Darius Vâlcov, achitat în primă instanță de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupție
Tribunalul Gorj l-a achitat vineri pe Darius Vâlcov într-un dosar de corupție – al treilea dosar al fostului ministru de Finanțe al PSD. Decizia poate fi atacată la o instanță superioară.
- Minuta instanței: ” În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul C.E. pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 289 alin. 1 C.pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul D. M. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată prevăzută de art. 255 alin. 1 din Codul penal din anul 1969, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. din anul 1969 şi art. 5 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. achită pe inculpata C.-S. E.-M. pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată prevăzută de art. 290 alin. 1 C.pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul V. D.-B. pentru săvârşirea infrcţiunilor de instigare la dare de mită prevăzută de art. 25 din Codul penal din 1969 raportat la art. 255 alin. 1 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. 1 C.pen. şi instigarea la luarea de mită prevăzută de art. 47 C.pen. raportat la art. 289 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. 1 Noul Cod penal, ambele infracţiuni cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal din 1969 şi art. 5 alin. 1 C.pen. În baza art. 397 C.pr.pen. dispune ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr. 114/P/2016 din 25.05.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi pusă în aplicare prin procesul-verbal din data de 29.05.2017 privind un apartament situat în …, judeţul …. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei sentinţei penale. Pronunţată în şedinţă publică la Tribunalul Gorj, azi 24.07.2020″
Decizia judecătorilor fusese amânată de două ori până acum şi poate fi contestată la o instanţă superioară Tribunalului Gorj. La unul dintre termenele anterioare, din acest proces, singurele declaraţii ale lui Darius Vâlcov, în faţa presei, au fost că este nevinovat și ,,Dacă există Dumnezeu, va fi achitare!”, potrivit presei locale.
Acuzaţiile procurorilor
În acest dosar, alături de Darius Vâlcov au mai fost trimişi în judecată trei inculpaţi – Eduard Cincu, subinginer cadastru la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Mircea Dogaru, jurist la o firmă de cadastru, şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al SC Millenium Topographica SRL.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Darius Vâlcov a iniţiat constituirea a trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.
Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice ar fi decis să-l coopteze pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii uneia dintre firme – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.
Conform anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată”, în urma cărora doi angajaţi ai societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, i-au dat lui Eduard Cincu câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012-2015, sumă necuvenită şi neevidenţiată în actele contabile.
Banii au fost remişi pentru ca funcţionarul de la OCPI Olt să avizeze documentaţia cadastrală întocmită de către angajaţii Millenium Topographica SRL.
„Inculpatul a săvârşit infracţiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuţ, transmiţând decizia sa de a fi cooptat un funcţionar din cadrul OCPI Olt, încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentaţiilor cadastrale, indicând şi persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său-directorul OCPI Olt, pentru ca acesta să desemneze un funcţionar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan stabilind nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani, dar fixează şi cuantumul acesteia, aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri, astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acţionat cu intenţia directă de a da bani necuveniţi funcţionarului public în legătură şi în scopul îndeplinirii de acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, în condiţiile în care investiţia financiară privind societatea de cadastru îi aparţinea, realizându-se astfel elementele circumstanţiale ale infracţiunii de instigare la luare de mită”, se arată în rechizitoriu.
Conform aceleiaşi surse, cuantumul sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilit tot de Darius Vâlcov. Banii respectivi nu erau evidenţiaţi în actele contabile, pentru a se crea o aparenţă de legalitate a plăţilor fiind înregistraţi la servicii de instruire profesională, potrivit Agerpres.
În urmă cu două zile, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă a mai primit o condamnare la 6 ani şi jumătate într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA. De asemenea, el mai are un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este, în prezent suspendat pe fondul deciziei Curţii Constituţionale privind completurile de 3 judecători. În acest caz, în primă fază Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare.
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii