G4Media.ro

Dăruiește Aripi: ”În 2025 vor fi peste 5000 de copii supraviețuitori de…

Foto: Pexels.com

Dăruiește Aripi: ”În 2025 vor fi peste 5000 de copii supraviețuitori de cancer din cazurile înregistrate doar în 2010/ Lipsa unor servicii de monitorizare a pacienților duce la creșterea mortalității”

Duminică este celebrată la nivel național ziua persoanelor care au supraviețuit cancerului. Doar în 2020 cancerul a provocat moartea a 10 milioane de oameni din toată lumea, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar în România, în același an, au fost descoperite aproape 99.000 de cazuri noi și alți aproape 55.000 de oameni au murit, conform Ministerului Sănătății. România esta una dintre cele mai afectate țări din cauza acestei boli.

În România, una dintre fundațiile care sprijină copiii afectați de cancer este ”Dăruiește Aripi”, care începând din 2013 încearcă să inoveze serviciile adresate micuților pentru creșterea șanselor lor de supraviețuire și pentru a schimba calitatea vieții lor și a familiilor acestora.

Conform estimărilor Societății Europene de Onco-Hematologie Pediatrică (SIOPE) pentru anul 2020, în prezent, în Europa, trăiesc aproximativ 500.000 de persoane care sunt supraviețuitori ai unui cancer în copilărie.

Datorită Registrului Național al Cancerelor la Copil, program susținut de Dăruiește Aripi în sprijinul Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică (S.R.O.H.P.) și al Studiului Național de Supraviețuire în Cancerele Pediatrice (realizat de fundație împreună cu S.R.O.H.P. în 2019 și având expertiza Centrului de Cercetare a Cancerului din cadrul Comisiei Europene), se preconizează că, în România, numai pentru cancerele pediatrice înregistrate începând cu anul 2010 vor fi, în anul 2025, peste 5000 de supraviețuitori.

  • ”Pentru supraviețuitorii cancerelor în copilărie, viața după vindecare înseamnă toate problemele cu care se confruntă cei care se îmbolnavesc la maturitate, la care se adaugă toate provocările tranziției la viața de adult: terminarea studiilor, inserția în muncă și în societate, întemeierea și susținerea unei familii. În plus, datorită riscurilor asociate bolii, cât și tratamentelor anticanceroase, ei trebuie monitorizați activ, conform unor planuri riguroase, de către echipe multidisciplinare, toată viața”, transmite Asociația ”Dăruiește Aripi”.

Dezvoltarea serviciilor dedicate monitorizării și suportului supraviețuitorilor cancerelor din copilărie reprezintă un demers aflat în plin avânt în Europa din ultimele decenii și care constituie un obiectiv prioritar al SIOPE, susținut prin numeroase proiecte și programe ale UE, mai arată fundația.

În România, lipsa unor servicii multidisciplinare specifice care să asigure monitorizarea pacientului oncologic pediatric pe termen lung pentru evaluarea complicațiilor tardive ale chimioterapiei, radioterapiei, imunoterapiei și ale transplantului grevează calitatea vieții supraviețuitorilor cancerului pediatric și are ca efect creșterea morbidității evitabile în rândul acestora, transmite Dăruiește Aripi.

  • ”Anul acesta am contribuit alături de S.R.O.H.P. la redactarea Planului Național de Combatere a Cancerului, secțiunea Cancere Pediatrice, printre propunerile noastre care au fost adoptate în integralitate de Ministerul Sănătății numărându-se și “dezvoltarea unei rețele de servicii de monitorizare multidisciplinară pe termen lung a supraviețuitorilor cancerului pediatric (status clinic, efecte secundare tardive, calitatea vieții) cu suportul unor aplicații inovative ale tehnologiei informatiei”, a declarat Alina Pătrăhău, fondatoarea Dăruiește Aripi.

Pentru operaționalizarea acestor servicii, asociația dezvoltă în prezent Platforma DARA, ”prima soluție digitală pentru asistența multidisciplinară continuă integrată a copiilor cu cancer (dar și cu alte boli cronice grave) din România, care va putea acoperi întreg parcursul clinic al micilor pacienți atât la debutul bolii, dar și în etapa de supraviețuiror – atât timp cât este nevoie, după terminarea tratamentului. Platforma este pregătită pentru pilotare încă din trimestrul al treilea al acestui an, fiind construită cu aportul specialiștilor în oncologia pediatrică, dezvoltatori IT și experți în sănătate publică și managementul serviciilor de sănătate”, se arată într-un comunicat transmis de Dăruiește Aripi de Ziua Supraviețuitorilor de Cancer. Proiectul DARA beneficiază de sprijin financiar din partea Fundației Vodafone România.

Alina Pătrăhău consideră că 2022 este un moment de răscruce pentru pacienții și supraviețuitorii de cancer:

  • “Este important că suntem foarte aproape de adoptarea și operaționalizarea Planului Național de Combatere a Cancerului și că situatia supravietuitorilor de cancer a devenit o prioritate. Sunt mama a trei copii și mă gândesc în fiecare zi prin ce dramă trec familiile ale căror copii sunt diagnosticați cu cancer sau cu alte boli grave”, a transmis Alina Pătrăhău.

Asociația Dăruiește Aripi a fost fondată în anul 2013, când au fost puse bazele pentru construcția Secției de Oncologie Pediatrică de la Constanța, inaugurată anul următor. Este singura secție regională de profil din țară, care funcționează în regim ambulatoriu. Detalii suplimentare despre proiectele aflate în curs de desfășurare pot fi consultate aici. 

sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. la inceput a fost "daruieste viata" care construieste de vreo 8 ani o cladire in curtea unui spital

    acum a aparut „daruieste chestii” care sustine ca inscrierea periodica intr-un catastif salveaza vieti

  2. De Planul ala Național de Combatere a Cancerului se va alege praful daca va fi sa asteptam sa FACA guvernantii..
    Singura solutie ar putea veni de la ONGuri sau Fundatii..
    Va amintiti in 2018 cand analfabeta Dancila i-a jignit pe bolnavii cu autism?!
    A promis, ca sa-si spele pacatele, ca va face si va drege pentru copiii cu autism si in general pentru cei cu dizabilitati…(gasiti promisiunile in presa vremii..)
    NU a facut nimic, au ramas promisiunile, asa cum raman de peste 30 de Ani…
    Parintii copiilor cu dizabilitati si in general cei cu dizabilitati sunt fiecare pe cont propriu, daca vorbim de ceea ce ar trebui sa faca Statul roman…
    Noroc cu Asociatiile astea si cu tot felul de Fundatii care chiar FAC multe din ceea ce ar fi trebuit sa FACA Statul roman, esuat la toate capitolele, nu-i asa, dle Haos Werner Iohannis?!
    Sa te fereasca Doamne Doamne sa ai un copil bolnav de cancer in Romania….in general, un bolnav de cancer in Romania…