G4Media.ro

De ce a cerut DNA rejudecarea dosarului Gala Bute, deși există riscul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce a cerut DNA rejudecarea dosarului Gala Bute, deși există riscul prescrierii faptelor? Explicațiile procurorilor: Vor o pedeapsă mai mare pentru fostul ministru al dezvoltării Elena Udrea și condamnarea fostului ministru al economiei Ion Ariton

DNA a explicat într-un răspuns pentru G4media.ro că la termenul de luni, 4 aprilie 2022, a cerut admiterea contestației în anulare și rejudecarea dosarului Gala Bute întrucât a formulat încă din 21 decembrie 2018 contestație în anulare. Aceasta în condiţiile în care Înalta Curte admisese în principiu contestațiile în anulare ale inculpaților după decizia CCR privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte.

  • Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că DNA vrea pedespe mai mari pentru inculpați și condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, care a fost achitat.

DNA spune că a cerut aplicarea deciziei Curții de Justiție a UE din 21 decembrie 2021 care arată că judecătorii pot ignora deciziile CCR dacă există riscul prescrierii faptelor.

Prin urmare, strategia DNA este de rejudecare a dosarului Gala Bute pentru a se obține sentințe mai grele pentru inculpați și condamnarea lui Ion Ariton, însă în cadrul unui proces rejudecat rapid pentru a nu se ajunge la prescriere și pentru a se respecta decizia CJUE din decembrie 2021.

În 2018, fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Gala Bute. După decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la CCR, Udrea a fost eliberată din arest din Costa Rica și s-a judecat contestația în anulare.

În cadrul acestei proceduri extraordinare, judecătorii au întrebat CJUE dacă pot să nu aplice decizia CCR. În decembrie 2021, CJUE a spus că judecătorii naționali pot ignora decizia CCR dacă aplicarea ei presupune tergiversarea procedurilor judiciare și există riscul de prescriere a faptelor.

Citește mai jos răspunsul DNA pentru G4media.ro

”Poziția instituției și a procurorului de ședință în procesul menționat de dvs. este de aplicare a Deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene emisă la data de 21 decembrie 2021 https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2021-12/cp210230ro.pdf, iar în caz contrar, de respingere a contestațiilor în anulare.

În susținerea acestei poziții, pentru evitarea oricăror neclarități, procurorul de ședință a formulat, la data de 06 aprilie 2022, concluzii scrise pe care le-a transmis instanței de judecată, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că, după ce inculpații condamnați formulaseră contestații în anulare față de decizia definitivă pronunțată de instanță și acestea au fost admise în principiu, și DNA a formulat contestație în anulare la data de 21 decembrie 2018, în considerarea ideii că, prin Decizia penală nr 93/2018 (definitivă), se soluționase favorabil apelul declarat în cauză de DNA, pentru protejarea motivelor care au stat la baza respectivei căi de atac (ce vizase modificarea unor soluții de achitare și respectiv caracterul redus al pedepselor aplicate, cu suspendare pentru unii dintre inculpați, de către instanța de fond).

În plus, acest cadru procesual a permis ICCJ să formuleze cererea către Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la:

1. Art. 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, art. 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, art. 1 alin. (1) litera a) și b) și ari. 2 alin. (1) din Convenția elaborată în temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene și principiul securității juridice trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătorești. Curtea Constituțională a României, care să aprecieze asupra legalității compunerii unor complete de judecată cu consecința creării premiselor necesare admiterii unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești definitive pronunțate într-un interval de timp?

2. Articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune constatării de către un organ exterior puterii judecătorești a caracterului lipsit de independență și imparțialitate al unui complet din care face parte un judecător având funcție de conducere și care nu a fost desemnat aleatoriu, ci în baza unei reguli transparente, cunoscute și necontestate de părți, regulă aplicabilă în toate cauzele completului respectiv, hotărârea adoptată fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

3. Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, pronunțată într-o sesizare vizând un conflict constituțional, obligatorie în dreptul național?

Judecarea cauzei a fost suspendată până la soluționarea cererii de către CJUE.

Amintim că, în dosarul respectiv, cunoscut în presă sub denumirea de „Gala Bute”, prin decizia penală nr. 93 din 05.06.2018, definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărâse condamnarea a șapte inculpați și achitarea unui inculpat.

Notă: Alex Costache este reporter și la Știrile TVR / sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Ce vrajeala asta cu „”vor o pedeapsa mai mare””……prescriere, asta vor

    • Suficient de alambicat raspunsul pt a incerca sa ascunda dorinta reala a DNA !

    • Nu vrăjeală, HAR NEA LA!
      1. De unde știau că judecătorii nu decid majorarea pedepsei?
      2. Oricum nu contează, pentru că Udrea mai are un dosar, cel cu campania, cu Ioana Petrov. Iar pedepsele se vor contopi.

    • E evident, o tiriie de mult timp, planul e clar, prescrierea.
      DNA lucreaza pentru Leana, ca e si ea mama si DNA are tulburelul simtitor.

  2. Nu e război, este operațiune speciala!!

    • Comentariu de 100 de puncte !

