G4Media.ro

De ce a deschis Erdogan granițele pentru refugiați: Pentru a trezi Europa…

sursa foto: Captură video

De ce a deschis Erdogan granițele pentru refugiați: Pentru a trezi Europa la realitate și a o forța să-l sprijine la negocierile cu Putin pe tema conflictului din Siria

Rușinos… inacceptabil… șantaj… dictator.” Liderii europeni nu și-au ales vorbele pentru a-l condamna pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan după decizia lui de vineri de a deschide frontiera cu Grecia și a-i lăsa pe refugiați să intre în Europa.

(analiză prelaută din Euronews, via Rador)

Erdogan a plusat luni, avertizând că „milioane” de refugiați vor veni în Europa.

El a refuzat de asemenea o sumă suplimentară de 1 milion de euro, declarând că „noi nu vrem acești bani”.

În ciuda acestei declarații, fostul secretar general al NATO Willy Claes a afirmat la o televiziune belgiană că Erdogan e „un dictator” și că „tot ce vrea el sunt bani”.

Dar, dacă e adevărat că Turcia nu vrea bani în plus de la UE, de ce și-a anulat Ankara acordul cu UE și a deschis granița pentru refugiați?

Răspunsul îl vom găsi, evident, nu în Grecia, ci în Siria, acolo unde Turcia a început luptele cu trupele siriene în provincia Idlib.

De ce e important Idlib pentru Turcia?

Pentru a înțelege importanța Idlibului trebuie să ne întoarcem în 2011, anul în care a început Primăvara Arabă (sau Revoluția Arabă).

După căderea unor dictatori arabi precum Zine El Abidine Ben Ali în Tunisia, Hosni Mubarak în Egipt sau Muammar Gaddafi în Libia, devenise limpede că alegerile urmau a fi câștigate de către Frăția Musulmană.

Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan era văzut de Frăția Musulmană drept un exemplu privind cum pot deveni un succes democrația împreună cu islamismul.

Când Erdogan a vizitat Tunisul și Cairo în septembrie 2011, a fost întâmpinat de mulțimi de oameni care scandau pe străzi „Erdogan, Saladin” – referindu-se la eroul musulman care a luptat cu cruciații.

Împreună cu Ahmet Davutoglu, noul ideolog al AKP, ministrul de externe al Turciei și ulterior premier, Erdogan a început să viseze la un soi de nou Imperiu Otoman – nu prin invadarea de țări, ci prin realizarea de alianțe regionale cu guverne ale Frăției Musulmane.

Momentul era prielnic, întrucât relațiile cu UE și discuțiile de aderare începuseră să se ducă pe apa sâmbetei.

Erdogan a văzut în Primăvara Arabă o ocazie de a-și asuma un rol de lider regional.

Însă, după erorile comise de președintele egiptean Mohammed Morsi, ales din partea Frăției Musulmane – și cu siguranță după înlăturarea lui de către armata egipteană -, acel vis a fost spulberat.

Situația creată a împărțit Orientul Mijlociu în două mari alianțe: alianța revoluționară a Frăției Musulmane, Turciei și Qatarului, pe de o parte, și alianța anti-revoluționară a Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Egiptului pe de alta.

Dacă sub Morsi Egiptul susținea inițial rebeliunea siriană și opoziția contra președintelui sirian Bashar al-Assad, Cairo a schimbat cursul sub noul președinte Abdel Fattah Sisi. Arabia Saudită și EAU i-au urmat treptat exemplul și au încetat să mai sprijine grupările rebele din Siria, în vreme ce președintele american Barack Obama s-a spălat pe mâini în cazul Siriei, renunțând la atacurile promise [drept represalii la utilizarea armelor chimice de către regim – n.trad.].

Toate acestea înseamnă că, începând din 2014, numai Turcia și Qatar mai susțineau opoziția siriană. În 2017 și Qatar a fost forțat s-o abandoneze, întrucât alianța anti-revoluționară condusă de saudiți a inițiat o blocadă împotriva acestei țări.

Turcia e de una singură

Timp de peste doi ani Turcia e unica țară care încă mai ajută și sprijină opoziția siriană din teren, într-o luptă cu regimul sirian, Hezbollah, Rusia și Iran.

În septembrie 2018 Erdogan a ajuns la o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin pentru a face din ultima provincie siriană rămasă sub controlul rebelilor, Idlib, o zonă demilitarizată.

Assad și Rusia urmau să nu atace Idlib, în vreme ce Turcia trebuia să-i dezarmeze pe rebelii jihadiști, dintre care o parte au fost aduși în Idlib de la Alep, după distrugerea orașului.

În primăvara lui 2019 Asad a început să violeze înțelegerea, dar Erdogan și Putin au reconfirmat-o în vară.

