G4Media.ro

De 10 ani pe o groapă de gunoaie: Romii evacuați în 2013…

sursa foto: Mugur Vărzariu/ Arhivă personală

De 10 ani pe o groapă de gunoaie: Romii evacuați în 2013 din Eforie trăiesc în containere fără apă și lumină, deși trebuie să primească despăgubiri de aproape jumătate de milion de euro de la primărie/ Ce spune activistul Mugur Vărzariu, care i-a reprezentat în instanță

Mai multe familii de romi din Eforie trăiesc de 10 ani pe o groapă de gunoi din oraș după ce au fost evacuate din locuințele lor, în anul 2013. Fostul primar Ovidiu Brăiloiu și viceprimarul de la acea vreme, Robert Șerban (actualul primar după decesul lui Brăiloiu, n.red.), au fost acuzați de declarații rasiste la adresa celor aproape 100 de romi, din care mai bine de jumătate erau copii mici la acea vreme.

Fostul primar îi compara pe romi cu câinii, spunând că ”vor pleca de la măcelărie când rămân fără carne” sau că ”doar fură, cerșesc și fac mizerie”, în timp ce actualul primar spunea că romii trebuie ”să mai și dovedească că au fost insultați”. Primarul Robert Șerban nu a putut fi contactat de G4Media până la publicarea articolului. Secretara cabinetului ne-a trimis la secretarul primăriei, care a refuzat să discute despre problema romilor, spunându-ne că pe acest subiect putem vorbi doar cu primarul, care nu putea fi contactat.

Familiile de romi locuiesc astfel pe o groapă de gunoi unde, în lipsa apei curente, colcăie păduchii și focarele de infecție. Au trăit așa aproape trei ani de pandemie COVID-19 când grija lor principală era să-și asigure hrana, apa și, în sezonul rece, căldura. Containerele în care au fost plasați sunt insalubre, friguroase iarna și cu greu pot fi descrise drept locuințe.

Romii trăiesc astfel de un deceniu deși o parte dintre ei a câștigat în instanță despăgubiri definitive de aproape jumătate de milion de euro cu care ar putea să-și cumpere o locuință. Au fost ajutați de activistul Mugur Vărzariu, cunoscut pentru implicarea lui în cazurile de rasism și discriminare, care le-a reprezentat drepturile în instanță.

Romii obținuseră în 2014 o hotărâre judecătorească definitivă care stabilea ca fiecare familie să primească 2000 de lei și o locuință, în schimbul evacuării din cartierul unde locuiau, unii de-o viață. Doar că Primăria Eforie a refuzat să le plătească banii ori să le ridice case noi, în speranța că se va împlini termenul de prescripție.

Anii au trecut și, cu puțin timp înainte ca prescripția să se împlinească, activistul Mugur Vărzariu povestește cum a deschis un nou proces prin care a semnalat că decizia judecătorească nu a fost respectată:

  • ”Am intervenit din punct de vedere juridic în momentul în care am realizat că ONG-urile responsabile nu au mai dat niciun semn de viață lăsând lucrurile la Eforie în voia sorții și mai era foarte puțin și se împlinea termenul de prescripție de 3 ani. În 2014 a fost o sentință irevocabilă care decidea să li se plătească 2000 de lei și o locuință. În 3 ani nimeni nu și-a dat interesul pentru a pune în practică sentința. În acel moment m-am dus la Eforie și, având alte exemple în care în România s-au pierdut procese din cauza acestor ONG-uri rome, i-am întrebat pe oameni dacă vor să merg eu în instanță să îi reprezint. Am găsit vreo 10 acasă, au spus toți da, o parte dintre ei erau plecați. Am semnat o reprezentare în instanță cu o parte dintre oameni și am depus actele pentru a-i reprezenta. Ei au discutat între ei și pentru că sunt atâția ani de când merg de cel puțin 2 ori pe an au spus și ceilalți că vor. Am mai deschis un proces pentru ceilalți. Eu am câștigat în ambele procese în primă instanță însă un grup de oameni a pierdut când primăria a făcut contestație. Același tribunal, dar cu complete diferite de judecători, a respins primului grup, motivând, în termeni aproximativi, că n-au nevoie de case sau bani. Am mers la CEDO și cazul a fost acceptat. Cu al doilea grup de oameni am câștigat definitiv, la aceeași instanță, judecătorii au dat soluții diferite”, a declarat Mugur Vărzariu pentru G4Media.

