G4Media.ro

Date sumbre: în Capitală au fost prinși anul trecut 820 de șoferi…

Sursa foto: Facebook/ Poliția Română

Date sumbre: în Capitală au fost prinși anul trecut 820 de șoferi băuți și 670 drogați. Specialist în siguranţă rutieră: „o soluție pentru reducerea fenomenului constă în înăsprirea pedepselor”

În 2022, în București au fost întocmite 820 de dosare şoferilor care au fost prinşi băuţi şi 670 şoferilor care au fost prinşi drogaţi, potrivit TVR. Pentru a putea face o comparaţie, în anul 2021 au fost întocmite 800 de dosare pentru alcool şi 740 pentru droguri.

Potrivit legii, ambele infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. Specialiştii în siguranţă rutieră susţin că sunt sancţiuni prea blânde şi că până în momentul în care pedepsele nu vor fi înăsprite, fenomenul nu va fi diminuat.

„Trebuie să creştem sancţiunile. În momentul de faţă, dacă ne referim la uciderea din culpă, aceasta este sancţionată între unu şi cinci ani sau cu amendă. Ar trebui să ajustăm aceste sancţiuni şi să ne ducem undeva de la trei la zece ani, sau de la cinci la 15 ani. În Parlamentul Marii Britanii, un şofer care se urcă băut la volan şi produce un accident de circulaţie care a avut ca şi consecinţă decesul unei persoane este condamnat la 25 de ani”, a declarat Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

Asta pentru că riscurile ca şoferii băuţi sau drogaţi să producă un accident de circulaţie soldat cu victime sunt extrem de mari.

„Să ne imaginăm doar că atunci când suntem sub o astfel de influenţă, e ca şi cum am conduce prin ceaţă. Tot focusul nostru se concentrează într-un singur punct, nu mai avem vedere periferică, suntem din ce în ce mai încetoşaţi şi mai lenţi în reacţii.”, a declarat Bogdan Filip, specialist în conducere defensivă.

Nu mai departe de joi, un bucureştean aflat sub influenţa substanţelor psihoactive a fost implicat într-un accident în care două fete de 15 ani au care mergeau regulamentar pe trotuar s-au ales cu mai multe leziuni.

Potrivit unui răspuns al Poliţiei Rutiere la solicitarea G4Media.ro, în România, numărul șoferilor drogați la volan s-a triplat în ultimii 4 ani, iar consecințele sunt extrem de grave: au fost 14 accidente provocate de șoferi drogați la volan, soldate cu 9 morți și rănirea gravă a 13 persoane.

Astfel, în 2019, la nivel național, au fost constatate 728 de infracțiuni pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și – numai în primele 9 luni ale lui 2022 – au fost depistate 2.247 de astfel de infracțiuni, o creștere mai mare de 3 ori. În anul 2020, au fost 740 de infracțiuni pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, iar în 2021 numărul lor s-a dublat și a ajuns la 1.535 de astfel de infracțiuni.

Și numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut

Potrivit informațiilor furnizate de DIICOT, numărul dosarelor penale pentru consum și trafic de droguri a crescut de la peste 13.400 în 2017 la peste 18.200 numai în primele 9 luni ale lui 2022.

Numărul dosarelor legate de droguri soluționate a crescut, de asemenea, de la peste 4000 în 2017 la peste 7200 în 2019, peste 7000 în 2020, peste 6600 în 2021 și la aproape 5800 în primele 9 luni ale lui 2022.

Dintre acestea, în 2017, 586 de dosare au fost soluționate cu rechizitoriu, 318 cu acord de recunoaștere a vinovăției, iar 1440 cu RUP (renunțarea la urmărirea penală). Potrivit unosr sjrse judiciare, de regulă, soluțiile de RUP se dau pentru infracțiunea de deținere în vederea consumului propriu și după ce pesoana depistată, de exemplu, cu un joint de cannabis pentru consumul propriu colaborează cu anchetatorii (spune de unde a cumpărat).

În 2021, au fost peste 1000 de dosare soluționate cu rechizitoriu, peste 300 cu acord de recunoaștere și peste 2100 cu RUP.

Numărul persoanelor trimise în judecată pentru infracțiuni legate de droguri (în special, trafic) a crescut de la peste 1700 în 2017 la peste 2400 în 2021, dintre care în stare de arest – 637 în 2017 și 980 în 2021.

De remarcat că numărul minorilor trimiși în judecată pentru infracțiuni legate de droguri a scăzut de la 11 în 2017 la 74 în 2021. Mai multe detalii aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Specialistul in riguranta rutiera sa ramana la semafoare si giratoare.Inasprirea pedepselor niciodata nu a rezolvat ceva.

  2. Vedeți? Din cauza asta nu intrăm în Schengen! Corupția este generalizată!

  3. Anulate permisele fără drept de redobândire după 0,4% și la revedere!

  4. Inasprirea pedepselor ar fi o solutie viabila, singura solutie pentru infractori.

  5. Mau sunt și trotinetisti turmentați…. muuuulti! Și au și buletin de Moscova….

  6. Vă lamentați ca niște babe. Normal că se impune de urgență înăsprirea drastică a pedepselor. Pericolele sunt prea mari, pentru oricine, dacă nu acționați.

  7. Voi chiar credeti ca cineva care se drogheaza este constient de consecinte, sau ii pasa ca se maresc pedepsele? Ala e dependent. Pedepsele trebuie marite la cei care alimenteaza piata, in primul rand si la controlul substantelor interzise. Preventie, nu ”tratament”.

    • Ai perfectă dreptate, dar ăștia nu fac nici una, nici alta.

    • dar daca acesti drogati dependenti nu vor mai avea carnet niciodata sau vor avea peste 300 de ani nu crezi ca ar fi ok?

    • sper ca te referi la amblele situatii, cei care bem tot ca ne drogam se numeste ca facem. chiar daca substanta e legala.

  8. Înăsprirea pedepselor ?
    Câte persoane din cei care ar fi trebuit să facă închisoare au fost închiși ? Se dau pedepse minime sau cu suspendare. Femeia beată care a omorât doi oameni a primit trei ani !!!!!
    (Spre comparație un bărbat care a lovit peste fund o femeie în public a primit nouă luni !!!).

  9. oricit de mari ar face amenzile, javrele de „speciali” tot nu se vor satura niciodata si mereu vor gasi „data sumbre” pentru a-si legitima jaful popoolimii.

  10. Facem si noi o rugaciune inainte sa iesim din case si Dumnezeu cu mila, sau cum ne-o fi norocul. Asa e in jungla.

  11. „o soluție pentru reducerea fenomenului constă în înăsprirea pedepselor”

    Nicidecum! Înăsprirea pedepselor conduce la mărirea șpăgii. Probabil chiar asta se și urmărește de către „specialiștii” apropiați poliției.

    Soluția este aplicarea legii așa cum e ea. Adică, polițiștii chiar să fie în stradă și să controleze traficul rutier. Mă tem că domniile-lor doresc doar mai mulți bani și din ce în ce mai puțin justificat.

    În București, în stradă sunt doar la orele de vârf câțiva gardieni publici de la „locală”, care stau mai mult pe trotuar.