La sfârșitul lui 2019 armata lui Assad a început să bombardeze din nou regiunea Idlib. A cucerit chiar unul dintre orașele ei principale, Saraqib.

Bombardamentele au vizat școli, spitale și zone dens populate, din două motive: mai întâi pentru a demoraliza populația cât mai rapid cu putință, și în al doilea rând pentru a declanșa un nou val de refugiați în direcția Turciei și a Europei.

Până la finalul lui ianuarie 2020, aproape un milion de refugiați fugiseră lângă granița cu Turcia, unde trăiesc în niște tabere improvizate pe o vreme geroasă.

Erdogan vrea un nou acord cu Putin

Turcia nu are multe opțiuni. Dacă se retrage din Idlib lasă vreo trei milioane de oameni pradă cruzimii armatei lui Assad.

După toți acești ani de sprijin pentru opoziția siriană, aceasta nu este o opțiune.

Erdogan și-ar putea deschide granița pentru a-i lăsa să intre pe toți refugiații. Dar, pentru o țară care deja adăpostește 3,6 milioane de refugiați sirieni înregistrați formal (per capita, de 20 de ori mai mulți decât Europa) și pe deasupra mai are și grave probleme economice, nici aceasta nu e o opțiune.

Dacă Europa ar fi pregătită să preia din povară și să adăpostească măcar un procent din acești 1-2 milioane de refugiați, atunci Erdogan ar putea s-o considere o opțiune. Dar, după cum știm, Europa refuză categoric fie și să se gândească la o asemenea variantă.

Turcia ar mai putea să încerce să înceapă și un război în toată regula cu armata lui Assad. Dar, cum Assad are sprijinul Rusiei și Iranului, acela ar fi un război care nu poate fi câștigat.

Unica opțiune reală pentru Erdogan este să re-instituie acordul cu Putin și să facă iarăși din Idlib o zonă demilitarizată, unde refugiații se pot întoarce acasă.

Erdogan a afirmat-o literalmente, la o ședință a AKP care a avut loc luni la Ankara.

Putin ar putea consimți la un astfel de acord. Sau poate nu, susținând că nu-l poate controla pe Assad.

Lui Erdogan îi este clar că are nevoie de sprijin european și american pentru a avea o poziție suficient de puternică la negocierile de joi cu Putin.

Pe scurt, se pare că Turcia și-a deschis granița pentru a trezi Europa la realitate și a o forța să-l sprijine pe Erdogan la negocierile cu Putin.

Trimiterea refugiaților în Europa poate că nu e cea mai subtilă modalitate de a atrage continentul de partea sa, însă Erdogan mai știe și că Europa se mișcă încet – adesea mult prea lent pentru jocul de șah al geopoliticii.

Totuși, e îndoielnic că Europa a înțeles mesajul.

În vreme ce marți ambasadorul american la ONU a făcut o vizită în provincia Idlib la granița turco-siriană, președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European, David Sassoli s-au dus să viziteze granița turco-greacă.

Și chiar dacă primul instinct al liderilor UE este de a demonstra solidaritate cu statul membru Grecia, nu e tocmai frontiera care ar fi trebuit să fie vizitată de o UE care s-a autoproclamat (în cuvintele lui Von der Leyen) „geopolitică”.

Articol de Koert Debeuf / Traducere: Andrei Suba

Citește și: Ce caută Turcia în Siria? De ce amenință Erdogan Europa cu migranți?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Nene, Erdogan e un nebun însetat de putere, antidemocratic și aruncă lumea în război din fanatism. Nu contează ce și de ce face, lumea ar fi mult mai bună fără Erdogani, Puțini, tot felul de șeici, comuniști și cretini că Trump. Rușine europei că nu a găsit altă soluție și s-a inhaitat cu ăsta…

  2. Citesti si te pufneste rasul ce poate scrie o conserva erdoganista :)) pai bine, ma, conservo, de ce nu face un plan sa-i trimita in iran daca sunt pe religia lor sau in golf ca sa forteze mana alora? aia ce au? si sunt si mai aproape :)) si in ultima instanta ii poate trimite chiar lui assad, din ce intelegem chiar si din articol controleaza totusi siria si refugiatii ar trebui sa fie sirieni, nu?

