Dăruiește Aripi a devenit asociație de utilitate publică, cu activitate aplicată pe inovație în serviciile medicale onco-pediatrice/ Ce presupune recunoașterea utilității publice
Dăruiește Aripi a devenit asociație de utilitate publică, cu activitate aplicată pe inovație în serviciile medicale onco-pediatrice. Decizia a fost luată prin hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial din 9 septembrie 2022.
Proiectul de referință al Asociației este Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, care a primit dinstincție din partea Parlamentului European în 2021. O premieră pentru România, Registrul permite evidența realistă (și nu estimată) a nevoilor specifice cancerului la copii: numărul copiilor bolnavi, incidenţa (frecvenţa la apariţie), distribuţia pe localizări, nevoile de îngrijire anuală, nevoia de medici și secţii de specialitate, necesarul de medicamente, investigaţii specifice și dispozitive medicale.
Prima recunoaștere internațională a fost deja făcută de Parlamentul European în 2021. Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, dezvoltat împreună cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică din România, a primit Premiul Cetăţeanului European.
- ”Acum, Asociația Dăruiește Aripi este certificată de Guvernul României ca instituție de utilitate publică din data de 9 septembrie 2022. Dăruiește Aripi este autoarea unor proiecte în premieră pentru România: Registrul Național al Cancerelor la Copil, primul studiu național de supraviețuire în cancerul pediatric și prima analiză națională privind nevoile părinților care au copii cu cancer. În plus față de inovația adusă în serviciile de asistență medicală onco-pediatrică, Asociația a derulat proiecte de dotare cu echipamente și modernizarea infrastructurii spitalicești care acoperă specialități precum neonatologie, pediatrie, chirurgie și primiri urgențe. Cele mai multe dintre acestea au fost implementate în Constanța și sud-estul țării, fiind ulterior extinse în București și regiunea Muntenia și, în viitorul apropiat, Iași si Moldova. Asociația s-a mai implicat în gestionarea epidemiei de coronavirus și în furnizarea de asistență pentru copiii cu cancer din Ucraina. De la lansarea activității sale, în 2013, Dăruiește Aripi a gestionat finanțări în valoare de peste 6 milioane de euro. Planurile Asociației Dăruiește Aripi pentru următorii cinci ani includ extinderea și digitalizarea asistenței medicale onco-pediatrice la nivel național, precum și contribuția la elaborarea de proiecte la nivel european. Statutul de organizație de utilitate publică va fi un instrument important în acest sens”, transmite asociația.
Ce presupune recunoașterea utilității publice a unei asociații?
Conform Ordonanței 26/2009, recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei următoarele drepturi şi obligaţii:
a) dreptul de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condiţiile legii;
b) dreptul preferenţial la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale;
c) dreptul de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte că asociaţia sau fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică;
d) obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea;
e) obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi bilanţurile anuale; autoritatea administrativă are obligaţia să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată;
f) obligaţia de a publica, în extras, rapoartele de activitate şi bilanţurile anuale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank