G4Media.ro

Fenomenul drogurilor, scăpat de sub control în România. Numărul șoferilor drogați la…

sursa foto: Facebook

Fenomenul drogurilor, scăpat de sub control în România. Numărul șoferilor drogați la volan s-a triplat în ultimii 4 ani / Consecințe: 14 accidente soldate cu 9 morți și 13 răniți grav

Numărul șoferilor drogați la volan s-a triplat în ultimii 4 ani, iar consecințele sunt extrem de grave: au fost 14 accidente provocate de șoferi drogați la volan, soldate cu 9 morți și rănirea gravă a 13 persoane – potrivit unui răspuns al Poliției Rutiere la solicitarea G4Media.ro.

Astfel, în 2019, la nivel național, au fost constatate 728 de infracțiuni pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și – numai în primele 9 luni ale lui 2022 – au fost depistate 2.247 de astfel de infracțiuni, o creștere mai mare de 3 ori.

În anul 2020, au fost 740 de infracțiuni pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, iar în 2021 numărul lor s-a dublat și a ajuns la 1.535 de astfel de infracțiuni.

”S-au produs 14 accidente rutiere grave, ce au avut ca principală cauză conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, după cum urmează:

* În anul 2019, s-au înregistrat 2 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a unei persoane şi rănirea gravă a altor 2 persoane;

* În anul 2020, s-au înregistrat 5 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a altor 3 persoane;

* În anul 2021, s-au înregistrat 5 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 6 persoane;

* În perioada 01.01-30.09.2022, s-au înregistrat 2 accidente rutiere grave, soldate cu rănirea gravă a 2 persoane”, a arătat Poliția Rutieră în răspunsul la solicitarea G4Media.ro.

Vezi răspunsul Poliției Rutiere pentru G4Media.ro aici.

Și numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut

Potrivit informațiilor furnizate de DIICOT, numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut de la peste 13.400 în 2017 la peste 18.200 numai în primele 9 luni ale lui 2022.

Numărul dosarelor legate de droguri soluționate a crescut, de asemenea, de la peste 4000 în 2017 la peste 7200 în 2019, peste 7000 în 2020, peste 6600 în 2021 și la aproape 5800 în primele 9 luni ale lui 2022.

Dintre acestea, în 2017, 586 de dosare au fost soluționate cu rechizitoriu, 318 cu acord de recunoaștere a vinovăției, iar 1440 cu RUP (renunțarea la urmărirea penală). Potrivit unosr sjrse judiciare, de regulă, soluțiile de RUP se dau pentru infracțiunea de deținere în vederea consumului propriu și după ce pesoana depistată, de exemplu, cu un joint de cannabis pentru consumul propriu colaborează cu anchetatorii (spune de unde a cumpărat).

În 2021, au fost peste 1000 de dosare soluționate cu rechizitoriu, peste 300 cu acord de recunoaștere și peste 2100 cu RUP.

Numărul persoanelor trimise în judecată pentru infracțiuni legate de droguri (în special, trafic) a crescut de la peste 1700 în 2017 la peste 2400 în 2021, dintre care în stare de arest – 637 în 2017 și 980 în 2021.

De remarcat că numărul minorilor trimiși în judecată pentru infracțiuni legate de droguri a scăzut de la 11 în 2017 la 74 în 2021.

Vezi răspunsul DIICOT pentru G4Media.ro aici.

Context. Procurorii și polițiștii antidrog au intensificat în ultima perioada acțiunile de combatere a fenomenului drogurilor, mai ales după ce în iunie, 2 tineri au murit și alții au ajuns la spital pentru că au consumat droguri în timpul festivalului de muzică din București, Saga. DIICOT emite aproape zilnic comunicate de presă în care anunță dosare și rețineri privind infracțiuni legate de droguri.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. poate nu stiti, insa canabisul iese in testul antidrog al politiei rutiere chiar si dupa cateva saptamani dupa consum cand, evident, nu mai are niciun efect asupra capacitatii soferulul de a conduce.

    • Poate iese la acel aparat drugtest.
      Însă testul este orientativ. Contează anamneza făcută de doctor și rezultatul probelor biologice recoltate la spital.

  2. Drumurile excelente, perfect semnalizate rutier, autostrazi noi pe mii si mii de km, astea duc la consumul de droguri in romanica. daca nu le aveam, nu se drogau soferii. Saracu’ dracnea.. a facut si km de 800 m, doar doar se potolesctoia cu droagele lor. De la nemt cred ca ni se trage… aia si-au facut asa multe autostrazi, nu au limita de viteza scum ai voie sa umblii si cu niste zeci de grame de marijuana daca e pt consum propriu.

    oare aia vin cu aparatu’ la geamu’ masinii sunt testati zinic? ca daca chiar ei dau aparatele peste cap?

  3. Poate va faceți timp sa-i întrebați pe domnii minunați polițiști de ce nu exista vreo reglementare in lege asupra concentrațiilor găsite in sange pentru ca una e sa fii sub influenta drogurilor la volan alta e sa apara pe aparatul minune după 3 zile când tu ești perfect apt de a conduce.

    De ce nu exista un prospect al aparatului drug test și un punct de vedere al poliției fata de timpul in care este ok sa te urci la volan astfel încât sa nu fii pasibil de o testare pozitivă…
    In prospectul unui astfel de aparat găsit pe google scrie ca după 6h pe aparat nu ar trebui sa mai ieși pozitiv la vreo substanța, realitatea e ca tu ieși și după 3 zile ceea ce este de-a dreptul un abuz.

    Când vor fi reglementate aceste aspecte legale și nu vor mai fi distruse vieți și cariere absolut degeaba cu dosare penale date de garcea pe nimic, doar pe niște reziduuri prezente in sange fără posibilitatea de a afecta in prealabil orice condus pe drum public.

    Dacă consumi alcool știi ca dacă dormi și te hidratezi a doua zi ești apt de condus, in schimb dacă ai fumat un joint lucru perfect normal in atâtea tari când este ok sa te urci la volan domnule polițist, sau mai corect te mai urci vreodată la volan?

    Ar fi ok din partea voastră sa tretati și cealaltă fata a problemei…

    Cifrele pe care le-ați prezentat cu accidente ale celor “Drogați” sunt infim mai mici decât ale celor sub influenta alcoolului 🙂

    • I alta idee!Nu e mai bine sa respecti legile ,sa fii responsabil si sa-ti asmumi ce faci ?!Te-ai prafuit si ai dubii ca poti iesi pozitiv ?Nu te urca la volan .Daca te urci , trebuie sa-ti asumi si ce urmeaza chiar daca esti apt de condus .Drogurile sunt ilegale la noi, deocamdata ,asa ca fii responsabil!

    • Așa functioneaza nu ? Ok nu te mai urci 48 de ore la volan și ce se întâmpla tot ieși pozitiv degeaba. Asta înseamnă lege ? Sa folosești un aparat fără nici o baza legală ca și concentrații, in toate statele unde se foloseste acest aparat, exista și concentrații Pre stabilite atât in sange cât și in saliva doar pt a respecta ordinele de partid 🤢

      Și dacă îl folosești măcar vino cu o recomandare de timp pana sa te urci la volan, impune un prag 5 zile idk.

      Dacă citești legea consumul nu este incriminat ci deținerea, deci se poate întâmpla sa consumi și poate vrei sa fii responsabil sa nu te urci atunci, când e normal după poliție sa te urci ?

      Mizerabil ca orice in statul asta polițienesc

    • Bravo ! @ o idee .. total corect ce spui ! legea lasa loc de interpretare ! De aia au crescut nr de cazuri .. multumiti tot psd&pnl pt legi facute pe genunchi🤮

    • @o idee.
      Asta nu poate să o spună decât unul care a tras ceva și se simte cu musca pe căciulă.
      Nu vrei să ieși pozitiv, nu te droga! Contează că a fost una, 10 sau 100? Când omori un om, tu fiind șofer, mai contează ce și cât ai băgat în tine?
      Lipsa totală de discernământ a unora se vede cu ochiul liber.

    • Taticule te poti droga cat te tine cureaua, portofelu si sanatatea, da’ nu te urca la volan. Ia taxiul, uberul bai neam prost

  4. Faceti si o ancheta referitoare la erorile aparatelor drug test. Sunt studii care arata ca eroare la cocaina este de peste 85%!!!! Luati un ibubrofen, un paracetamol, faceti un test si vedeti ce iese. Beleaua e ca daca o face politia, pa, pa carnet pentru vreun an, pana vin rezultatele de la IML (asta fiind un termen de dorit…). Dar ce conteaza ca raman unii fara carnet cel putin un an? Important e sa raportam cifre impresionante.
    Daca stii ca ai omologat un aparat cu astfel de erori, asigura-te ca poti furmiza rezultatele analizelor de sange in cateva zile, nu in ani de zile. Altfel, se cheama bataie de joc.

    • Știu pe cineva care a pățit fix așa, a ieșit pozitiv deși nu consumase nimic iar polițiștii,in aroganta lor, au zis că domne asta e aparat de 20.000 de euro, asta nu da greș. Bineînțeles că a dat greș și bineînțeles că a rămas fără permis. Și bineînțeles că tot procesul de recupare a permisului este unul extrem de anevoios și nimeni nu răspunde pentru faptul că persoana respectivă rămâne fără permis total nevinovat, unii poate chiar își pierd locul de munca. Tot ce contează e că milițienii și-au făcut norma.

  5. Erau mulți și înainte. Când a fost explozia etnobotanicelor a fost nenorocire!
    Nu aveau polițiștii echipamente și nici nu se băgau la testat. Dar acum o fac mai des pt că au realizat cât de mulți „consumatori” circulă cu vehicule.
    Să controleze cât mai des și cât mai mult!

  6. Si cati alcoolisti au fost prinsi la volan ? Sa facem o comparatie , sa stim si noi .

    • Foarte bine ! E clar ca erau mulți sub influența și înainte . Acum are și Poliția cu ce sa-i prindă . Sa strângă și ei din buci când se urca la volan la fel ca și aia care beau . Sa răspundă penal cu toți pana învață sa fie și ei responsabili. Vrei sa bei ?Vrei sa te droghez? … mergi pe jos . Eu as lega consumul de droguri, sa fie la fel ca băutura și as bagă controale la greu si la locul de munca. Ești șmecher tragi pe nas și răspunzi pentru asta prin pierderea locului de munca și al permisului .

  7. Hai las-o in spanac cu macul de pe covrigi.

  8. 14 accidente in avesti 4 ani si 9 morti? Nici nu e mult. Cate accidente sunt pe baza de alcool? Cati morti? Alcoolul nu e drog, ca e legal. Dar cate accidente sunt facut din viteza, teribilism si din permis luat cu spaga? Si aia nu sunt drogati.
    Ati inceput sa faveti treaba pe la mijlocul problemei. Asa s-ar vedea.
    In fapt, aceste aparate au fost luate ca sa te ia in evidenta ca esti consumator. Sa stie de tine, sa te tarasca prin tribunale si sa iti strice viitorul pt o petarda fumata 2, 3 zile inainte. Asta toate se intampla in timp ce coruptii asteapta sa iasa din inchisori, dupa prescrierea faptelor, la ce decizie au luat astia din ccr.

  9. Fenomenul drogurilor nu e scăpat deloc de sub control. Iar faptul ca au murit 9 inși in accidente rutiere cauzate de șoferi drogati este absolut irelevant. Acele 9 decese au crescut numărul total de morți in accidente rutiere din acea perioada? In cei 4 ani au murit mii de oameni in accidente rutiere, majoritatea cauzate de indisciplina șoferilor, care in mare parte se trage din cauza corupției și impotenței din poliție! Asta e un subiect de discutat.

  10. O intrebare pentru cei care le tot iau apararea celor care ies pozitivi la testul antidrog: cand o sa va sune politia sa va anunte ca fiul/fiica/sotia/fratele/etc e mort/in spital din cauza unui sofer gasit pozitiv , ce veti spune? Il veti bate intelegator pe umeri, „Ei, asta e, nu ai nicio vina…”?

    • @Rudi: Omule, in 4 ani au murit 9 din cauza unor drogati la volan. In rest miile de oameni morti pe sosele din accidente de ce au murit?
      Stii ca majoritatea accidentelor sunt cauzate de soferi care nu au consumat nimic? Se intampla pt ca nu ai autostrazi si romanu nu mai are rabdare. Astfel se angreneaza in depasiri periculoase. Se mai moare din neacordare de prioritate si toate au la baza viteza si teribilismul si cumparat de permis de conducere. Nu betivu sau drogatu reprezinta cel mai mare pericol in trafic, ci indisciplina, lipsa de educatie, lipsa politiei, lipsa camerelor de filmat, lipsa sanctiunilor si lipsa de infrastructura.

    • avIFCRB: Câtă dreptate aveți, doar 9 morți, cantitate neglijabilă, mai ales că nu-i cunoaștem, nu-s de-ai noștri. Stau si ma intreb, ce alte „pagube„ au mai facut cei care au urcat la volan drogați? Fiecare lucrează pe undeva, ce greșeli ai facut sub influenta lor, erori ce au afectat fara sa stim vietile altor oameni. Nu neaparat doar pe sosele…

  11. Mario e bine in Italia ? Batu l ar Dumnezeu…

  12. Propun sa se elimine si intervalele intre care consumul de alcool la volan este contraventie/ infractiune si sa se faca dosare penale chiar si pentru 0,01% in aerul expirat. Pentru ca e mai mult decât clar ca nu poti bea jumatate de pahar de vin la masa si in 3 ore sa conduci, afecteaza in mod clar capacitatea de a conduce.

  13. Nu mai vă drogaț!

  14. Clar! Eu dacă mănânc covrigi cu mac nici nu mă urc la volan (mai ales dacă am alimentat și câteva halbe cu sau fără vodka).
    Mary&Anna e deocamdată ilegală, deci nu.
    Tot mai bine cu șofer cred…