G4Media.ro

Datoria publică a Italiei a depăşit 155% din PIB în 2020

Sursa foto: Pixabay

Datoria publică a Italiei a depăşit 155% din PIB în 2020

Datoria publică a Italiei a urcat la finalul anului trecut la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit ANSA şi AFP, preluate de Agerpres.

Datoria publică a Italiei a totalizat 2.570 de miliarde de euro (3.110 de miliarde de dolari) în 2020, de la 2.410 de miliarde de euro în 2019, iar PIB-ul Italiei s-a situat anul trecut la 1.650 miliarde de euro (1.990 de miliarde de dolari), conform celor mai recente date Istat.

Analiştii se aşteptau ca datoria publică a Italiei să ajungă la finalul anului trecut până la 159% din PIB.

Autorităţile de la Roma au ca obiectiv reducerea datoriei ca procentaj din PIB în 2021 şi în anii următori, deşi analiştii avertizează că va rămâne peste nivelul de 150% din PIB cel puţin până în 2025.

Cheltuielile suplimentare au fost folosite pentru a susţine serviciul naţional de sănătate, aflat sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi pentru scheme de protejare a angajaţilor şi a afacerilor, care au fost forţate să se închidă din cauza restricţiilor.

Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate ţări din lume şi are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia.

Istat a confirmat că a treia economie a zonei euro a scăzut cu 8,9% anul trecut, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial.

Pentru 2021, autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei cu 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.

Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Urmam si noi la felul in care se imprumuta Catu.

  2. Noi suntem pe la 50%. Hai ca se poate, Citule!

  3. Datoria publică a României nu depășește 50 % din PIB. Dealtfel, conform criteriilor de la Maastricht, criterii care stabilesc două limite pentru trecerea la moneda Euro, datoria publică nu ar trebui să depășească 60 % din PIB și deficitul bugetar 3 % din PIB. În acest moment suntem cu puțin peste 7 % la deficitul bugetar. Iată de ce ar fi fost foarte important să fie eliminate pensiile speciale și o serie de sporuri supte din deget. Este, deasemena vital să se restructureze administrația de stat cu o serie de măsuri de reorganizare în scopul unui aparat de stat mai slim, mai performant și mai puțin costisitor. Digitalizarea este un element hotărâtor pentru aceasta. Facilitarea mult mai energică a sectorului privat la fel, în vederea creșterii capacității de absorbție a personalului rezultat din restructurarea aparatului de stat.

  4. La toate stirile astea cu datoriile tarilor nu se vorbeste de creditori. Cine imprumuta tarile? Asta este cea mai mare hotie. Imprumuti statul si tu traiesti din dobanda. Cat timp ne imprumutam suntem stat de drept. Cand nu ne mai imprumutam atunci sa vezi ce se tipa cu statul de drept.

  5. Foaia de parcurs a marii resetari: toate datoriile vor fi platite de banci, dar se va confisca proprietatea privata a cetatenilor care vor primi „o suma universala” pt. ca „you will own nothing and you’ ll be happy”! Pana in 2030 omenirea trebuie pusa cu botul pe labe.

    • Adică cum cu botul pe labe, vom sta toți culcat și ne vom uita pe YouTube.