  3. Ce je.g.Osi

  4. Pai ca sa se prescrie faptele. Dooh!

  5. Votați PSDNL, ca să mențină legile astea ticăloase până muriți. Cine a mai pomenit prescriere pentru asemenea fapte?

    • fix Dragnea e vinovat ca DNA taraganeaza spre prescriere dosarul Elenei Udrea
      gizas!

    • Mai precis cine a pomenit ca prescrierea sa curga dupa ce a inceput procesul?

  6. DNA-ule, vă așteptați să vă creadă cineva? Numai expresia aia a duamnei (greață, scârbă, silă, dezgust… ) cere muuulți ani închisoare. Care nu vor fi, desigur. C’așa-i pe aici, pe la noi.

  7. Unde sunt banii furati? Care a fost traseul lor?

  8. Exista cateva variante:
    ——————-
    – Pile.
    – Conturi grase.
    – Au tradat pe altii mai de actualitate.
    – Sau toate la un loc.

  9. Dacă ar fi o justiție cinstită în colonie de sclavagism după lovitura de stat din 89 99,9% din hoți de la conducerea țări și din șparlament ar trebui să fie condamnați la muncă silnică pe viață și confiscarea averilor până la al 10-lea ne-am atunci țara ar reveni la normal dar așa toți execută ordinele masonice și am ajuns sclavii al celor puternici din exterior ce conduc țara tuturor posibilităților din umbră

  10. Dece sa o condamne? Toate partidele au cheltuit bani pentru campanii electorale. Vedeți cât au cheltuit PSD istii. Pee eu nu-i atingeți. Sunt fete mari, dar in 25 de ani au furat de au lăsat tara schelet. Voi va legați de doua biete femei, care sunt sigura nu au furat băii de campanie. Va intreb:de Oprișan ați auzit, de Nastase, de Felix motanul, etc, ați auzit? Sunteți niște postaci jalnici. Numai prostii sau cei însetați de răzbunare va iau în seama. A
    ți auzit de arma prostului. Da e răzbunarea. Ați auzit de brutele din Siberia orientala? Ia vedeți care e deosebirea între aceia și voi potacilkr de doi lei.

  11. Desigur, au dreptate! 🤭

  12. Ca să o facă scăpată.

  13. Sunt 2 ani si 8 luni de cand praduitoarea a revenit in Romania si justitia , se scarpina in crestet ! Evident praduitoarea si-a dat ”obolul” -alatur de ceilalti oligarhi romani- Infractorului de la Rahova pentru stalcirea legislatiei in moduri de neimaginat pentru orice om onest … E posibil sa-si fi inoit juramintele si fata noua putere pentru ca adevarul sa ramana dat la intors desi faptele si mai ales mecanica obtinerii averii au ramas evident (pentru oricine a terminat 12 clase) obtinute pe baza vocii si talentului ……..

    • foarte interesant-parca acest gigel este ministrul justitiei
      În ultimele clase de liceu, fata a început să-şi „alerge caii”, devenind, efectiv, prostituată. În mod concret, ea „presta” la o matroană pe nume Petruţa, care ţinea un bordel clandestin, în două apartamente, pe aceeaşi scară , dintr-un bloc cu 4etaje, situat în Cartierul Micro V din Buzău .
      „Tanti” Petruţa îi făcea lipeala şi cu clienţi din Bucureşti, unde, eleva Găbiţa se ducea cu trenul, dar se întorcea cu limuzina, plină de bani şi atenţii.
      La şcoală, Udrea mergea tîrîş-grăpiş, fiind aproape repetentă. După ce s-a mutat cu familia de la Pleşcoi la Buzău, la vîrsta de 6 ani, Elena Udrea şi-a petrecut verile în satul Pietrosul (comuna Costesti), situat pe Valea Buzăului, la bunicul din partea tatălui (Gheorghe Udrea, zis Cantoneru), unde acesta avea o moştenire de familie. Aici l-a cunoscut pe CĂTĂLIN PREDOIU, care, şi el venea, în timpul verii, la bunici, în acelaşi sat. Mai mare cu aproape 6 ani decît ea, CĂTĂLIN PREDOIU i-a devenit bun prieten. Legătura lor a fost una trainică, ulterior, prietenia dintre cei doi stând la baza ascensiunii politice a lui Predoiu.
      Prietenia din copilărie şi adolescenţă dintre ELENA UDREA şi CĂTĂLIN PREDOIU este necunoscută publicului larg, care nu a priceput, nici pînă astăzi, cum acest Neica-Nimeni a câştigat încrederea lui Traian Băsescu şi a rămas ministru în mai multe variante de guvern, cu sau fără partid la spate. Predoiu a introdus-o în cercurile bune ale tinerilor din Buzău şi a sfătuit-o să dea admitere la liceul pe care îl absolvise el.
      https://www.obiectiv.info/cel-mai-bine-pazit-secret-din-trecutul-elenei-udrea-a-iesit-la-iveala_65605.html#n

  14. Vor sa o scape pe Nuti!

  15. nu e urzeala (tronurilor).
    e udreală. cuvant nou, de introdus in d8ctionare.
    urmeaza Arseneala, Ciucaneala..jocuri clasice din glezna a politicienor cu justitia.

  16. Vă rog să reveniți și să-i dați NUP. Avem nevoie de doamna Nuți, absolventa Academiei de înalte studii militare pentru mobilizare. Oprea, ce te faci cu asemenea absolvenți? Să fiți de râs cu toții.