  3. Am aceeași „înaltă” apreciere pentru Erdogan ca și a ta, însă băiatul ăsta care a scris articolul a spus niște adevăruri. Ultima enclavă anti-Assad din Siria mai are acei 3 mil oameni (cum or fi ei, amestecați cu diverși extremiști etc), care NU AU CUM să mai trăiască sub Assad ! Acest criminal, care și-a exterminat sau gonit din țară peste jumătate din popor, care este la nivelul lui Stalin ca atrocități comise împotriva propriului popor (probabil de aia îl adoră Putin), nu îi va ierta niciodată pe cei care au vrut libertate – îi va extermina sistematic.
    În contextul în care Trump a decis intempestiv să plece din Siria (bizară mișcare, nu ?? – parcă i-a spus Putin ce să facă), a ramas Erdogan singurul care poate garanta că acei oameni rămân pe loc; nebun, maniac, dictator … cum o fi el, este singurul care încearcă să îi apere de câinele de atac a lui Putin.

    • Putin nu-l adora pe Assad. Dar Siria ofera Rusiei singura baza navala din Marea Mediterana, de aia are grija sa nu cumva sa-si piarda influenta acolo.

  4. Pentru ca e un dobitoc si apreciaza gresit situatia.

  5. Turciei ii este de frica de un Razboi Mondial care poate izbucnii datorita atacurilor militare reciproce cu Rusia in zona Idlib si care Razboi Mondial poate surprinde Taberele de Refugiati de la granita cu Siria supra-incarcate, si se poate ajunge la o Catastrofa Umanitara.
    In caz de Razboi cu Rusia mai multe Divizii Blindate si Mecanizate turcesti vor ataca Siria in scopul lichidarii Enclavei Militare Rusesti din Latakia. Si astfel Spatiul din zona trebui sa fie liber (pe cat posibil) de civili.
    Asa ca turcii au dat Autorizatie pentru Raspandire a Refugiatilor prin toata Turcia. Iar daca acesti refugiati / migranti reusesc sau nu sa se adaposteasca in alte e tari este problema lor.

    ,,…..Turcia ar mai putea să încerce să înceapă și un război în toată regula cu armata lui Assad. Dar, cum Assad are sprijinul Rusiei și Iranului, acela ar fi un război care nu poate fi câștigat.”

    —–Aiureli ! Turcia se afla deja in razboi ,,in toata regula” cu Armata lui Assad !. Asta nu inseamna ca implica obligatoriu ca armata turca sa atace spre Damask. Obiectivele Turciei sunt in Idlib si nu doreste extinderea Razboiului.
    Povestea cu Iranul e o prostie. Iranul nu are nici o forta importanta in Sira care sa puna probleme armatei turce. Iranul abia reuseste (probabil) sa faca fata pe teritoriul Iranului, daramite in Siria (la 500 de km de Iran) contra Turciei !
    Iar in privinta Rusiei, in caz ca se ajunge la Razboi Mondial, acesta poate fi distrusa complet militar.
    Deci Rusia poate sa piarda totul. Nu neaparat se pune problema daca Turcia ,,poate castiga sau nu” razboiul cu Rusia. Invingatorul nu va fi Turcia, ci SUA .
    In caz de Razboi Mondial nimeni nu-si va mai bate capul cu ,,Frontul din Siria” ! . Alte Fronturi vor fi mult mai importante. Cum va fi cel din Caucaz de exemplu.

  6. Adica Turcia se da Imperiu re-nascut, iar cand o baga pe maneca incepe sa santajeze Europa ca sa-l ajute. Misto „imperiu”. Lasa-i sa fie „imperiu” – sa demonstreze capacitate de imperiu si apoi mai vorbim. Problema aici existe existenta Turciei in granitele incorecte si nemeritate de la 1922, cand Occidentul a facut pe placul Turciei – in detrimentul Grecilor, Armenilor si Curzilor – adevaratele victime ale Turcilor in Anatolia! Asa a devenit Ataturk mare „erou” „geniu” superkalifragilistic national al turcilor – pentru ca a beneficiat de cedarea Occidentului. Ataturk de fapt stia asta, si de asta a si incercat Occidentalizarea Turciei aleia nemeritate, deoarece stia ca acea Turcie (cea din actualele granite) nu poate rezista daca nu devine parte a Occidentului. Iata ca vine Erdogan, un golanas de cartier, care crede altceva si vrea (ca orice golanas complexat, ca Dragnea …) nu numai sa fie lider regional cu tara de secol 17, ci chiar refacerea imperiului Otoman peste o lume de secol 21. Singura solutie viabila este urmatoarea: Erdogan si Turcia actuala sa fie lasate sa se inece in consecintele propriilor alegeri, si apoi restabilirea unei noi ordini – cea initial intentionata prin Tratatul de la Sèvres din 1919, cu Turcia redusa la o bucata din Anatolia Centrala, plus o Armenie mare, cu deschidere la MN (dar cu conditia sa fie Occidentalizata, nu rusificata), si un Kurdland (sau cum vor ei sa se numeasca) in zona populata de Curzi, si un stat Elenistic in Vest (cu capitala la Smyrna) – chiar daca nu s-ar putea uni acum cu Grecia, plus un stat independent in Zona Stramtorilor – sub pilotaj Occidental si pusa intr-un program accelerat de Occidentalizare (sa zicem, de exemplu cu actorii principali fiind SUA, Grecia si Romania (ar fi problematica participarea directa a Frantei, Marii Britanii, Germaniei si Italiei, din motive istorice – mai ales legate de primul razboi mondial), cu participarea-suportul UE si NATO).
    Asta-i treaba „in a nutshell” in opinia mea.

    • Dă-i un email lui Erdogan cu propunerea asta, poate face infarct și va fi toată lumea mulțumită (în primul rând turcii !) :))

    • I-am dat, ramai pe faza (nu prea citeste, decat foarte rar) 😉

  7. Un articol pro-Erdogan! Nu, nu este greșit că UE și-a arătat solidaritatea cu Grecia. E foarte bine că europenii au vizitat granița Greciei. Erdogan este un idiot care joacă la două capete: NATO și Rusia. Problema e că Trump îl susține pe dictatorul turc în aceste aventuri periculoase încercând să împuște mai mulți iepuri: să submineze UE, să neutralizeze poziția în zonă a Rusiei și, mai ales, a Iranului.

  8. Phii, s-au apucat toti hanalistii occidentali sa planga de mila „rebelilor”. Da’ oare de ce nu spun aceeasi hanalisti ca in Idlib, HTS (adica al Qaeda) e cea mai puternica grupare si controleaza aproape toata provincia?

  9. Erdogan se vede un sultan in orientul mijlociu.Pentru mine acest individ este un dictator si despot fara scrupule.In orientul mijlociu se disputa o lupta de influenta intre suniti si siiti (Iran,Saudi-Arabia,Turcia,Emiratele).Alti actori fac la randul lor jocuri geopolitice (SUA,Rusia, China). Dar cel mai important actor din zona este Israelul, el joaca la mai multe capete simultan.

  10. Otomanul si-a facut niste calcule gresite. S-a pus rau cu americanii, s-a pus rau cu Europa, l-a pupat in kur pe rus crezand ca e smeker de Bosfor si-i prosteste pe toti. Acum e la ananghie, macane ca NATO tre sa ii fie solidar, dar cand cumpara arme de la rusi dadea cu tifla aliantei nord-atlantice. Va sfarsi ca satrapul Gaddaffi ucis de propriile trupe satule sa mai lupte intr-un razboi in care nu au nici o sansa si umilite de rusi si arabii lui Assad. Neo-sultanul de la Ankara e pa !

  11. Ceva ciudat se intampla cu G4media de la o vreme .
    In aceeasi saptamana o stire pro rusia ca :”g4media atragea atentia ca vezi Doamne autoritatile au oprit unul ce batea campio cu dacii si slavii,de parca ala nu merita sa fie oprit „,acum articol pro-Erdogan cand asta e un ticalos care face crime de razboi.

    • Era da uit ,
      Cand un articol dubios apare semneaza cu „redactia” fara da dea numele autorului.
      Asta se intampla cand nu vrei sa se stie cine a scris „comandat”articolul.

    • Mie nu mi se pare un articol pro-Erdogan.
      Recunosc ca nu stiu tot contextul conflictului din Siria, dar situatia refugiatilor e una reala.
      Cand un articol e semnat de intreaga redactie, cred ca inseamna ca este asumat nu doar de un jurnalist ci de intreaga publicatie si are inclusiv aprobarea redactorului-sef.

    • @ jeana valjeana

      bingo !

      se ascute lupta de clasa si li se desprinde machiajul…

      „soldatii turci macelariti de sirieni”, de parca ar fi fost rupti in patru de cai

  12. După cum nu ai văzut ( că bănuiesc că nici nu ai citit, că vedeai – te-ai uitat doar la titlu ai ai zis „moooaaamaa”) e o preluare a unei traduceri, făcută de Rador, a unui articol Euronews.

  13. Bai baieti, ce ati fumat???
    Erdogan = Isis
    NU ne place de Putin sau Asad dar macar sunt mai cu capul pe umeri decat descreieratii ailalti si camilele lor.
    SI cum adica ii trebuie Idlib lui Erdogan? Ce e al lui, lasat de ta-su???? Poate ii trebuie Dobrogea in curand, nu????

  14. Granicerii turci blocheaza reintrarea migrantilor trimisi inapoi din Grecia.
    Oare cine indeamna la sprijinirea lui Erdogan in presa stangisto liberala:
    https://www.ft.com/search?sort=relevance&q=Soros+and+Turkey
    Mda…, ati ghicit: penalul batran. 🙂