru a asista la ridicarea catargului, după care încep dansurile și jocurile, pe sunetul irezistibil de antrenant al muzicii populare interpretate de muzicienii din Skansen. Dansatorii îmbrăcați în costumele colorate tradiționale ale provinciilor din care provin sunt cei care dau tonul rutinelor, iar asta include dansul preferat al tuturor, cel al broscuțelor.
Având în vedere numărul mare de vizitatori internaționali, maestrul de ceremonii parcurge programul atât în suedeză, cât și în engleză, asigurându-se că toată lumea poate participa. Pentru cei ce ce preferă să rămână spectatori, trupa de dansuri populare de la Skansen interpretează, de asemenea, dansuri tradiționale țărănești însoțite de violoniști și harpiști pe tot parcursul zilei.
Pentru alții, însă, punctul culminant este dansul de seară – o întoarcere la genul de dansuri publice care au avut apogeul lor în anii 1950 și 1960, atât în Suedia, cât și în Statele Unite. Anette Björlin, responsabilă de programe la Skansen, explică faptul că, pentru mulți, Sânzienele la Skansen sunt pur și simplu un eveniment de neratat.
„Anul trecut am avut în jur de 28.000 de vizitatori doar de ajun”, spune ea. „Recordul este de 35.000. Oamenii așteaptă cu nerăbdare aceste sărbători tot anul. Familiile vin de dimineață pentru a lua parte la activitățile pentru copii, iar apoi avem un flux constant de oameni care vin să se bucure de dansuri.”
Mituri și legende
Incontestabil, această zi încă inspiră un sentiment de uimire și respect, chiar dacă suedezul obișnuit nu mai are tendința de a se rostogoli în roua dimineții. Totuși, fetele încă mai culeg flori sălbatice și le pun sub pernă în speranța de a-și visa viitorul soț.
De-a lungul istoriei, oamenii au apelat la natură în scopuri medicinale și pentru a prezice viitorul, însă este greu de știut cu exactitate de când datează aceste tradiții, deoarece există o lipsă de surse scrise, spune Kerstin Holm Söderkvist, interpretă de patrimoniu la Skansen.
„Multe aspecte ale sărbătorilor noastre pot fi trasate până în epoca medievală și este posibil ca unele să dateze chiar de la vikingi”, spune ea. „Dar nu putem ști cu siguranță. Există atât de multe narațiuni paralele în jurul aceste sărbători, nu în ultimul rând pentru că biserica a redenumit-o ca sărbătoare creștină care îl celebrează pe Ioan Botezătorul în locul credințelor păgâne.”
Unul dintre miturile pe care ea ține să îl desființeze este acela că catargul ar fi un simbol păgân al fertilității.
„Mă îndoiesc de asta”, spune ea. „Este mai degrabă o influență germană, la fel ca pomul de Crăciun”.
Sânzienele sunt, de asemenea, o sărbătoare culinară, după cum indică prânzul tradițional menționat mai sus.
„Dacă privim prânzul de solstițiu prin prisma societății agricole suedeze tradiționale, este o schimbare binevenită după ce oamenii au trebuit să se hrănească cu supă și fulgi de ovăz luni la rând”, explică Holm Söderkvist. „În sfârșit, ne putem bucura de un festin cu produse de sezon proaspăt culese.”
Din fericire, dieta suedeză s-a îmbunătățit din secolul al XIX-lea, iar în zilele noastre Sânziele marchează în primul rând începutul sezonului de vacanță așteptat cu nerăbdare. Majoritatea suedezilor își iau patru sau cinci săptămâni de concediu doar vara (cinci săptămâni de concediu anual este un drept legal). Este o perioadă de odihnă și relaxare, de vizitare a prietenilor și rudelor din întreaga țară și de petrecere a timpului liber în jurul cabanei de vară, decorată cu frunze și flori.
Holm Söderkvist sărbătorește împreună cu prietenii la casa sa de vară de lângă un lac din pitoreasca provincie centrală Värmland, unde se vor înfrupta din ospățul tradițional. Pe lângă faptul că leagă suedezii de istoria lor culturală, ea consideră Sânzienele un eveniment social important.
„Este o adunare foarte cuprinzătoare, la care pot lua parte oameni de toate vârstele și din toate mediile”, spune ea. „Oricine își poate aduce un coș de picnic și se poate îndrepta spre un parc local pentru a se alătura festivităților.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank