G4Media.ro

Dascălii francezi vor urma cursuri despre laicitate

sursa foto: Pexels

Dascălii francezi vor urma cursuri despre laicitate

O mie de formatori francezi vor urma, în primă fază, un curs intensiv despre laicitate, după ce mulţi profesori s-au plâns că se autocenzurează în clase, de dragul laicităţii. Aceştia vor forma ulterior dascălii francezi, în următorii 4 ani, în toate unităţile de învăţământ, despre ce înseamnă laicitatea şi cum se pot exprima atunci când vine vorba de chestiuni de religie, transmite RFI.

Un raport pe această temă a fost comandat în februarie, de ministrul Educaţiei, la câteva săptămâni după asasinarea profesorului Samuel Paty, care, a încercat să vorbească în clasă despre libertatea de exprimare – luând ca exemplu unele caricaturi realizate de publicaţia Charlie Hebdo.

Raportul, de 19 pagini, arată că profesorii au unele probleme de «nuanţă» atunci când vine vorba de a se exprima religios. Iar elevii sunt tot mai vehemenţi asupra subiectelor pe care dascălii încearcă să le explice.

Iannis Roder este directorul Observatorului pentru Educaţie al Fundaţiei Jean Jaurès: „24% din dascăli declară că există unele plângeri în ceea ce priveşte laicitatea, în cadrul unităţii de învăţământ în care lucrează. Fie o recunosc în mod constant fie în mod aleatoriu. Adică, un sfert din dascăli se plâng că există contestaţii în ceea ce priveşte laicitatea pe durata unui an şcolar. Cifra cred că vorbeşte de la sine în ceea ce priveşte ambianţa pe care o întâlnesc profesorii la cursuri.”

Întrebat ce anume este contestat, Iannis Roder răspunde: „Practic, este contestat cuvântul profesorului. Adică, dacă profesorul afirmă un lucru bazat pe ştiinţă, deci este verificabil şi acceptat de toată lumea există şi elevi care contestă pornind de la date religioase. Faptul că elevii pun întrebări este foarte bine dar datorită lor ajungem să vedem unde ne aflăm în ceea ce priveşte religia, în rândul unei părţi a elevilor. Iar starea de acum are o consecinţă asupra învăţământului din zilele noastre”.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Comunism, comunism, comunism…..

  2. Se reînființeaza Stefan Gheorghiu. Pai nu predam noi materialismul dialectic și coorismul in școlile europene? Ca doar ue e in tot și in toate.

  3. E primul pas timid în apărarea Europei împotriva islamofascismului.

  4. Pe vreme lui Cuza dascălii de licitate predau în mănăstirile românești științe: chimie, fizica etc.
    Deși călugării erau obligați sa participe la ore, sa facă slujbe mai puține tot oameni credincioși. După un secol jumate ar trebui înțeles ca renunțarea la sentimentele religioase este imposibila. Există pe contributors un articol recent în care se afirma ca nr ateilor este de 2% și ca prognosticul este ca se vor imputine în următori ani. Asa ca cui folosește laicitatea? Cine este laic?

    • Nu faceti confuzie intre religie/credinta (care reprezinta trairi sufletesti inaltatoare, in primul rand) si biserici, de multe ori sau aproape intotdeauna, fundamentalist/fanatice (care reprezinta dorinta unor oameni de putere absoluta asupra altor oameni, asa, un fel de „carmuitori de turma”). Laicii sunt in „contradictie” cu religia/credinta, n-au nici-o treaba cu bisericile de natura pur uman/materialiste! Asta e si motivul procentului la care faceti referire, credinta va invinge laicitatea nicidecum bisericile fara numar, fara numar…(na, interes mare: putere/bani/intrigi/manipulari…se calca intre ele pe picioare)

    • Faci o confuzie mare. Laic nu e egal cu ateu. Laicitatea se refera doar la ceea ce e domeniul stiintei, dreptului, medicinei, adica granita pana unde religia poate avea prevalenta. Laicitatea nu exclude credinta. Poti sa fi credincios devotat si in acelasi timp sa intelegi ca religia nu are dreptul sa se amestece in medicina, in politica, in justitie. La fel cum laicitatea trebuie sa se opreasca acolo unde credinta trebuie sa fie neingradita.

    • https://www.nationalgeographic.com/culture/article/160422-atheism-agnostic-secular-nones-rising-religion sunt țari occidentale în care numãrul ateilor este majoritar .. societãțile dezvoltate,au lãsat de mult misticismul şi îndoctrinarea cultelor religioase .. Vezi Anglia,Cehia,Germania,Franța,etc

    • 2% unde? In tara Sosoacei? Da, probabil, desi e discutabil. In Uniunea Europeana in ansamblu sunt 10% atei, si 27% nereligiosi in total. In Cehia, Olanda si Suedia de exemplu sunt peste 50% nereligiosi.

  5. Pai, tot un francez a zis: „secolul 20 va fi religios, sau nu va fi deloc”!

  6. „Biserica nu are dreptul sa se amestece în medicina”, cam asta ar fi logica laicilor.Nu vi se pare ca sunt și a absurzi și un pic analfabeți în istorie?
    Medicina nu a apărut ca urmare a unor laici ci este contribuția bisericilor, a iudeo_crestinismului în special?
    Cine ar trebui sa se pronunțe dacă avortul, clonarea, eutanasia, etc sunt lucruri acceptabile?
    Sa ne dam pe mâna „specialistilor”?

    • medicina a aparut de cind exista boala, deci s-a dezvoltat odata cu omul. primele tratamente (asa simpliste cum erau) au aparut in preistorie.

      mai inspre zilele noastre, medicina a avut un avint remarcabil intre secolele al VII-lea și al XIII-lea, in epoca de aur a islamului, cind intreaga europa era un sat murdar iar religia crestina isi aducea contributia la tinerea omului in intunericul cel mai adinc posibil.

      apoi, odata cu dezvoltarea stiintei in europa, religia crestina si-a facut simtita prezenta prin procesele deschise impotriva oricui sustinea ceva diferit fata de ‘cuvintul domnului’. au fost oameni de stiinta arsi pe rug, da, dar si nenumarati care nici macar nu au avut curajul sa isi prezinte descoperirile de frica anihilarii daca nu fizice, macar sociale. darwin a fost unul dintre ei, doar un exemplu mai cunoscut.

      adevaratele progrese stiintifice au aparut doar din momentul in care stiinta a fost decuplata total de religie (iar omul de stiinta a putut sa cerceteze, sa prezinte idei, teorii, sa publice carti care contraziceau dogma religioasa, fara vreo frica de biserica sau de reprezentatii ei).

      deci nu, nu sintem ‘analfabeti in istorie’ cum spuneti dvs. daca chiar cautati un analfabet, puteti sa va uitati in oglinda.

    • Foarte corect spus Laura. Din pacate Avram Iancu tot pe-a lui o sa o tina, asa sunt toti habotnicii.

  7. in sfirsit, incet, timid, isi iau in serios si francezii laicitatea declarata.

    in vremurile in care traim, in care se bate atita moneda pe sensibilitatile fiecaruia (religioase sau de orice natura), in care toata lumea are toate drepturile din lume (dar nici o obligatie) profesorii ajung sa se autocenzureze cind vine vorba de religie pentru ca le e frica.
    in franta, exagerind, am putea zice ca le e frica de musulmani ca poate ii omoara fizic, iar de crestini pentru ca ii omoara profesional si social daca le spun ceva copiilor care sa incalce doctrina religioasa asa ca mai bine ocolesc subiectul.

    hai odata cu ateismul ala ca m-am saturat de oameni care se cearta pe care e barbosul number one!

  8. Stai linistita, Laura, ca n-o sa te mai deranjeze crestinii, care nici nu prea mai sunt prin Franta.. In 15-20 de ani, cel mult, o sa porti burka, o să-ți urle muezinul de 5 ori pe zi sa te cheme la rugaciune, sa vezi atunci habotnicie in viguroasele califate care vor inflori in Europa..
    Si doar asa, ca veni vorba, sa stii ca tocmai biserica aradpandit

  9. Stai liniștită, Laura, că n-o sa te mai deranjeze mult crestinii aia de care se tem profesorii din Franța (mai are Franta crestini?). In 15-20 de ani o să porți burka si o sa-ti urle muezinul de 5 pe zi sa te cheme la rugăciune, in viguroasele califate care vor inflori in Europa.. Sa vezi atunci habotnicie..
    Si doar asa, ca veni vorba, biserica a fost un focar de cultura care a răspândit lumina in acel ev mediu intunecat. Pe cat se putea.. La biserica invatau copiii saraci carte, biserica avea azile si orfelinate, nu statul. Tot la biserica era si „bolnița”, fiindca bogatul avea medicul lui, iar saracul ii tragea cu musetelul.. Cand cadea la pat de tot, ultima speranța era bolnita.. Mai citeste, daca întradevăr te intereseaza adevărul istoric, nu propaganda

    • @cucui
      eu am scris ce gasesti in orice carte de istorie pe care o deschizi.
      iar tu vii si imi zici sa ma interesez de adevarul istoric si nu propaganda.
      apoi imi descrii cum vezi tu lumea in 20 de ani, de parca ai tu suficient creier cit sa faci profetii pe baze reale (statistice, istorice, teorii stiintifice) si nu pe baza facebook-ului care iti sopteste ca tu esti miezul, ca tu stii cel mai bine.
      amice … (continua tu aici, daca chiar esti citit stii ce urmeaza)

  10. @laura manea
    Misto. Bravo discursursului.
    Esti, suntem minoritate? Incotro, asta ma intreb uneori.
    Zi buna

    Biserica era luminata cand NU gandea ca un cucui. Dar n.avea curaj sa dea o bula. Victima propriuui succes.
    Credinta e deasupra. E Binele. Nu e Contra.
    Ura si respingerea vin din frica si refuzul realitatii.
    V.a zis chiar El. Dar na, voi nu cititi cuvintele Lui, ascultati doar ce zice vanzatorul local de iertari de pacate.