G4Media.ro

Datele chimice ale aproape un milion de stele, publicate de cercetătorii australieni…

Sursa foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration Acknowledgment: J. Mack (STScI) and G. Piotto (University of Padova, Italy)

Datele chimice ale aproape un milion de stele, publicate de cercetătorii australieni în urma unui studiu major de cartografiere stelară

Oamenii de ştiinţă din Australia au publicat un set de date despre compoziţia chimică a aproape 1 milion de stele, informează agenţia de presă Xinhua, transmite Agerpres.

Autorii cercetării au declarat miercuri că acest set de date, ce a fost furnizat de un studiu major de cartografiere stelară, va sta la baza viitoarelor decenii de cercetări ştiinţifice despre originile şi dezvoltarea galaxiilor.

Datele au fost colectate într-un interval de peste 10 ani de astronomii de la Centrul de excelenţă în astrofizică în 3D pentru întreaga boltă cerească (ASTRO 3D) din cadrul Consiliului Australian de Cercetare (ARC), o colaborare finanţată de Guvernul de la Canberra între nouă universităţi, coordonată de Universitatea Naţională din Australia (ANU).

Cercetătorii australieni au folosit spectrograful HERMES (High Efficiency and Resolution Multi-Element Spectrograph), care este conectat la Anglo-Australian Telescope (AAT), pentru a efectua 1,08 milioane de observaţii asupra a 920.000 de stele.

„Am măsurat elementele chimice din interiorul acestor stele, cum ar fi carbonul, azotul şi oxigenul”, a declarat Sven Buder de la ASTRO 3D şi ANU, citat într-un comunicat.

„Aceste date ne vor ajuta să ne dăm seama cum sunt produse aceste elemente în stele, un proces fundamental pentru a explica originile elementelor de bază ale vieţii”, a adăugat el.

A fost cea de-a patra publicare a unui set de date în cadrul proiectului „Galactic Archaeology with HERMES” (GALAH) şi a coincis cu cea de-a 50-a aniversare a AAT, cel mai mare telescop optic din Australia.

Emma Ryan-Weber, directoarea ASTRO 3D, a spus că aceste date sunt un fel de ADN stelar şi pot fi utilizate pentru a stabili locul din care provine o stea, vârsta ei şi deplasările sale, pentru a obţine astfel o înţelegere mai bună asupra modului în care s-au format galaxiile.

De asemenea, noile date vor fi utilizate pentru antrenarea următoarei generaţii de inteligenţă artificială (AI) în astronomie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.