G4Media.ro

De ce a ales Joe Biden să viziteze Polonia (analiză CNN)

Sursa foto: Flickr / The White House

De ce a ales Joe Biden să viziteze Polonia (analiză CNN)

Polonia se află în imediata vecinătate a conflictului din Ucraina și în zona de graniță dintre NATO și zona de influență a președintelui Vladimir Putin. Polonia a primit peste 2 milioane de refugiați ucraineni din cele 3,7 milioane de oameni care au fugit de război. Ca și Ucraina, Polonia a trăit decenii sub cizma URSS. Polonia este și una dintre țările cu o prezență puternică a militarilor americani. Dacă războiul se va extinde într-un conflict mai amplu între Rusia și Occident, există o șansă mare ca acest lucru să se întâmple în Ucraina, notează CNN.

Vizita lui Biden vine după cea a vicepreședintelui Kamala Harris, pe fondul intenției anunțate a Poloniei de a trimite avioane de luptă în Ucraina. Biden s-a opus acelui plan, invocând scenariul ca Putin să considere acest lucru o escaladare majoră a conflictului.

America este foarte populară în Polonia, o evoluție care vine după sprijinul puternic pe care SUA l-a arătat pentru mișcarea sindicală Solidaritatea, care a creat unele dintre primele diviziuni din fostul imperiu sovietic.

În Polonia, Biden se va întâlni cu președintele Andrzej Duda și va vizita trupele americane trimise aici pentru a spori apărarea flancului estic al NATO. Biden ar putea vizita și taberele de refugiați ucraineni.

Președinții americani au văzut mult timp Polonia ca un exemplu al spațiului de libertate pe care NATO îl poate promova, dar și un exemplu al unui popor care luptă de secole pentru propria existență, o luptă pe care o duce acum și Ucraina.

Polonia a fost împărțită și ocupată în al doilea Război Mondial între Germania nazistă și Rusia stalinistă. O parte majoră a evreilor care trăiau aici au murit în Holocaust.

Donald Trump a folosit însă în alt scop Polonia, când a călători la Varșovia în 2017, pentru a se poziționa alături de forțele de dreapta care conduc această țară, adeseori cu tonuri ostile față de UE. Aici, Trump a reafirmat Articolul 5 din Tratatul NATO, respectiv solidaritatea țărilor membre în cazul unui atac extern. Dar tot Trump a criticat evaluările serviciilor americane de informații, care avertizau asupra faptului că Rusia a încercat să intervină în alegerile americane, un mesaj care a întărit pozițiile lui Putin. Trump a afirmat de asemenea că valurile de imigrație musulmană pot amenința valorile occidentale.

Mesajul lui Biden va fi diferit, mai arată CNN. După întâlnirea cu Duda, sâmbătă, la Varșovia, președintele va susține un discurs care va defini invazia rusă în Ucraina drept o provocare față de scopul esențial al președinției sale, atât în plan intern, cât și internațional: asigurarea unui viitor care își are rădăcinile în principiile democratice.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pentru ca polonezii sunt cei mai implicati.

    • In general vizitele la acest nivel se fac acolo unde sunt probleme.

    • Mda, Romania nici nu prea conteaza se pare. Dar sa nu judecam prea aspru vizita lui Biden in Polonia, pentu ca exista riscul ca Polonia sa trimita avioane de lupta in Ucraina si sa insiste pe acest lucru, iar Biden merge acolo ca sa-i calmeze. Eu vad o situatie de criza in vizita lui Biden in Polonia, nicidecum o preferinta pentru Polonia sau o subestimare a rolului Romaniei in acest conflict.

  2. nu stim adevarul in integralitatea lui dar partial stim cu cine este asociat mediatic presedintele actual al SUA ca si cel care a fost invins recent si mai stim cum mai toti simpatizantii ,acum fost sefi de stat , lui trump au pierdut alegerile in fata unor opozitii unite .

  3. Birocratii din America, care aveau deja anternament cu trump, nu lasa pe nimeni sa faca ce vrea, si cu atat mai putin pe un senil.