G4Media.ro

De ce a decis Ucraina să lupte pentru Bahmut, în ciuda amenințărilor…

Sursa foto: Captură video - Telegram / @concordgroup_official

De ce a decis Ucraina să lupte pentru Bahmut, în ciuda amenințărilor de încercuire a orașului?

Șeful Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, susține că formațiunile sale au ocupat întreaga parte estică a Bahmutului, până la de râul Bahmutka. Această informație este confirmată de observatorii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) – potrivit acestora, armata ucraineană a decis o retragere organizată. În același timp, trupele rusești nu renunță la încercările lor de a înconjura garnizoana ucraineană cu lovituri la vest de Bahmut, scrie BBC.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Bahmut ar putea trece sub control rusesc în zilele următoare, dar a precizat că acest lucru nu înseamnă că războiul a ajuns la un punct de cotitură.

La Kiev, în urmă cu o săptămână, s-a semnalat posibila abandonare a Bahmut și s-a spus direct că nu merită să se păstreze controlul asupra acestui oraș, care nu are o mare importanță strategică. Luni însă s-a aflat că la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a decis continuarea apărării Bahmut. Marți, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Alexander Sirski, a sosit la Bahmut pentru a patra oară în două săptămâni.

Decizia Forțelor Armate ale Ucrainei de a continua apărarea Bahmut înseamnă o schimbare a conceptului militar? De ce s-a luat această decizie? Își asumă comandamentul ucrainean decizii prea riscante?

Care sunt riscurile pentru Forțele Armate ale Ucrainei?

Răspunsul este simplu: dacă grupurile de flancuri rusești, care încearcă să treacă prin apărarea ucraineană la nord-vest și sud-vest de Bahmut, reușesc conexiunea, spre exemplu în Ciasiv Iar, atunci întreaga garnizoană ucraineană care apără orașul va fi încercuită.

Prigojin estimează numărul acesteia la 12-20 de mii de oameni.

Cât de probabilă este această evoluție?

Pentru a bloca în mod fiabil o grupare atât de mare precum cea pe care apără Bahmut, simpla împingere a apărării de pe flancuri nu este suficientă. În primul rând, trebuie să o faci rapid și neașteptat pentru inamic. În al doilea rând, este necesar să se realizeze încercuirea cât mai curând posibil și să se încerce să se dea lovituri de distragere a atenției, altfel unitățile care avansează pot fi zdrobite de lovituri.

În mod evident, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei nu consideră reală amenințarea unei încercuiri rapide și profunde a Bahmutului de pe flancuri. Potrivit calculelor sale, chiar și în cazul unei complicații acute a situației, garnizoana va avea timp să părăsească orașul.

În ceea ce privește retragerea trupelor ucrainene peste râul Bahmutka, această barieră naturală de apă nu face decât să le faciliteze apărarea orașului.

Și, probabil, liderii militari ucraineni își pregătesc propriul plan.

Care sunt riscurile pentru trupele rusești?

Prigojin vede cum flancurile sale sunt tot mai întinse pe măsură ce se îndreaptă spre circumferința Bahmut. El bombardează Statul Major rus cu cereri de ajutor pentru mercenarii săi, inclusiv cu refacerea personalului pe seama pușcăriașilor, și, se pare, nu prea are încredere în Ministerul rus al Apărării, cu care a intrat într-un conflict deschis.

El subliniază că Forțele Armate ale Ucrainei au creat cel puțin patru grupuri de atac în jurul Bahmut – la Seversk, Slaviansk, Ciasov Iar și Konstantinovka, care nici măcar nu au intrat încă în luptă, dar reprezintă o amenințare serioasă: conform calculelor sale, acestea intenționează să blocheze mercenarii săi.

„Și se va dovedi a fi o „plăcintă”: umplutura este reprezentată de unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei înconjurate de noi (dacă, bineînțeles, există o încercuire completă a Bahmut), iar coaja este, de fapt, Grupul Wagner”, a declarat Prigojin.

Potrivit lui Prigojin, dacă trupele sale se vor retrage din Bahmut, întregul front se va prăbuși până la granițe, Crimeea va fi cedată, iar apoi autoritățile ruse vor da vina pe mercenarii săi pentru înfrângerea militară. Și, deși Prigojin este în mod clar dramatic, el are de ce să se îngrijoreze.

Care este riscul pentru „Wagner”

În mintea rușilor obișnuiți, wagnerienii au imaginea unor mercenari, spre deosebire de armata regulată, capabilă să îndeplinească aproape orice sarcină.

În multe privințe, datorită eforturilor bloggerilor pro-militari, ei au fost creditați cu toate succesele trupelor rusești din Ucraina. Și-au putut permite să-l înjure pe șeful Statului Major General rus – fără a suferi nicio pedeapsă. Prigojin a călătorit în închisori și a recrutat în mod deschis prizonieri pentru război. Dar, recent, situația s-a schimbat. Poate că Valeri Gherasimov nu i-a iertat pe wagnerieni pentru insultele lor. Sau poate că statul a realizat că ar putea pierde monopolul asupra violenței.

„Pot observa o tendință de scădere clară a menționării „orchestrei” în mass-media, precum și un refuz de a accepta publicitate pe bani pentru recrutarea de personal”, scrie comandantul militar rus Alexei Sukonkin. „Prin urmare, nu pot decât să fiu de acord cu cuvintele lui Prigojin că, cel mai probabil, wagnerienii vor fi discreditați”.

În opinia sa, în viitor, autoritățile ruse ar putea retrage personalul Wagner din Ucraina în Rusia și să le încredințeze doar misiuni în alte țări. „Dar este foarte probabil că vor încerca fie să decapiteze compania, fie să o distrugă complet”, a spus el.

Sine sunt adevărații mercenari „Wagner” care luptă în Ucraina?

Mercenarii experimentați de acolo sunt doar coloana vertebrală a grupului, o mică parte a acestuia, a scris anterior BBC Russian Service. Marea majoritate a luptătorilor Wagner din Ucraina sunt voluntari antrenați în grabă, adesea recrutați din pușcării, poate cândva, în trecutul îndepărtat, cu o anumită experiență militară. Nu sunt adecvați pentru lupta în condiții moderne, nu există timp pentru a-i antrena, prin urmare, astfel de soldați sunt folosiți în principal drept carne de tun.

Cu cât rămân mai puțini, cu atât mai des sunt aruncați în luptă oameni nepregătiți, iar gloanțelor și obuzelor ucrainene nu le pasă pe cine lovesc – un amator sau un profesionist. Dar dacă acești foști pușcăriași – care de dragul unei șanse la libertate au semnat un contract cu Wagner – ajung pe linia întâi și nu mai au nicio șansă, mercenarii de meserie sunt liberi și pot deveni prudenți.

Da, pentru o recompensă bună, ei sunt gata și capabili să-și asume riscuri. Dar cu greu sunt dornici să meargă spre o moarte sigură, chiar și pentru bani foarte mulți. Tocmai pentru că sunt profesioniști și își cunosc valoarea.

Este posibil ca pe acest factor să se construiască un anumit calcul atât de către comandamentul ucrainean, care a decis să continue să măcelărească înaintarea wagnerilor în apropiere de Bahmut, cât și de către comandamentul rus, care nu are nevoie de probleme inutile cu grupul armat și cu liderul său care nu respectă iararhia militară.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa nu uitam ca mercenarii sunt ilegali cf. legilor rusești. Dupa ce isi vor face treaba pot fi usor aruncati peste bord si seful lor bagat la răcoare.

    • Tot niste mercenari, in realitate, sunt si soldatii recruti sau mobilizati ai armatei. O concluzie generala care se desprinde citind transcrieri ale interceptarilor de pe front arata ca pe soldati in general ii doare la banana de rahaturile patriotice mestecate de propagandandisti, ei isi fac planuri de viitor in baza soldelor care vin greu ( daca mai vin ) si pe seama furaciunilor din Ucraina.

    • @bula: Mercenari pot fi considerați doar cei sunt pe contract. Cei luati cu arcanul la ultima mobilizare nu au avut de ales.
      Ca ii doare la basca de patriotism este de înțeles, ca doar sunt forte de invazie, nu-si apară patria mama.