Activistul a explicat faptul că în instanță a cerut și despăgubiri pentru fiecare zi din 2017, când a fost emisă prima sentință definitivă, în care romii au stat în containerele din groapa de gunoi fără să primească locuințele sociale și cei 500 de euro, despăgubirile inițiale. Așa s-a ajuns la aproape jumătate de milion de euro pe care acum Primăria Eforie trebuie să îl plătească, dar refuză, conform declarațiilor lui Mugur Vărzariu:

  • ”Dacă primăria plătea cei 500 de euro la timpul potrivit și le dădea câte o casă nu repara suferința oamenilor, dar le asigurau o locuință. Am cerut în instanță inclusiv penalități ceea ce a făcut să crească considerabil suma. Adică rasismul și ura nu se traduc decât în note de plată extrem de ridicate. Toți cei care l-au susținut pe fostul primar vor plăti din bugetul local suferința îndurată de acești oameni timp de 10 ani (…) Legislația este făcută de așa natură încât tot procesul de recuperare a datoriilor statului față de cetățeni să fie un proces anevoios. Pentru a demara procesul de executare silită a primăriei trebuie să intrăm în posesia motivării scrise. Apoi, motivarea este prezentată unui executor judecătoresc”, a explicat Mugur Vărzariu.

Activistul mai arată că mentalitatea conducerilor administrațiilor publice este, în general nu doar în Eforie, ”să scăpăm orașul de romi”, iar în speța din Eforie primăria încearcă să amendeze romii cu orice ocazie pentru a crește nivelul datoriilor față de comunitate și, deci, pentru a nu le mai plăti despăgubirile:

  • ”În anii precedenți am luat legătura cu primarul, am încercat inclusiv să îi spun că spre deosebire de celelalte ONG-uri care vin doar să-și justifice activitatea, de mine nu scapă. Eu am o experiență de 12 ani în privința acțiunilor similare ale primăriilor. Mentalitatea este ”să scăpăm orașul de romi” în toată România (…) Există o ură față de oameni, romi. Primăria a sperat că se va ajunge la această prescriere și au făcut tot ce le-a stat în putință să-i amendeze abuziv, pe unde-i prinde îi vânează, ca să nu le mai dea banii. Să vedeți cam ce nivel de amenzi au și ce datorii imaginare la apă și lumină de care nu beneficiază în containerele în care stau”, a mai explicat activistul Mugur Vărzariu care merge de cel puțin două ori pe an în comunitatea romilor din Eforie.

Context

Un raport din 2021 al European Roma Rights Center arată că primarul Robert Șerban și instituția pe care o conduce trebuie să plătească 36.000 de euro fiecărei persoane rome evacuate din Strada Agricolă în 2013, precum și să asigure locuințe sociale pentru fiecare familie.

Există 12 persoane în această situație, ceea ce înseamnă că autoritățile din Eforie (minus costurile de locuință) vor plăti peste 430 de mii de euro. Prin aceasta hotărâre fiecare persoană va fi compensată prin adăugarea unei penalități de 20€ de persoană pe zi pentru fiecare zi în care oamenii au rămas fără locuință începând cu 11 aprilie 2017, conform raportului.

Presa locală citată în raport a scris că viceprimarul Șerban, actual primar, a fost auzit amenințând romii care rezistau evacuarii, spunând : “Dacă nu ieșiți, vă omorâm aici”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...