De ce a atât de greu de obținut întărirea apărării aeriene a Ucrainei
Analiză LA LIBRE BELGIQUE preluată de Rador:
Joe Biden a promis că va ajuta Ucraina să obțină „sisteme de apărare aeriană cu rază mai lungă de acțiune” decât Stinger-urile transportate pe umăr, dar să găsească puternicele baterii antirachete de care armata Ucrainei are nevoie urgent pare mai ușor de spus decât de făcut.
Președintele american, care vrea să sprijine militar Ucraina fără a intra în conflict direct cu Rusia, caută să ofere armatei ucrainene o apărare mai bună împotriva artileriei ruse care lovește orașele.
Ideale pentru aceasta sunt bateriile mobile antiaeriene precum Patriot, a căror eficacitate a fost amplu demonstrată în ultimii ani în Irak și Golf.
Încărcat pe camioane, Patriot este alcătuit dintr-un radar capabil să detecteze și să intercepteze automat o aeronavă, dronă sau rachetă pe o rază de peste 100 km, un post de supraveghere condus de trei soldați și o baterie de rachete interceptoare.
Dar soldații ucraineni nu sunt instruiți în manipularea acestui armament american sofisticat. Pe de altă parte, ei știu să folosească sistemul antiaerian S-300, un concurent rus de prima generație al americanului Patriot, a cărui rază de acțiune este mai restrânsă, dar care ar fi suficient pentru a proteja Harkov sau Kiev, două orașe apropiate de granița cu Rusia de unde sunt trase majoritatea rachetelor care îi lovesc.
Aceste S-300 ar putea veni din anumite țări ale fostului bloc sovietic care le mai au, în special Slovacia și Bulgaria, unde tocmai a fost în ultimele zile ministrul american al Apărării, Lloyd Austin.
Dar aceste țări depind în continuare de S-300 pentru propria lor securitate și cer un înlocuitor – cu alte cuvinte, Patriot – înainte de a le da Ucrainei.
„Suntem gata să facem acest lucru imediat ce vom avea un înlocuitor potrivit”, a declarat presei ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad, joi.
Vineri, Olanda a anunțat că va desfășura o baterie Patriot în baza militară Sliac din centrul Slovaciei, iar Germania a confirmat că va trimite încă două în țară, ceea ce ar putea facilita transferul singurei baterii S-300 slovace în Ucraina..
Dar bateriile Patriot germane și olandeze nu vor ajunge imediat în Slovacia – Olanda se așteaptă pe 15 aprilie – și timpul se scurge pentru armata ucraineană.
În plus, în timp ce mai multe țări par gata să furnizeze Kievului rachete de rezervă pentru S-300, Ucraina are nevoie de o mulțime de sisteme complete – inclusiv radare și posturi de supraveghere.
„Un S-300 este mai bine decât nimic, dar nu este suficient”, spune Brent Eastwood, de la site-ul specializat 19FortyFive.
Ucraina avea o sută de baterii S-300 înainte de invazie, iar armata rusă susține că a distrus aproximativ patruzeci la începutul atacului său din 24 februarie, a scris recent acest fost militar american.
Țara este vastă și doar pentru a proteja un oraș este nevoie de multe, explică Brent Eastwood pentru AFP. „Dacă aș planifica apărarea ucraineană, aș vrea patru baterii S-300 în cele patru puncte cardinale ale Kievului. Aș dormi mai bine noaptea”.
Alte două țări NATO, Bulgaria și Grecia, au S-300, dar va trebui să li se ofere înlocuitori.
Cu toate acestea, chiar dacă armata americană, al cărei inventar Patriot este relativ limitat, ar decide să le împrumute acestor țări, ar fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca acestea să ajungă la destinație. Washingtonul încearcă să-și convingă aliații din alte regiuni să le împrumute pe ale lor, dar din nou, nu este ușor.
Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, poate că a cerut ajutor Japoniei joi. El l-a sunat pe omologul său japonez pentru a discuta „situația actuală din Pacific și invazia rusă a Ucrainei”, potrivit unui rezumat al conversației lor, publicat vineri de Pentagon.
Țările din Golf au numeroase baterii antiaeriene pentru a se proteja de rachetele iraniene, dar nu par să se grăbească să vină în ajutorul Ucrainei. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care se numără printre cei mai mari exportatori de țiței din lume și ambele au legături strânse atât cu Occidentul, cât și cu Moscova, au evitat până acum să ia atitudine împotriva Rusiei.
Traducerea Rador: Rodezia Costea / Sursa foto: Army Techonolgy
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank